Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Всеки ден в Украйна загиват стотици млади и в силата си мъже. Загиват жени и деца. Разрушават се жилища, инфраструктура, рухват паметници на културата. Защо? Каквато и да е причината, тя не може да оправдае гибелта на хора.

Жертването на живот е оправдано само когато така се премахва заплахата за живота, защото животът на всеки човек е реалност, по-ценна от всякаква идея или представа. Идеите и представите са създадени със слово в наратива. Те със слово трябва да се променят. Спират огъня и преговарят! Няма да е лесно, но ще говорят. Ще променят наратив, в името на който сега се избиват.

Двадесет и първи век сме. Разбирането на смисъла на живота и ценността на индивида е различно от доминиращите представи в предишните времена. Дори от ХХ век! Технологията променя, макар и не всичко.

Затова днес не само младите не се вдъхновяват от мисълта да се бият и умират за кауза. По-будните живеят за някаква кауза, другите се посвещават да изживеят радостите на даденото им от съдбата време! Всеки сам избира. Това не е знак на историческа обреченост, а етап в развитието на културата.

Преговори! Мир!

*От фейсбук!