Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски
Стево Пендаровски

„За двустранните ни отношения с България с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма особено значение кой в България ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото за разлика от преди ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК, двустранните преговори приключиха, а в скринингите, които започнаха в различни области, се говори само за отделните клъстери, не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил”, каза в интервю за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предава БТА.

Попитан „докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации като откриването на новия клуб „Цар Борис III” в Охрид”, Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

„Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културният клуб „Иван Михайлов” е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава, не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон. Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден”, каза Пендаровски по повод повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското сдружение „Цар Борис III” и клуба, чието откриване е обявено за 7 октомври.

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон, не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

„Какво по-логично има от това, ако на 31 декември 2023 г., когато скринингът на ЕС ще е приключил, а имаме още няколко месеца до изборите и който спечели изборите да търси 2/3 мнозинство, за да направи тези промени, ако иска. Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това”, коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка.