Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган
СНИМКА: РОЙТЕРС
Реджеп Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще остане на същата позиция по отношение на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато двете държави не изпълнят поетите ангажименти, предаде Анадолската агенция, предаде БТА. 

Докато не бъдат спазени обещанията, дадени на нашата страна, ние ще запазим принципния и решителния си подход по този въпрос (членството на Швеция и Финландия в НАТО), каза Ердоган в обръщение към турските депутати по повод откриването днес на новата парламентарна година.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.

Шведските власти съобщиха вчера, че са вдигнали забраната за износ на оръжие и военно оборудване за Турция, като следствие от кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Турция обаче се оплаква, че скандинавските държави не са отговорили на исканията ѝ за екстрадиция на терористи като част от сделката.