Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олаф Шолц СНИМКА Ройтерс
Олаф Шолц СНИМКА Ройтерс

Правим всичко възможно да предотвратим пряк конфликт между НАТО и Русия, заяви германският канцлер

Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да променят позицията на Берлин, заяви германският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

"Няма да приемем резултатите от тези фалшиви референдуми и подкрепата ни за Украйна няма да отслабне", каза Шолц, цитиран от ДПА.

Москва провежда референдуми в четири окупирани украински области - Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка, за да оправдае присъединяването им към Руската федерация.

По спорната тема за доставките на оръжие за Украйна Шолц запазва позицията си, че Украйна незабавно ще получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от други страни в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна.

"Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и наред с това прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия", подчерта Шолц и отбеляза, че това съответства и на желанията на мнозинството германски граждани.