Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев даде изявление от Прага по актуални политически въпроси. Радев пристигна в чешката столица, за да участва в неформалния Европейски съвет, който започва днес с първо заседание на т.нар. Европейска политическа общност.

В Прага държавният ни глава ще дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

„Днес трябва да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон. Форумът се провежда по негова инициатива. Има множество предизвикателства - преодоляване на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени усилия, не само от всички страни членки на ЕС, но и от всички държави от стария континент и от разширеното европейско пространство. Нужен е диалог, търсене на общи механизми и решения за справянето с кризите. Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция - страните партньори на ЕС, откъдето се купува газ. „Изключително важна е засилващата се роля на България, която се превръща в инициатор на иновативни решения. Това беше демонстрирано на откриването на интеконектора с Гърция”, каза още президентът. И сподели за продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери.

"Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Той е разговарял и с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия.

За двустранната среща с президента Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

И допълни, че страната ни води разговори за придобиване на бойни самолети със САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

„Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе. Това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е, ако следващият парламент благоволи да каже „да" за следващите 8 самолета. Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", каза президентът.

По късно от пресцентъра на МО разпространиха следното съобщение: "С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерството на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ".

В Чехия Румен Радев пристигна след визита в Малта. В средиземноморската островна държава президентът взе участие в 17-ата Среща на президентите на страните членки, които са парламентарни републики, и т.нар. формат "Арайолуш".