Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В датското кралско семейство настъпи разрив след решението на кралица Маргрете II да лиши четирима от осемте си внуци от техните кралски титли, "за да защити бъдещето" на монархията. 82-годишната кралица, която тази година отпразнува половин век на престола, обяви, че от следващата година децата на малкия й син принц Йоаким вече няма да имат титлите принц и принцеса. От 1 януари 2023 г. Николай, Феликс, Хенрик и Атина ще се наричат "Негово Превъзходителство граф Монпезат" или "Нейно Превъзходителство графиня Монпезат".

Кралица Маргрете II е първа братовчедка на шведския крал Карл XVI Густав и втора братовчедка на норвежкия крал Харалд V.

Тя се радваше на близки отношения с кралица Елизабет II, далечна братовчедка, и принц Филип, херцога на Единбург. Истинските причини за решението й не са ясни. Според съобщението на кралския двор целта е да се позволи на младите кралски особи да водят по-нормален живот, "без да бъдат ограничавани от специалните съображения и задължения, които предполага официалната принадлежност към кралския двор като институция", както и че се следва подобно решение на други кралски семейства за намаляване на монархиите.

Другите четирима внуци на кралица Маргрете - принц Кристиан, 16-годишен, принцеса Изабела, 15-годишна, и 11-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефин, деца на най-големия й син и престолонаследник принц Фредерик, ще запазят титлите си. Когато навърши пълнолетие,

само бъдещият крал, принц Кристиан, ще получи апанаж

(голямо поземлено владение).

В съобщението се обяснява: "Решението на кралицата е в съответствие с подобни корекции, които други кралски фамилии направиха по различни начини през последните години". Дворецът твърди, че последното развитие е "естествено продължение" на предишни ходове за намаляване на монархията:

"През април 2008 г. Нейно Величество кралицата връчи на своите синове, техните съпрузи и техните потомци титлите граф и графиня на Монпезат. През май 2016 г. също беше обявено, че Негово Кралско Височество принц Кристиан, единствен от внуците на кралицата, се очаква да получава рента от държавата."

Принц Йоаким е шести поред

за трона на Дания

след брат си, престолонаследника принц Фредерик, и неговите четири деца. "И четиримата внуци запазват местата си в реда на наследяване", завършва изявлението.

53-годишният Йоаким живее в сграда на датското посолство в Париж с втората си съпруга, принцеса Мари, и двете им деца - Хенрик, 13-годишен, и Атина, 10-годишна. Принцът има двама по-големи синове - Николай, 23-годишен, и Феликс, 20-годишен, от 10-годишния си брак с Александра, графиня на Фредериксборг. Когато се връща у дома си в Дания, семейството понякога живее в замъка "Шакенборг" в Южна Ютландия.

Имението е частна резиденция на принца от 1993 до 2014 г., преди той да продаде имота. Но тъй като принц Йоаким и принцеса Мари са в борда на фондацията на замъка, те понякога живеят там за кратки периоди от време. Първата съпруга на принц Йоаким, с която се развеждат през 2005 г., е родена в Хонконг и е от смесен китайско-европейски произход. През 2007 г. Александра Кристина сключи брак с фотографа Мартин Йоргенсен и трябваше да се откаже от благородническата си титла принцеса, тъй като бракът й е с мъж, който няма благородническо потекло. Вероятно този сюжет не се одобрява от кралицата.

Първата публична реакция за решението на монарха дойде именно от Александра - майка на двамата най-големи синове на Йоаким. Тя каза пред датските медии, че е "шокирана". "Всички сме объркани от решението. Ние сме натъжени и в шок - споделя графинята на Фредериксборг пред списание Se og Hоr. -

Това е като гръм

от ясно небе

Децата се чувстват отхвърлени. Те не могат да разберат защо самоличността им е отнета."

В телефонен разговор със Cи Ен Ен Хеле фон Вилденрат Льовгрийн, прессекретар на графиня Александра, каза, че графинята "не може да повярва защо - и защо сега, тъй като няма основателна причина.

Така или иначе щяха да загубят титлите си, когато се оженят един ден. Синовете й са млади мъже, така че може би ще се оженят в близко бъдеще, защо да не се изчака до този ден…?".

Графиня Александра пише до Си Ен Ен по имейл, че фон Вилденрат Льовгрийн е упълномощена да говори също от името на принц Йоаким и принцеса Мари, както и от нейно име.

"Те бяха доста шокирани.

Той наистина е

човек на честта

Живял е цял живот в семейството си с тази титла и тази сутрин беше шокиран и почти се разплака, когато един от европейските таблоиди разговаря с него в Париж." Прессекретарят допълва пред Си Ен Ен, че децата са научили за промяната в титлите си едва през последните дни: "Още през май на принц Йоаким беше казано, че може да премахнат титлите им, когато навършат 25 години, и след това той не е чул нищо повече допреди няколко дни". Според прессекретаря премахването на титлите е чиста формалност, тъй като децата на Йоаким не получават никакви обществени средства.

