Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов  Кадър БНТ
Атанас Пеканов Кадър БНТ

В Хърватска процесът по подготовка за влизане на страната в еврозоната върви нормално и спокойно, каза по bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той бе в Загреб, където проведе срещи с високопоставени политици като премиера Андрей Пленкович и министри.

Всичко там върви успешно, без сътресения, чрез правилна комуникация. В момента има двойно показване на цените - в хърватски куни и в евро, но хората пазаруват и плащат в куни.

Хърватска ще приеме еврото на 1 януари 2023-а. Във всички търговски обекти от месеци се провежда кампания, разясняват се защитните механизми. Разговаряхме с граждани и с бизнеса, те нямат притеснения за покачване на цените извън това в целия ЕС. Европейските механизми служат като гарант. У нас приоритет на служебния кабинет е европейската интеграция. Необходимо е редовен кабинет и парламент да приемат влизането ни еврото у нас, допълни Пеканов.

Според него трябва да се проведе разяснителна кампания какви са рисковете и как да бъдат преодолени. Ползите ще са много повече - силен банков надзор, финансова стабилност.

През есента очакваме първия транш от плана за възстановяване, обяви служебният вицепремиер.