Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната в Украйна
Войната в Украйна

Путин цели замразяване на конфликта в Украйна, убеден е политологът

"Държавната система в Русия е свръх корумпирана. Институциите са на повърхността, а под повърхността са рушветите, личните взаимоотношения и т.н. Това е една система, в която всички организационни действия в обществото гният и не могат да постигнат ефективност, която се очаква от една цивилизована институционална среда. ... Тази система е доста силна и в България в продължение на 30 години след края на комунизма". Това заяви политологът доц. Огнян Минчев от Центъра за регионални и международни изследвания пред БНР.

Путин обяви частична военна мобилизация
"Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо. Ако професионалната руска армия не успя да се справи по фронтовете на Украйна през изтеклите 7 месеца и през последните няколко седмици беше обърната в бягство, то в каква степен може да се справи една композирана от запасняци армия от хора, които водят цивилен начин на живот и сега за две седмици ще трябва да си припомнят всичко, което знаят за бойното изкуство и да го приложат на бойните полета в Украйна", коментира той реакциите в руското общество след обявената от Путин частична военна мобилизация.

По думите на доц. Минчев наказателни батальони, които са зад гърба на водещата битки армия, са факт, потвърждаван от различни източници досега, и всеки, който си позволи да се върне в бягство, бива ликвидиран:

"Тук има и нещо друго, свързано с подобен род наборна армия от резервисти. Режимът в Кремъл с такава армия не би могъл да постигне чудеса. Те са разглеждани като окупационни сили, които да влязат във все още окупираните 20% от територията на Украйна и да наситят тази територия с окупационна мрежа, която по някакъв начин да успява да задържа руския контрол върху нея. Това би било възможно при замразен конфликт. Очевидно, че Кремъл цели това и води политика на замразяване на конфликта".

Според него държавното ръководство на Украйна не би било съгласно с такава "сделка" и руските резервисти, които бъдат "наслагани" в окупираните територии, ще трябва да влязат в реални бойни ситуации, в които дефицитите на руската армейска система ще бъдат проектирани по-ясно.

"Не е възможно на масата на преговорите да бъдат разрешени проблемите, които войната в Украйна постави. Причината е, че ако Европа и Западът не са в състояние да отстоят позициите, които отстояват Зеленски и държавното ръководство на Украйна, това би означавало, че на Русия, макар и по един заобиколен начин, ѝ се показва картбланш да продължава със своите агресивни действия - както в постсъветското пространство, така и в Източна Европа, при благоприятни условия", заяви политологът и добави: "ЕС и НАТО нямаме друг избор, освен да отстоим по-твърдо позицията си, че режимът в Кремъл трябва да се върне в международно признатите граници на Руската федерация. Ако не отстоим тази позиция, легитимираме възможността един агресивен режим - какъвто е този на Путин - да нарушава цялата съвкупност от международни норми и закони, които се отнасят към суверенитета на нациите, съществуващи в общност".

По думите на доц. Минчев режимът в Кремъл не крие, че цели възстановяването на Руската империя, което е в пряк разрез с всички основни постулати на международното право, че светът се състои от независими нации и суверенитетът и териториалната им цялост не може да бъде поставен под въпрос.

Политологът беше категоричен, че изобщо не става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО да се намесва в този конфликт: "Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската "пета колона" в България и от интересите на Кремъл. Цялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и евроатлантическия съюз".