Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мога да обещая, че реваншизъм няма да има. Аз съм най-добронамереният човек към всички партии, най-добрият и разумен политик, с най-богат опит, но моето его отдавна съм го надживял, обяви Бойко Борисов на вота в неделя.
Мога да обещая, че реваншизъм няма да има. Аз съм най-добронамереният човек към всички партии, най-добрият и разумен политик, с най-богат опит, но моето его отдавна съм го надживял, обяви Бойко Борисов на вота в неделя.

След като ИТН остана под бариерата за парламента, Слави Трифонов се закани: Всичко тепърва предстои

Ден за размисъл, преди да каже какво ще прави с първия мандат, си даде ГЕРБ днес. Според близки до лидера Бойко Борисов той ще даде първото си изявление чак в четвъртък.

Партията, спечелила изборите, необичайно запази дълго мълчание, Борисов само благодари в социалните мрежи на всички за подкрепата.

Съветваме всички колеги политици първо да мислят, преди да говорят, бяха единствените думи в изборната нощ от зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. Тогава ръководството на партията се събра в централата, но всички спазиха явно наложеното вето да коментират

Ние няма да избягаме, не сме от Канада,

не се сдържа Тома Белев да жегне Кирил Петков. “Сега е важно да се търсят решения и да покажем отговорност, защото политиката може да бъде разделителна линия, но бъдещето на Родината ни - не”, написа пък във фейсбук Десислава Атанасова. С което подкрепи предположенията, че неофициално текат сондажи между партиите.

“ГЕРБ без Бойко Борисов е едно добро начало на преговори”,

заяви пък снощи бившият вицепремиер Даниел Лорер, когото наблюдатели определят като по-диалогичният човек в ПП, благодарение на който може да се развържат някои от поставените червени линии за общо управление.

В този тренд изказване направи и лидерът на най-младата и най-малката формация в новия парламент - “Български възход”. Стефан Янев не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС през мандат на партията му.

“Демонизирането на една или друга българска партия не е правилен подход. ГЕРБ е българска партия и ние ясно виждаме какво са решили избирателите”, заяви той в ефира на Нова тв.

При така раздробен парламент е трудно да се постигне нормалното мнозинство за кабинет, затова трябва

да се търси асиметрично решение,

например правителство на супермалцинството.

Може то да бъде съставено от две партии с общо под 100 депутати, които, ако поемат риска,

да получават ситуационна подкрепа в парламента

по определени решения от изпълнителната власт, заложени в предварително договорена рамка. Това по-скоро прилича на програмно, експертно или правителство на спасението, на единството, което има определена програма, приета от по-широк кръг партии, които обаче не са в коалиция с подписано споразумение, а просто я подкрепят, разви идеята си Янев пред “24 часа”.

Най-важното е да има редовен кабинет, независимо от формулата. Това е целта, която трябва да ни обединява, защото при тези резултати българският народ ни каза това: Седнете и се разберете, допълни той.

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС, отсече Корнелия Нинова вчера.

“Всичко тепърва предстои”, закани се пък загадъчно Слави Трифонов през фейсбук, уточнявайки, че думите му са и към тези, които ги подкрепят, и към тези, които злорадстват. Той изчака ЦИК да обработи 100% от изборните протоколи, преди да направи коментара си. “Има такъв народ” остава извън парламента с 3,83%.

Стефан Янев
Стефан Янев