"Просто загубата им на идентичност е много тежка за малките деца и младите мъже. Както ми каза княз Николай,

“Какво ще ми пишат сега в паспорта?”

Четирите деца не са разговаряли с баба си за съобщението, каза тя.

В отговор на обяснението на двореца, че това ще позволи на младежите да водят "по-нормален живот", фон Вилденрат Льовгрийн допълва: "Те никога няма да имат нормален живот. Ако направят нещо много глупаво, това винаги ще се отрази на семейството".

Лене Балеби, директор по комуникациите на кралския двор, казва за Си Ен Ен в имейл: "Както Нейно Величество заяви вчера,

решението е обмисляно

от дълго време

Решението на кралицата е приело различни форми, но принц Йоаким е участвал и е информиран за процеса от 5 май. Напълно разбираме, че в момента има много емоции, но се надяваме, че желанието на кралицата да подкрепи кралския двор на Дания ще бъде уважено".

В интервюта с репортери Йоаким обаче твърди, че е научил за промяната "едва преди пет дни". Той е казал пред датския вестник Ekstra Bladet , че през май му е била предложена друга идея - титлите да бъдат премахнати, когато децата му, които са на възраст от 10 до 23 години, навършат 25 години.

"Да кажа на децата си, че на Нова година самоличността им ще бъде отнета... много, много съжалявам, виждам, че те не разбират какво се случва… - коментира той пред канала BT. - Мога да кажа, че децата ми са разстроени. Децата ми не знаят на кой крак да стоят. В какво трябва да вярват. Защо самоличността им трябва да бъде премахната?

Защо трябва да бъдат наказвани

по този начин?"

"Всички сме много тъжни. Никога не е забавно да гледате как нараняват децата ви. Те са поставени в ситуация, която не разбират", казва той в интервю за датското издание Ekstra Bladet. Говорителят на засегнатите потомци твърди, че принц Йоаким е научил новината чрез кралски сътрудник, а не директно от майка си.

Двамата синове на принц Йоаким се записаха в Националната военна академия на Дания, но напуснаха, преди да завършат следването си. Днес те имат собствена кариера, която също може да не се харесва на кралицата. Внуците са модели, които позират за няколко рекламни кампании и се появяват на кориците на списания. Първородният син на Йоаким е известен модел на мъжки колекции на "Кристиан Диор", "Бърбъри" и други прочути марки. Николай привлече международното внимание през 2018 г., когато участва в шоуто на "Бърбъри" на лондонската Седмица на модата, където на първия ред стояха

редица известни личности

като Кейт Мос, Наоми Кембъл и др. Той е подписал договор с агенция Scoop Models в Дания и увеличава своите ангажименти като модел. Принц Феликс направи своя дебют наскоро, като позира в серия от мрачни снимки за новата колекция Reflect на бижутера Георг Йенсен.

"Тъжен съм, шокиран и объркан - споделя 23-годишният принц Николай. - Цялото ми семейство и аз, разбира се, сме много тъжни. Ние сме, както и моите родители казаха, в шок от това решение и от това колко бързо се случи", допълва принц Николай пред датския вестник Ekstra Bladet, застанал пред апартамента в Копенхаген, където живее с приятелката си.

Датският кралски двор отвърна

на удара

Дворецът заяви, че има "много емоции", но решението е било "чакано дълго време" и е свързано с това да "подкрепи бъдещето" на монархията.

Обяснението на кралица Маргрете е: "Това е съображение, което обмислям от доста дълго време и мисля, че ще бъде добре за тях в бъдеще. Това е причината".

Но изглежда, че това няма да е добре за връзката й с Йоаким, който беше попитан от репортер дали решението се е отразило на връзката между майка и син. "Не мисля, че трябва да обяснявам подробности тук", казва той, пише сп. People.

Ходът на кралицата е създал "ледена" атмосфера в кралското семейство, се казва в местен репортаж в медиите, и е вбил клин между едно привидно обединено семейство. "Има леденостуден въздух между кралица Маргрете и нейните внуци, след като тя реши, че те ще загубят титлите си като принц и принцеса от Нова година", съобщава датското издание Ekstra Bladet.

“Никога не е имало публичен конфликт

между кралицата и принц Йоаким - коментира за FEMAIL датският кралски репортер Кент Мадсен. - Всъщност те бяха заедно само преди седмици, когато отпразнуваха златния юбилей на кралица Маргрете."

Не за първи път титлите се оказват ябълка на раздора в семейството. Съпругът на кралицата принц Хенрик, който почина през 2018 г., не искаше да бъде погребан в парцел, предназначен за съпругата му в катедралата в Роскилде, тъй като не му е дадена титлата крал. Роденият във Франция принц не беше доволен, след като беше обявен за принц консорт вместо за крал консорт след брака на двойката през 1967 г. "За принца решението да не бъде погребан до кралицата е естествено последствие от това, че не е бил третиран еднакво със съпругата си - като няма титлата и ролята, които е желал", припомнят медии.