Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Балтийско море в района на Борнхолм е сметище с муниции от Първата и Втората световна война

През август и септември в района се провеждат три военни учения

Освен саботаж, има още една версия, която звучи фантастично, но също е много логична. Не само американският флот (заедно със своите съюзници от НАТО), но и руският флот са провеждали

военноморски учения

в Балтийско море през есента. Според мнозина или руснаците, или американците са отговорни за взривовете. Asia Times припомня обаче, че дъното на Балтийско море е "експлозивно", изпъстрено с изхвърлени артилерийски снаряди, химически оръжия, включително нервнопаралитичен газ табун и мини.

Съгласно споразумение, постигнато на Потсдамската конференция през 1945 г., Великобритания и Съветският съюз оставят на дъното приблизително 69 000 тона от германските запаси от химически оръжия в Балтийско море в периода 1947 - 48 г. Втора подобна пратка в района е направена през 1959 г. Нещо повече, по време на Първата и Втората световна война Германия заложи около 80 000 морски мини, включително около Борнхолм. Известно е, че в същия район има и руски акостирали контактни мини, сочи проучване на медията.

Знае се, че са махнати предпазителите единствено на химическите оръжия.

Когато Великобритания изхвърля боеприпаси в Северно море, тя ги затваря в стари кораби и ги потапя, за да не се носят по морско дъно. За съжаление тази предпазна мярка не е била взета в Балтийско море. Заради това трима холандски рибари загиват, натъквайки се на мина.

Когато през 2005 г. започва проектирането на "Северен поток",

инженерите са наясно с опасността

Още повече че проучване открива немски бомби на 17 м от трасето и предпазител на химическа бомба на 16 м от него. Специалистите полагат усилия да отдалечат тръбопровода от най-известните сметища, но така или иначе рискът остава.

Различни медии с военна насоченост посочват, че почти всяка година в Балтийско море се провеждат мащабни операции по търсене на мини, тъй като морето е било минирано както през Първата, така и през Втората световна война. До момента са унищожени котвени мини в руски стил M-08, M-12, KB, немски магнитни LMB, немски и руски торпеда и други. Включително морските мини, произведени през 1908 и 1912 г. Според експертни оценки в морето все още може да има около 28 000 мини и експлозивни предмети, от които около 15 000 са в непосредствена близост до морските пътища.

За съжаление те са близо и до пристанищата. До Лиепая са открити минохвъргачен снаряд и експлозив.

След войната големи количества от тези химически боеприпаси са изхвърлени на датския остров Борнхолм, на шведския остров Готланд и на около 100 километра западно от Лиепая. Именно край Борнхолм е разкъсан тръбопроводът.

Според някои

тези боеприпаси не са били опаковани

надлежно в дървени кутии и потопени на безопасна дълбочина и сега могат да са буквално разпръснати навсякъде от морските течения.

Военните обаче често забравят за тези особености на средата и през август и началото на септември американските морски пехотинци, водени от USS Kearsarge Amphibious Ready Group, провеждат учения в Балтийско море заедно с колеги от съюзнически и приятелски държави.

"Въздушните и морските операции се провеждат в близост до остров Борнхолм, буквално върху тръбопроводите на "Северен поток", посочва Asia Times.

Затова възниква въпросът - може ли военните да са провели операция, която да доведе до експлозиите на стари муниции? Дали са обезвредени мините в района на учението преди това? Дали са използвани подводни безпилотни апарати? Веднага след тях, пак през септември, там се появяват и руски бойни кораби. Според руската информационна агенция ТАСС на 20 септември там корветата "Сообразительный" на Балтийския флот е провела учение с противоподводни хеликоптери Ка-27ПЛ с цел издирване и унищожаване на вражеска подводница.

Според специалисти най-вероятно са използвани

противоподводни оръжия

или специални бомби за големи дълбочини. Корветата унищожавала и плаващи мини.

Няколко дни преди това Полша обявява операция в Балтийско море и специализирано учение.

Разбира се, възниква логичният въпрос - цялото това кръстосване на военни съдове около Борнхолм дали не е довело до непредвидените експлозии, които са много близо една до друга по тръбите на "Северен поток". Според някои те могат да бъдат предизвикани и от вибрациите, предизвикани от тежките плавателни съдове, или от случайна авария със стари муниции.

Заедно с това "Политико" повдигна още един опасен въпрос. Ако никой не поема отговорност за експлозиите в тръбопроводите, няма ли следващата атрактивна цел да станат подводните

магистрални интернет кабели,

поддържащи световната мрежа. Всъщност те са част от цифровата магистрала за целия глобален интернет.

"Те са мишена вече повече от десетилетие, казва Кийр Джайлс пред "Политико", който е експерт по руска информационна война в мозъчния тръст Chatham House. - Ако не се обърне специално внимание на осигуряването на тези жизненоважни активи, западните страни трябва да обвиняват само себе си."

Те са собственост на частни компании и са положени на места, достъпни за подводници и безпилотни подводни апарати. Макар да са част от сигурността, все още няма регулации и

не е ясно как те трябва да бъдат пазени

Според "Политико" британски и американски военни служители многократно са предупреждавали, че Русия има техническите умения да премахне части от световната подводна интернет инфраструктура, за да осакати някои от цифровите мрежи на Запада.

Остава да се надяваме, че лудостта и опитите за изнудване за спечелване на войната от една или друга страна няма да доведат до подобен интернет апокалипсис.

Голяма част от арсенала на Хитлер е на дъното на Балтийско море.
Голяма част от арсенала на Хитлер е на дъното на Балтийско море.