Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.
Димитър Любенов си е направил селфи в поршето си.

Мъжът карал с 1,73 промила алкохол в кръвта

Прокуратурата може да го обвини

Димитър Любенов е бил тежко пиян, не е можел да се крепи на крака, затова е взел кокаин, за да се вдигне и прибере с поршето си. Така експерт обясни пред “24 часа” защо мъжът, който катастрофира и уби французин, е имал следи от бързоразграждащата се дрога в кръвта си, в която са отчетени и 1,73 промила алкохол.

Катастрофата стана в неделя около 4 ч сутринта. Любенов карал по околовръстното на София в посока “Младост”, когато в района на търговски център от локалното излязъл “Форд Фокус”. Модерното порше блъснало отзад малката кола, в която били французите Лорен Пети и Брижит Лабиш. Ударът бил толкова силен, че фордът се обърнал по таван. От камшичния удар Пети починал на място, тъй като гръбначният му стълб бил прекъснат. Мъжът имал и тежка гръдна травма. Починал е на момента и не е усетил нищо, обясниха специалисти по подобен тип травматизъм.

Любенов слязъл от колата и се обадил на своя съдружник веднага след удара. “Митко плачеше, каза, че е направил много тежка катастрофа, може би е убил човек и ще си понесе последствията”, разказа първо пред “24 часа” мъжът. Той вдигна телефона на Любенов, говори, но не се представи с имената си.

Именно партньорът бил пръв на местопроизшествието. “Не знам какво стана, ударих го отзад”, плакал Любенов. И помолил съдружника си да се грижи за болната му майка и сина му. (А какво каза жената на Димитър - виж карето).

Беше на работа цял ден, Митко не пие и не взема дрога. Какво ли лошо не се написа за него, само вие потърсихте и другата страна”, каза съдружникът преди да станат ясни резултатите от пробата. И посочи, че ако е искал, Димитър е можел да избяга.

“4 сутринта е било, нищо не му е пречело да си тръгне и да каже, че колата му е открадната”, обясни мъжът. Добави, че поршето е лизингово.

Съдружникът призна, че Димитър повтарял “К'во ви пука за французин, вие българи ли сте”, но обясни, че мъжът е бил в истеричен пристъп. През това време шофьорът на другата кола - Петър Александров, опитвал да извади Пети и Лабиш. Той карал двамата към летище София, след като били в Банско на рожден ден. Синът на Пети е женен в града за жена от Монтана. Александров също е от града в Горна Мизия. Той помоли репортер на “24 часа” да се свърже по-късно с него, но след това не отговори на обажданията му. 

Катастрофата стана в неделя.
Катастрофата стана в неделя.

Вместо да помогне, Любенов се държал безочливо. “К'во ви пука за тия французи, вие българи ли сте”, казвал той, обясни пред “24 часа” свидетел на наглото поведение на мъжа. Очевидецът е дал показания в прокуратурата, те са подкрепени и от други хора, видели грозните сцени. Затова не е изключено Любенов да бъде обвинен и за хулиганство. Поведението му след инцидента възмути и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която напомни, че всички сме хора без значение от националността и произхода си.

По думите ѝ е възможно Любенов да понесе наказателна отговорност и за това, че не е оказал помощ. Мъжът не дал и проби с дрегер за алкохол и дрога. Съгласил се обаче да даде кръв във ВМА. Така се оказало, че е седнал зад волана на 1,73 промила алкохол и след употреба на кокаин.

Вероятно обаче промилите са повече, тъй като в изследването е отразено количествто към момента на вземане на пробата. Същото важи и за кокаина. Затова експертът, с когото “24 часа” говори, смята, че дрогата е взета непосредствено преди шофирането. Причината е, че бензоилметилекгонин, каквото е химичното име на наркотика, е кристален тропанов алкалоид, който се разгражда за по-малко от 3 часа в организма.

Заради дрогата и алкохола ще се преценява дали обвинението на Любенов да не бъде променено.

Сега той е подведен под отговорност за причиняване на смърт при непредпазливо шофиране. Възможно е обаче новото му обвинение да е за умишлено убийство на пътя, уточни Милева.

“Много трудно е един прокурор да обясни защо е повдигнал обвинение по непредпазливост, когато по делото категорично са събрани доказателства, че водачът е употребил алкохол, че е приел няколко вида наркотични вещества и че не се е съобразил със скоростта в определения участък, какъвто е случаят с Милен Цветков, в който беше повдигнато обвинение за евентуален умисъл. 

Сийка Милева
Сийка Милева

В конкретния случай с Любенов това е преценка на наблюдаващия прокурор, но съм убедена, че ще бъдат изследвани всички обстоятелства”, каза говорителката на главния прокурор. Тя визираше Кристиан Николов, който шофираше на 3 вида дрога, когато блъсна и уби телевизионната звезда. Той получи 9 години затвор на първа инстанция, но не за умишлено убийство на пътя, а за такова по непредпазливост. Прокуратурата обжалва.

Милева напомни и че главният прокурор е предложил да се увеличат наказанията за пияни и дрогирани водачи. Сред идеите на Иван Гешев попадат и такива за отнемане на колите на шофьори, причинили катастрофи при подобни обстоятелства.

Досега Любенов не е имал в досието си каране след употреба на алкохол и/или дрога. За сметка на това е шофирал мощното си порше с 11 неплатени глоби за превишена скорост. Те са на стойност от 1950 лв.

От 2003 до 2009 г. той имал 6 глоби, които е платил. На 5 април м.г. Любенов бил спрян от патрул, защото карал без колан. Писали му акт за 20 лева, а при проверка в системата открили 6 невръчени фиша за скорост. Така му връчили глоби за 1250 лева. Вместо да ги плати, Любенов продължил да натиска газта и през юли получил нови 5 фиша за превишена скорост с обща стойност 700 лева. Така той е карал с 11 неплатени фиша за 1950. Други 12 за общо 2350 лева вече бил платил.

Сред нарушенията му попадат и такива за каране с над 50 км/ч повече от максималната позволена скорост извън града. Там глобата е 600 лева. Любенов е хващан зад волана и с над 40 км/ч в населени места, където санкцията е същата. И за двете не се предвижда отнемане на книжката, каквото има при каране с над 50 км/ч в населено място.

Жена му пред “24 часа”:

Най-разумният човек, винаги викаше друг да го вози, когато е пил

Димитър винаги вика шофьор от “Дринк енд драйв” (“Пий и карай”), когато е употребил алкохол. Не мога да си обясня станалото. Това коментира ексклузивно пред “24 часа” пожелалата анонимност половинка на Димитър Любенов, който на 1,73 промила алкохол и дрогиран с кокаин блъсна кола и уби возещия се в нея французин Лорен Пети.

Жената на Димитър, която е и майка на сина му, каза, че ѝ е трудно да си обясни случилото се. Описа половинката си като най-разумния човек. “Дори аз скоро имах рожден ден и ми прати на скрийншот номер на шофьор, който да ме вземе с моята кола”, посочи жената.

“Аз нямам обяснение за случилото се и не мога да повярвам. Той е много организиран и много отговорен човек”, добави тя.

“Димитър спира колата, за да помогне на пострадали животни, не вярвам, че е казал: “К'во ти пука за тия французи”. Не го вярвам, но не съм била там”, каза още майката на 3-годишния син на Любенов. Обясни, че детето им винаги се возело в столче.

За мен остава да се боря, каза жената. И обясни, че не знае откъде се е прибирал Димитър в 4 сутринта.