Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс
Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по-късно днес ще уточни в какви точно граници са признати от Русия Херсонска и Запорожка област, които ще влязат в състава на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Донецката и Луганската народни републики са признати от Русия в рамките на границите от 2014 г. Що се отнася до териториите на Херсонска и Запорожка област, трябва да уточня това", каза говорителят в отговор на журналистически въпрос. "Днес ще уточним всичко", добави той.

На въпрос ще стане ли още от днес цялата територия на т.нар. Донецка народна република (ДНР) част от Русия, Песков отговори: "Де юре - да. Защото в състава на Руската федерация влиза признатата от нас държава в границите от 2014 г.". "Предстои тя (цялата територия на ДНР в границите на Донецка област от 2014 г.) да бъде освободена", каза Песков.

В момента под контрола на Русия се намират близо 70 процента от територията на Запорожка област. Под контрола на Украйна обаче е областната столица - град Запорожие, където живее почти половината от населението на областта, предаде БТА.