Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Философът Иван Илин е предвиждал, че един мъжествен спасител ще доведе Русия до триумф, което по всяка вероятност е оказало влияние върху Путин и неговата доктрина.

В "Нашите задачи" - набор от политически есета и конституционни препоръки, той описва и идеалния национален диктатор:

"Той трябва да е достатъчно мъжествен, като Мусолини. Той ще бъде главен изпълнителен директор, главен законодател, върховен съдия и командир на армията. Силата му трябва да бъде неограничена".

В тази картина изборите ще съществуват само като доказателство за подчинението на хората. Концепцията на Илин за политическото завръщане на Русия към Бога изисква изоставянето не само на индивидуалността и множествеността, но също и на човечеството.

В крайна сметка надеждите на Илин за религиозната тоталитарна държава се провалят. Но той помогна на Владимир Путин да формира авторитарната клептокрация, която Русия е сега.

В същото време не бива да забравяме, че Илин е и монархист. Той вярва, че монархическото съзнание за правото съответства на такива ценности като религиозно благочестие и семейство. Неговият идеал е монархът, който ще служи за доброто на страната, няма да принадлежи към никоя партия и ще олицетворява съюза на всички хора, каквито и да са техните вярвания.

По ирония на съдбата самият философ е пострадал от един безспорно силен, но много мрачен лидер. Иван имал трима братя: Алексей, Александър и Игор. Игор Александрович Илин е арестуван по обвинение в "контрареволюционна агитация" от НКВД на Сталин в Московска област. Той е екзекутиран и погребан на полигона Бутово на 19 ноември 1937 г.