Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата даде брифинг по повод инцидента в завод "Арсенал". Кадър и видео Фейсбук/ NOVA NEWS
Прокуратурата даде брифинг по повод инцидента в завод "Арсенал". Кадър и видео Фейсбук/ NOVA NEWS

Мъж е загинал, а две жени на 53 и 43-годишна възраст засега са в неизвестност при взрива в цеха в завод "Арсенал".

Все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, тъй като съществува опасност от вторичен взрив.

В момента пътува група от специализиран отряд за борба с тероризма, които ще обезопасят периметъра и ще ръководят операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени.

Това съобщи на брифинг пред медиите Тодор Деянов, апелативен прокурор на град Пловдив.

Не се знае дали жените са живи или са починали, но шансовете да са оцелели са изключително малки. Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на 55-годишен мъж - един от тримата работници в цеха. Цехът е тотално разрушен, каза Деянов. Пострадала е и жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха. Тя е с черепно-мозъчна травма.

Инцидентът е станал около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаде в 11.13 часа на тел. Образувано е незабавно досъдебно производство, което се наблюдава от окръжна прокуратура Стара Загора. Разпитан е началник смяна на цеха.

Все още е не е ясно как е станал взривът. Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. И допълни:"Ако всеки си върши работата, както трябва, няма да се стига до такива нещастни случаи. Това е едно рисково производство и винаги съществува реална опасност, при най-малката грешка, да се случи нещо".

Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени.

В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов заяви, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба.

На съседните сгради при взрива има счупени стъкла. В "Арсенал" засега не са на лице основания за спиране на работата, категоричен беше окръжният прокурор.

На място веднага са реагирали два екипа на пожарната. Имало е възпламеняване с детонация. Пожар като горене не е имало, казаха от пожарната, но потвърдиха, че опасност за последващите действия все още има, защото има готова продукция в сандъци.

Случая коментира и министърът на икономиката Никола Стоянов: "Успях да се свържа по телефона със собственика на "Арсенал", предложили сме пълна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията".