Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хадис Наджафи бе убита при демонстрациите, започнали след смъртта на Амини

Полицията държи арестуваните протестъри в лоши условия, отказва им медицинска помощ

20-годишната Хадис Наджафи е една от убитите по време на демонстрациите, започнали след смъртта на Махса Амини. Девойката бе простреляна шест пъти, докато протестира в Карадж. Сега тя също като Амини се превръща в символ на борбата за правата на жените в Иран.

За станалото с Хадис съобщи журналистката и защитник на правата на жените Масих Алинеджад. В интернет репортерката публикува името на жертвата, както и видеозапис с подробности за смъртта й. На клипа се вижда как Наджафи връзва косата си и се гмурва в тълпата от протестиращи. Точно тогава е обсипана от куршумен дъжд. Ранена е в областта на корема, врата, сърцето и ръката. Мигновено е откарана в болница, където по-късно умира.

"Тя беше само на 20 години - каза опечалената й сестра пред медии. - Сърцето й беше разбито от станалото с Махса Амини. Заяви пред семейството ни, че няма да мълчи и че не може да търпи повече да се случват такива неща. Страдаше и се бунтуваше, но я убиха с шест куршума. Сега остава празнота в сърцата ни. Вярваме, че смъртта й няма да е била напразно. Молим се за всички близки на загинали по време на протестите."

Според неправителствени организации задържаните демонстранти са държани при изключително лоши условия в арестите. На един от тях, който е студент по археология, бил отказан достъп до медицинско лечение. Момчето имало нужда, тъй като бил нападнат с нож в затвора.

"Бях намушкан в гърба малко след като ме хванаха на 21 септември", обяснил той пред близките си в телефонен разговор.

До момента няма официални подробности за това кой го е нападнал.