Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въоръжени войници придружават мобилните комисии на псевдодопитването в окупираните области на Украйна

На референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна войници с автомати придружават мобилните комисии. Вотът е явен, а на места граждани разказват, че даже член на комисията попълва техния глас само след устен въпрос. Руската агенция ТАСС уточнява, че от съображения за сигурност желаещите ще могат да гласуват в нормална секция само в последния ден - вторник.
Това е типична картина от последните дни в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Ако Русия погълне тези региони, съставляващи около 15%
от територията


на Украйна, това може да доведе войната до ново, по-опасно ниво, като Москва описва всеки опит на Киев да си ги върне като нападение срещу нейна суверенна територия. Кремъл се надява, че резултатите от тези фалшиви референдуми ще създадат "правни основания" Русия да завземе украински територии и да изиска светът да признае анексирането или да го приеме чрез ядрен шантаж.
Въпросите в бюлетините се различават според региона, защото проруските сепаратисти управляват части от Донецк и Луганск от 2014 г., когато проведоха непризнати референдуми за независимост. Избирателите там са питани дали "подкрепят
присъединяването
на републиката им
към Русия като федерален субект".
В частите на Херсон и Запорожие, окупирани от руските сили след нахлуването през февруари, въпросът е дали хората са "за отделянето на региона от Украйна, създаването на независима държава и последващото присъединяване към Русия като федерален субект".
Бюлетините там се отпечатват както на украински, така и на руски, докато в източните райони се отпечатват само на руски.
Подкрепяните от Москва сепаратисти в източните региони на Донецк и Луганск твърдят, че повечето жители на тези територии са мечтали да се присъединят към Русия. Но много от местните хора там разказват различна история.
"Улиците са празни, тъй като хората си стоят вкъщи - каза по телефона пред Асошиейтед прес Марина Ирхо, 38-годишна жителка на пристанищния град Бердянск. - Никой не иска да ни обявят за част от Русия и да започнат да вземат нашите мъже. Тези, които активно се застъпваха за Украйна, са напуснали или са се укрили, а много от по-възрастните хора, които са подкрепили Русия, са останали, но се чувстват уплашени."
Една жена описва за BBC News как родителите й са гласували в град Мелитопол в Запорожка област.
Двама местни "сътрудници" са пристигнали с двама руски войници в апартамента им, за да им дадат бюлетина за подпис.
"Баща ми каза "Не" [на присъединяването към Русия]. Майка ми стоеше наблизо и попита какво ще стане, ако напишеш "Не". Те казаха "Нищо". Сега мама се притеснява, че руснаците ще ги преследват”
Друга жена в бедстващия град Енерходар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала, също цитирана от BBC, казва: "Трябва да отговорите устно и войникът отбелязва отговора на листа и го запазва".
Украински официални лица заявяват, че навсякъде има признаци за нелегитимност на референдумите. И няма как да е другояче, тъй като, ако погледнем
опита на една Швейцария
например, ще видим, че нормален референдум се подготвя месеци наред, дори години.
"Групи колаборационисти и руснаци, придружени от въоръжени части, минават от един апартамент в друг, но малко хора отварят вратите - разказа Иван Федоров, украинският кмет на контролирания от Русия град Мелитопол в изгнание. - Бързането, с което организираха този псевдореферендум, показва, че дори няма да преброят бюлетините сериозно."
Губернаторът на Луганск Сергей Хайдай, който напусна региона след нахлуването, каза, че жителите се опасяват, че след заповедта на Путин за мобилизация руснаците ще използват повечето мъже в региона за военна служба.
"Руснаците използват този псевдореферендум като претекст въоръжени хора да посещават апартаменти и да търсят всички останали мъже, за да ги мобилизират, а също и да търсят всичко подозрително и проукраинско", каза Хайдай пред Асошиейтед прес.
Окупаторите нямат достъп до избирателните списъци, тъй като Централната избирателна комисия на Украйна спря Държавния регистър на избирателите на 24 февруари. Въпреки това в окупираните територии те събират лични данни на жителите. Предполага се, че руснаците сами си съставят избирателните списъци. Освен това окупационните власти са откраднали изборна документация от Държавния архив на Херсонска област.
Т. нар. референдум за присъединяване към Русия, който се провежда тези дни в окупирания Мариупол, е с изключително
ниска избирателна активност
Организаторите бяха принудени да прибегнат до определени мерки, тъй като получиха порицания за изключително ниската избирателна активност. Затова сутринта започна с принудително гласуване. "Мобилни бригади" чакаха работниците на работните им места с просто условие: гласувайте или ще загубите работата и заплатата си", написа в Telegram Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

Преди фиктивните референдуми окупаторите организираха публични кампании с цел да създадат илюзия, че резултатите от "вота" отразяват волята на местните жители.
В тях бяха включени членове на прокремълски неправителствени организации като "Росмолодеж", "Молодая гвардия", "Волонтеры за Россию" и др., които
имитират
“широка подкрепа”
за присъединяването към Русия. За легитимиране на псевдореферендумите бяха поканени "международни наблюдатели" - обичайна практика за Русия.


В същото време всякакви мнения срещу окупационните власти и срещу фиктивните референдуми се възприемат като призиви за екстремизъм. Въпреки това украинците във временно окупираните територии се противопоставят на нашествениците под формата на нелегална съпротива.
Международни организации, както и повечето страни, в това число и България, вече обявиха, че
няма да признаят този фарс
Псевдореферендумите, обявени от руските пълномощници в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, не могат "нито да бъдат приети, нито признати", каза Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, на 21 септември.
"Ние отхвърляме тази подигравка с демокрацията и потвърждаваме нашия ангажимент към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на нашата държава членка Украйна в нейните международно признати граници", каза Бурич. "Такива "референдуми", провеждани с оръжие от окупационните сили, нарушават основните демократични принципи."
Псевдоплебисцитите поставят с още по-голяма сила и въпроси около увеличаването на санкциите срещу агресора. В тази връзка се чуват все по-настойчиво гласове, че Руската федерация трябва да бъде изключена от международните организации. По-специално се обмисля
лишаване на Русия от членство
в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), тъй като желанието на Русия да разруши системата на международното право не е в съответствие с мандата и мисията на организацията. Дискусията може да премине и в такава за евентуалното оттегляне на Русия от членството в Съвета за сигурност на ООН.
Освен всичко организаторите на псевдореферендумите трябва да помнят, че според украинските закони за организиране на фиктивни референдуми може да бъдат лишени от свобода за период от 5 до 12 години. Международни санкции могат да се очакват и за лицата, участвали в подготовката и провеждането на референдумите.