Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Жената дишаше тежко, бяха премазани, разбиха вратите, за да ги изкарат”, разказва пред “168 часа” Биляна Борисова

“Димитър нямаше никакви травми, въздушните му възглавници са го спасили”, спомня си свидетел

Притеклите се на помощ го видeли да залита, сменял настроенията си

"Минах през околовръстното точно на мястото на катастрофата. Не мога да ви опиша гледката. Беше като филм на ужасите. В продължение на метри имаше разхвърляни части от пострадалия автомобил. Той все още беше по таван. Толкова зле изглеждаше, че дори не успях да определя каква е марката. Колата, причинила сблъсъка и виновна за станалото, беше със смазана предница. Влачил е горките хора по платното. Имаше стъкла и пластмасови парчета поне в порядъка на 200 метра.

Това разказва пред "168 часа" Маргарита Славчева, която минава през мястото на ужасяващата катастрофа, причинена от Димитър Любенов на околовръстното в София. С поршето си 39-годишният мъж карал в посока "Младост", когато в района на търговски център от локалното излязъл "Форд Фокус". Автомобилът му блъснал отзад малката кола, в която били французите Лорен Пети, Брижит Лабиш и шофьорът. Тримата пътували от Банско към аерогарата. От силния удар 64-годишният Пети починал на място, тъй като гръбначният му стълб бил прекъснат. Имал и тежка гръдна травма. Съпругата му постъпила в болница.

"С приятеля ми се намирахме на същото място, но в другата лента и веднага направихме обратен завой - спомня си пред "168 часа" Биляна Борисова. - Бяхме на местопроизшествието 3-4 минути след сблъсъка. Като гледахме по-късно записа, забелязахме, че пред блъснатия форд се движи друга кола, която обаче продължи. Същото направи и автомобил зад нас, който със сигурност е видял случилото се, но не обърна, за да помогне. Когато приближихме, видяхме разхвърляни части от коли на 200-300 метра. Имаше много пластмаса, стъкла, дори страничните огледала бяха на платното."

Биляна забелязала и водача на блъснатата кола (фордът - бел.р.).

"Шофьорът беше напуснал автомобила си, но от страната на пасажерското място, тъй като неговата беше затисната - обяснява Борисова. - Опитваше се да изкара хората отзад (французите - бел. ред.). Ние веднага звъннахме на 112. Те дойдоха след 10 минути. Линейка, която пътуваше за друг адрес и минаваше случайно оттам, също спря, за да помогне. Опитвахме да разбием задните врати, но те бяха затиснати. Блъснатата кола беше по таван. Пожарната успя да ги разреже, за да изкара възрастните хора. Те бяха с колани. Наложи се да се режат и коланите, тъй като се бяха оплели. Шокираща гледка, премазани хора в лошо състояние."

Биляна не вярвала, че има оцелели.

"Първо видях мъжа, чието тяло беше безжизнено, но после забелязах, че жената диша тежко, и извиках: Тук има жив човек - спомня си тя. - Тялото й лежеше на тавана."

Това, което й направило впечатление, било, че Любенов е напълно невредим.

"Нямаше абсолютно никакви травми, въздушните възглавници на Поршето му бяха излезли и според мен те са го спасили - мисли Борисова. - На форда, за жалост, нямаше такива. Мъжът от поршето си говореше по телефона, не видях да помага на някого, нямаше и желание за подобно нещо."

"Стана ми обидно от новините - обясни от своя страна Любенов пред съда. - Там чух, че не съм се притекъл на помощ на пострадалия автомобил. Аз бях зашеметен, бях в шок, но отидох да помогна. Заедно със свидетелите, които излъгаха по телевизията, се опитах да отворя другата кола, но не успях."

39-годишният Димитър Любенов
39-годишният Димитър Любенов

Биляна си спомня, че той залитал.

"Изглеждаше ни пиян, защото фъфлеше, настроенията му се меняха, не беше адекватен изобщо. Тръгна с няколко провокативни въпроса към приятеля ми - защо сме им помагали, какво сме се загрижили за французите. Ние просто се молехме хората да са добре."

Биляна обърнала внимание и на друг любопитен момент - Димитър разговарял "приятелски" с една от служителките на МВР.

"Тя беше от Охранителна полиция, по-точно от първия патрул, който дойде на място - спомня си жената. - От самото си пристигане въпросната служителка не се отдели от него. Някак неестествена беше близостта им. Кикотене, физически контакт, потупване, фамилиарничене. Сякаш пред мен се развиваше “Семерджиев 2”. Всички останали служители на реда, които присъстваха на местопроизшествието, се държаха на ниво. Съвестно си вършеха работата. Изключително сериозно гледаха на случилото се. Никой не се разсейваше, нито пък разговаряше приятелски с човека, причинил катастрофата."

В ефира на "Здравей, България" зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев коментира информация за "полицейски чадър" над Димитър: "Отричам категорично, не отговаря на истината. Служителка на Шесто РПУ е била до него и е провеждала беседи. Шофьорът е бил дрогиран и пиян. Неговото поведение е било от плач до агресия. С цел да бъде извършен нормален оглед тя е изпратена, за да му окаже психологическо въздействие и да го успокои."

Според Биляна, която е една от първите притекли се на помощ, Любенов трябва да понесе сериозно наказание за извършеното престъпление.

"Не искам аз или семейството ми да станем жертви на подобен човек в бъдеще, защото не е изключено - казва тя. - Надявам се да има справедливост за семейството на пострадалите хора. Трябва обаче да се вземат някакви сериозни мерки, за да има промяна. Нужни са повече изисквания, опреснителни курсове и най-вече, когато някой има толкова много нарушения, както въпросният с поршето, да му бъде взета книжката. В противен случай виждаме каква е развръзката на събитията."

Ден след ужасяващата катастрофа стана ясно, че в кръвта на Любенов е имало кокаин и 1,73 промила алкохол. На място шофьорът е отказал да бъде тестван с дрегер, но по-късно във ВМА се е съгласил да му бъдат взети кръвни проби.

Според експерти Димитър е приел наркотика малко преди катастрофата с цел да се "вдигне", тъй като бил много пиян.

Близките на мъжа са категорични, че той е изряден шофьор. Тази теза обаче е оборена от властите, които изнесоха информация за множеството прекрачвания на закона от негова страна.

Задържаният шофьор има 29 фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата, като повечето от тях са за превишена скорост, показа справка на МВР. Половината не са платени и са на стойност 4500 лв., сочат данните на ведомството.

"Съжалявам много, съжалявам за моите близки, които изложих! Никога не съм се качвал да карам пиян или дрогиран - коментира в съда Любенов. - Вижте, виновен съм, искам да си гледам семейството. Давам на майка ми пари за лекарства, тя не може да се обгрижва сама. Това е, вие преценете какво да става оттук насетне."

В съдебната зала стана ясно, че има 2 готови експертизи. Едната сочи, че той е карал с 1,73 промила алкохол в кръвта и дрогиран с кокаин. Другата е за скоростта от 195 км/ч. На околовръстното, където стана катастрофата, ограничението е 80 км/ч.

Адвокатката на Димитър посочи, че клиентът й има чисто досие. От прокуратурата контрираха, че той може да извърши ново престъпление, тъй като е хванат в 3 закононарушения.

Заради скоростта от 195 километра при ограничение 80 км/ч и шофиране под въздействието на алкохол и наркотици Димитър Любенов ще се сдобие с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Александър Лозанов. Той посочи, че такива са инструкциите на главния прокурор при подобни казуси.