Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че има призовки от прокуратурата за нея, оргсекретаря Борислав Гуцанов и зам.-шефката на контролната комисия Гергана Алексова.
СНИМКА: БСП
Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че има призовки от прокуратурата за нея, оргсекретаря Борислав Гуцанов и зам.-шефката на контролната комисия Гергана Алексова. СНИМКА: БСП
  • Обвинението изпрати призовка на лидерката по жалба на бившия ѝ зам., тя отказва да се яви
  • Той поискал намесата, защото това била “стандартна процедура” при неизпълнение на решения на съда

Вътрешнопартийната битка между Корнелия Нинова и Кирил Добрев мина на нов етап, след като вчера лидерката се оплака от безпрецедентна намеса на прокуратурата в партийните дела на БСП. Тя е получила призовка да се яви за снемане на сведения по образувана проверка след жалба на нейния бивш заместник в партията, който понастоящем е неин остър опозиционер.

“Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП”, обяви Нинова в специално изявление.

Прокуратурата в България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието. Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лева от пенсиите, свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с вътрешните проблеми на БСП?, ядоса се лидерката.

Прокуратурата спазва законите и ги прилага към всички граждани, а политиците не правят изключение, отвърна ѝ задочно наблюдаващият прокурор по преписката в Софийската районна прокуратура Георги Иванов.

Той призова политиците да не използват държавните обвинители за партийни цели. (Как той обясни действията на прокуратурата - виж по-долу.)

Образуваната прокурорска проверка е по жалба на Кирил Добрев за заседанието на Националния съвет на БСП, проведено на 25 август, когато социалистите одобриха окончателните си листи за вота на 2 октомври.

Добрев бе изключен от Националния съвет на подпис на 30 декември

миналата година, а след това възстановен с решение на Върховния касационен съд от 27 юли т.г. Пленумът на 25 август бе първият с участието на Добрев след решението на съда, затова и заседанието започна със спор дали той може да остане в залата.

Тъй като името му не фигурираше в списъка на Националния съвет, Добрев се дописа под него заедно с Калоян Паргов, чието изключване от състава на пленума също бе отменено от съда. А след това си пуснаха в социалните мрежи снимка на списъка. Добрев заседава наравно с другарите си, но според него не му е зачетен вотът в последвалите гласувания. Затова и той е подал жалба за неспазване на решението на съда.

Той идва на заседанието на Националния съвет, подписва се, говори 2 пъти, а сега жали, че не е допуснат, разказа Нинова вчера. И обясни, че това е конкретният повод, за да се намеси прокуратурата в БСП.

Освен призовката лидерката е получила искане от прокуратурата да предостави запис и заверени стенограма и протокол от заседанието на Националния съвет на 25 август. Освен това

да връчи призовки на други членове на пленума

- на оргсекретаря Борислав Гуцанов и зам.-шефката на контролната комисия Гергана Алексова, за да обяснят какво са говорили по време на партиен пленум.  Виж призовката тук.

Да говориш на партийно събрание, се оказа престъпление, коментира още Нинова. И се зарече да не предостави и един лист документ от партийни събрания на прокуратурата. Да се снабдят със съдебна заповед за изземване и да дойдат да ги вземат. Няма да се явя, да дойдат да ни заведат принудително на разпит, категорична бе тя. БСП ще сигнализира за случая всички европейски и български институции.

Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра, а това е задвижено в рамките на месец.

Цялата машина е включена срещу БСП

5 години Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция и я хранеше - с дупката във Варна, с обществени поръчки, с вецове. След това служебният кабинет изпоуволни всички хора на БСП, върна модела ГЕРБ. Сега включват последното си оръжие - прокуратурата, коментира Нинова.

Докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите им, в задкулисието им, отсече тя. И допълни: Докато не реформираме издълбоко и истински съдебната система в България, няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим 30 години.

Кирил Добрев е подал жалба в прокуратурата по повод заседанието на Националния съвет на 25 август.
Кирил Добрев е подал жалба в прокуратурата по повод заседанието на Националния съвет на 25 август.
На въпросния пленум Добрев се дописа в списъка, въпреки че е бил възстановен като член от съда, и си пусна снимка във фейсбук.
На въпросния пленум Добрев се дописа в списъка, въпреки че е бил възстановен като член от съда, и си пусна снимка във фейсбук.

