Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Французинът открито се противопостави на човешките трагедии, които почерниха организацията на шампионата

Хари Кейн ще играе с капитанска лента с цветовете на дъгата, недоволен, че хомосексуалните са извън закона в арабската страна

По-малко от два месеца до началото на Световното първенство по футбол в Катар, гласовете на недоволните от организацията на шампионата в малката арабска държава, отекват все по-силно. Ерик Кантона е лидерът на тези, които смятат, че човешката цена, платена за това турнирът да се проведе през зимата в пустинята, е твърде висока. Легендата на "Манчестър Юнайтед" обяви, че няма изобщо да гледа мачовете в Катар, играни на стадиони, за строежа на които са загинали над 7000 души. Именно нечовешките условия на труд по организацията на шампионата са причина призивите за бойкот на Катар 2022 да се развиват на принципа на лавината.

"Всичко бе направено единствено заради парите и начина, по който третираха хората, които построиха стадионите, е просто ужасен - смята Кантона. - От тях хиляди загинаха. И се очаква ние да празнуваме Световно първенство. Лично аз няма да го гледам. Разбирам, че футболът е бизнес, но винаги съм смятал, че е и единственото занимание в света, в което всеки може да получи своя шанс." Гласът на французина не е маловажен, особено на Острова, където от години работи като футболен анализатор. Той е открит противник на организацията на шампионата в пустинята, защото: "Катар не е футболна страна."

Според правозащитни организации по време на строежа на хотелите и стадионите, които ще приемат гостите за първенството в края на есента, са загинали хиляди хора. Разбира се, тази ужасна статистика е известна още от началото на подготовката на събитието, но цифрата на жертвите продължава да расте. Затова Кантона пита защо хората на футбола така смущаващо мълчат по темата? "Политиците и футболните федерации са тези, които имат силата да кажат: "Не, няма да идем на това световно първенство!", сподели французинът пред "Атлетик". Той обаче защити колегите си, че си мълчат. "Ако даден футболист обяви: "Ще бойкотирам световното, ще му кажем - "Браво!" Но не можете да вините 20-годишен играч, който има 10-годишна кариера и който живее обграден единствено от футбол за това, че няма да се откаже да отиде в Катар", допълни легендата.

Хари Кейн е решен да воюва за правата на хомосексуалните.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Хари Кейн е решен да воюва за правата на хомосексуалните. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Истината е, че с наближаването на шампионата започват да се чуват и други гласове за по-твърда позиция спрямо организацията в Катар. Наскоро бе създаден фондация "Плащай ФИФА", която има за цел да накара световната футболна централа да плати обезщетения на семействата на загиналите работници в арабската страна. Инициативата бе подкрепена в социалните мрежи от Алан Шиърър и Гари Линекер. Покана за коментар бе изпратена към всички федерации на участниците в Катар. Очаквано, малко официални организации се трогнаха от призивите за справедливи компенсации. Футболната асоциация на Германия пък бе единствената, която даде позволение на футболистите да изразяват свободно мнението си. Натискът върху всички останали обаче се увеличава с наближаването на първия съдийски сигнал в Доха. Можем да очакваме, че общественият натиск в западните страни ще принуди футболните босове и коментатори, както и официалните спонсори, да заемат по-твърда позиция.

Според данните хиляди са загинали при изграждането на стадионите. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Според данните хиляди са загинали при изграждането на стадионите. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Англичаните също започнаха да надигат глас, но те избраха друга тема, заради която ще протестират. Монархията в Катар е обявила хомосексуалните връзки за незаконни. В знак на протест срещу хората с различна сексуална ориентация, капитанът на Трите Лъва Хари Кейн обяви, че ще играе на първенството с капитанска лента в цветовете на дъгата. В инициативата се включиха капитаните на още 9 участници на Световното, сред които Дания, Белгия и Швеция. Разбира се, ФИФА може да изтълкува това като политическо послание и да забрани този символ на протест в Катар.

По отношение на правата на работниците по стадионите и хотелите наскоро президента на световната футболна централа Джани Инфантино обяви, че според него Световното е чудесна възможност да се освети проблема с условията на труд в арабската страна. Според него с жеста да се организира първенство в пустинята, реално ФИФА помага на работещите там да подобрят положението си. От думите му става ясно, че не може да се очаква реакция от футболните власти, които вече десетилетия са загрижени повече за печалбите, отколкото за играта или за хората.

Кантона е потресен от човешките трагедии.
Кантона е потресен от човешките трагедии.