Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Илин
Иван Илин

Днес е необходима консолидация на цялото общество - каза руският президент Владимир Путин на 30 септември на церемонията по влизането в състава на Русия на четирите нови региона - ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област. - Тази консолидация трябва да се основава на справедливост, свобода, суверенитет, творчество, както и на филантропия, милосърдие и състрадание." А в края на речта си в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец главата на руската държава цитира руския писател и философ Иван Илин:

"Ако смятам Русия за своя родина, то това означава, че обичам по руски, съзерцавам и мисля, пея и говоря по руски; че вярвам в

духовните сили

на руския народ

и приемам неговата историческа съдба с инстинкта и волята си. Неговият дух е моят дух, неговата съдба - моя съдба, неговото страдание е моята скръб, неговият разцвет - моята радост".

Думите на Иван Илин, подчерта Путин, са велик духовен избор, който са следвали много поколения наши предци за повече от хиляда години руска държавност.

Само по себе си влиянието на мислителя върху руското ръководство не е новина. Още през 2005 г. Путин започва да цитира Илин, наричайки го "придворен философ на Кремъл", а Дмитрий Медведев

препоръчва творчеството му

на руската младеж. За него се говореше усилено и при незаконната окупация на Крим през 2014 г., но интересът на мнозина анализатори към него в момента е предизвикан във връзка с развитието на войната в Украйна и обявената "частична мобилизация" в Русия.