Аз съм член на БСП и на Националния съвет. Някой ми пречи да изпълнявам своите функции като такъв. Няма никаква драма. Г-жа Нинова, ако не се притеснява, може да предостави на полиция и прокуратура всички документи и стенограмата. Имах няколко изказвания да питам като какъв съм в залата, никой не успя да ми обясни. Не ми беше дадена възможност да участвам в гласуванията, разказа пък самият Кирил Добрев, който говори пред медиите малко след лидерката.

Той обясни, че се е обърнал към прокуратурата, защото “това е стандартна процедура за хора, които не изпълняват окончателни съдебни решения”. След като бях изключен, заради фалшификации в списъци и заради това, че нямах право да се защитя, съдът ме върна като член на Националния съвет. Нямах сигнал да присъствам, второ - не присъствах в списъка. Г-н Свиленски обяви, че причината е техническа. Тогава се включи г-жа Алексова и обясни, че законите в страната не важат в БСП. Г-жа Нинова помоли да не участвам в гласуването. Единственото нещо, което му остава на човек с нарушени права, е да подаде жалба в полиция и прокуратура, коментира той.

Войната между Нинова и Добрев започна преди две години, когато от нейна дясна ръка и зам.-председател на партията той се превърна в неин основен опонент за лидерския стол на вътрешнопартийния избор.

В края на миналата година членството на Добрев в Националния съвет бе прекратено като мярка за “партийно въздействие”. Решението бе взето на подпис, като 106-има от членовете на пленума гласуваха “за”, 61 - “против”, а трима - “въздържал се”. Искането за изключване бе от няколко организации в страната - Омуртаг, Варна, Долни чифлик и Елин Пелин, и подкрепено от Изпълнителното бюро.

Добрев бе обвинен в открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, създаващи негативен образ на БСП, и подпомагане на структури на нови политически проекти.

Добрев определи мотивите като измислени и обясни, че не му е дадена възможност да бъде изслушан.

Срещу изключването му тогава публично се обяви Крум Зарков, който малко по-късно се кандидатира за стола на Нинова в следващия пряк партиен вот. От БСП - Перник, пък поискаха изключване от партията на самата Нинова заради “трите поредни изборни загуби под нейно ръководство и срива на доверието в левицата”.

Развитието на скандала между Нинова и Добрев се очаква да е в събота. Тогава Националният съвет ще се събере, за да обсъди резултатите от изборите, на които БСП остана пета парламентарна сила. А вътрешната опозиция на Нинова се готви да иска оставката ѝ, въпреки че тя вече каза, че такава няма да има. Но пък обясни, че пленумът ще вземе решения за промени в партията.

Обвинението: Спазваме законите и ги прилагаме към политиците така, както към всички граждани

Прокуратурата спазва законите и ги прилага към всички граждани, а политиците не правят изключение. Това обяви Георги Иванов, наблюдаващ прокурор по преписката в Софийската районна прокуратура, за която Корнелия Нинова е получила призовка да се яви на 12 октомври за снемане на сведения.

Преписката му била разпределена на случаен принцип. Била е образувана по жалба на Кирил Добрев, към която той е приложил и решение на Върховния касационен съд. “След като се запознах с твърденията му и решението на съда, сметнах, че не са изяснени всички факти. Заради това трябва да бъде извършена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Такива действия не са прецедент. Това са правомощията ни по закона и така се действа по стотици сигнали в прокуратурата”, обясни Иванов.

Във връзка с възмущението на Нинова той попита: “Ако жалбата беше нейна срещу Добрев, значи ли това, че той не трябваше да бъде призоваван за сведения? Нима законите не са еднакви за всички, включително за политиците? Призовавам ги да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за партийни цели. Това не им дава правото да накърняват доброто име на съдебната власт”, каза Георги Иванов. Според него това затруднява работата и противоречи на върховенството на закона.

“Като прокурор искам да уверя, че колегите ми спазват конституцията, подчиняват се на законите, доказателствата и се ръководят от убежденията си. Законите се прилагат еднакво към всички граждани. Изказването на Корнелия Нинова е политическо, недопустимо и цели отклоняване на вниманието на хората от проблемите. С подобен тип говорене няма да се намали престъпността”, коментира още Иванов.

“Става дума за неизпълнение на съдебно решение. Тук прокуратурата няма място. Добрев прилага съдебно решение. По жалбата е чута само неговата гледна точка и затова са изискани записът, стенограмата и сведения от другата страна”, каза прокурорът.

Георги Иванов обясни, че е пратил призовките за другите двама членове на БСП по Корнелия Нинова, защото тя има ежедневен контакт с тях, а и съгласно закона призовките могат да се връчват и от работодател.

Прокурор Георги Иванов
Прокурор Георги Иванов