Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Павлета Давидова

Контактни групи с модератори Соломон Паси и евентуално Росен Плевнелиев ще търсят съгласие по темата анти Путин, икономика и секторни политики

"Близо 80% казаха, че искат правителство, а и на следващи избори няма да се получи нищо различно. Ще похарчи 100 млн. И ще имаме държава без парламент. Предлагам на лидерите на партии да се дръпнем назад, след като считат, че имаме антагонистични отношения", подаде ръка на останалите партии лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след изборите.

"Първата тема е кой е с Путин и не, кой е на страната на войната. Нека е първата тема, по която да си заявим позициите. Ако искаме да тласкаме държавата в поредни избори, това е идеално за Путин", добави той. "76% са проевроатлантическите партии, с БСП стават 77, че не мога да кажа, че Вигенин не е европейски човек", обясни той с кого ще разговаря. Втората тема за преговори са инфлация, финанси, икономика, цени, които също минават през решение от НС.

Всичко обаче ще бъде разписано черно на бяло и няма да се разчита на отцепници от парламентарните групи, увери лидерът на ГЕРБ. 

"Ще предложим както беше 90-те години - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим и хора експерти по антипутиновата тема - Плевнелиев, Паси и те да проведат преговорите като модератори.

Същата тема са финансите. Асен Василев иска да счупи държавата, ние ще му подкрепим социалната сфера, няма да се строи, няма капиталови ремонти, нищо, че хората искат.

ДБ - съдебна реформа, ние сме дали нашата реформа, те да дадат тяхната. Но не ние сме за Рашков срещу Гешев. Не е реформа имена срещу имена, представи плана си Борисов. И е готов да остави партиите да избират с кого да преговарят, "макар без лидери да е трудно". " Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Това е моята морална победа с този вот", заяви Борисов.

"От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае в какво състояние е оставил страната. Това е крах. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без подкрепа.Той знае какъв обран бостан е оставил. Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учудиха ме Никодимов и Иван Костов - казват да направим правителство с "Възраждане". Това са коментари на хора, които са незагрижени за това, което ще се случи с хората. При подобна реторика не виждам изход.

Вариант, в който да управляваме с ДПС, Янев и Възраждане не виждам. Не виждам обаче и друг вариант. Ето ги и новите избори. Аз съм загрижен за това, което става в региона. Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен и не съм илзязал след изборите. Реално това е триумф над мракобесието, над което бяхме подложени", обясни в началото на пресконференцията Борисов.

"Предлагам всички да помислят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца. Аз съм готов да направя всякакви компромиси в името на народа. Нека колегите помислят кого обичат - народа, Путин, или себе си", заяви Борисов.  Контактните групи ще отидат при всички, включително и при" Възраждане" и "Български възход". 

И министрите, и премиера ще се решат след преговорите, върху имена, за които има съгласие, подчерта Борисов. Премиерът трябва да е висок, строен, сговорчив. 

"Искахте компромис да се махна, махнах се. Ако кажат да се пенсионирам като съм първи, ще го направя. Ама звучи като "стани да седна - махни се, да смачкаме ГЕРБ", заяви Борисов. Той е "за" машинното гласуване. 

" Хубаво им казахме да премислим два или три дни и тогава да се произнасяме. На избори всеки се състезава за избиратели и на основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни", обясни концепцията си експремиерът.

" Дадени са ни 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно", обясни още той.

"Всичко се подписва, и, когато по теми се подпише първа, втора тема, всяка партия ако иска да има сурат, трябва да си държи на думата. Ние искаме по темите, които касаят Европа и света да е ясно с кой сме", настоя Борисов. Като условие обаче постави Бойко Рашков да не е вътрешен министър." Народът не го избра. Щях да се притеснява ако имаше двоен резултат", уточни той. И посочи, че искането за оставка на Гешев няма как да стои, защото той не може да накара никого насила. "Нека ДБ си дадат програмата, там ще го има и редът, по който ще се наложи контролът на главния прокурор. Предлагаме документи да подпишем и то в детайли. И като дойдат юристите, да кажат как точно да се случи.

"Ние сме предложили нашата реформа, да дадат тяхната, ще се наложи и ще им я приемем", пък бе коментарът му по адрес на съдебните планове на ДБ.

"Не само ПП обичат пенсионерите. Но ако приемем техния социален пакет, ще кажем откъде ще отрежем - култура, здраве, железници. На тоя разговор ще отиде Кирил Ананиев", заяви той по адрес на ПП.

"От последните избори сме върнали подкрепата на 38 193 души, което показва, че посоката ни е правилна. Този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, защото целта беше да се унищожи една партия. Какво постигнаха те? 128 578 гласа разлика с ПП, 538 534 с ИТН", попита Томислав Дончев. 

Зам. председателят на партията Томислав Дончев благодари на всички гласували за ГЕРБ. "Няма както в близката история да махам карта и обяснявам цвета й, моментът не е за доминация, а предполага търсене на единение. Картата е синя, но не това е най-важното", заяви той.Но все пак отчете - ГЕРБ печели в 174 общини, ДПС 69, левицата в 13, ПП в 8, а ДБ в една. 

"Резултатите по отношение на разликата с другите политически сили също са показателни. По демографски профил данните са особено интересни, затвърждават профила ни на истинска народна партия", смята Дончев. И даде примери - 19,8% гласували в интервала 30-38 г." 25% от жените и 25,1 от мъжете са гласували за нас. 27,3 от работещите на пълна заетост, 19,6 от учащите. Адекватно балансирано разпределение сред всички групи", доволни са в ГЕРБ.

Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас за реалностите в България. Тези избори показаха, че народът на никого не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза "стига сте враждували, защото всички избиратели страдат еднакво". Отидоха, дадоха гласа си. Една формалност в машините - към 70 000 са хората, които не са гласували за никого, което не ми се вярва, защото кутийката не се вижда. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира и загубата на Бойко Рашков в Перник:

Тяхното знаме - господин Бойко Рашков, загуби с двойна разлика в Перник. Ако е бил това, за което го представяха, щеше да спечели.

След повече от 36 часа мълчание победителите от изборите - ГЕРБ, дадоха пресконференция с първи коментари за резултатите. Ще съставят ли правителство и с кого, или ще се търси алтернативен вариант за експертен кабинет са въпросите, на които всички чакат отговори.

При 100% обработени изборни протоколи коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, спечелила гласовете на 634 649 избиратели и получава 25.33% подкрепа.

„Продължаваме промяната” са втори с 506 071 гласа или 20.20% подкрепа.

Очаквайте подробности!