Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днешният свят може смело да бъде наречен период на неопределеност в световната политика и ние трябва да имаме предвид глобалните промени, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция по време на посещението си в Япония, предадоха Анадолската агенция и БТА.

Според него войната в средата на Европа разклаща баланса на силите в света и задълбочава противоречията между водещите държави.

Той отбеляза, че днес Турция разговаря както със Запада, така и с Изтока. „Турция е една от малкото страни, които продължават диалога с Русия“, подчерта турският външен министър.

Чавушоглу каза, че има фактори, особено на Запад, които са привърженици на продължаването на войната в Украйна. „Тези играчи смятат, че продължаването на войната ще отслаби Русия. Истината обаче е, че основните щети се понасят от Украйна“, отбеляза той и подчерта значението на възобновяването на диалога между Киев и Москва.

„Президентът (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган ще продължи диалога с (Владимир) Путин и (Володимир) Зеленски. Нашата цел е да организираме среща на двамата лидери за взимане на решения на равнище държавни глави. За последствията от тази война плаща целият свят“, каза турският министър.

Той подчерта важността от сключването на „справедлив мир“. „Окупираните в момента земи – това са земи на Украйна“, допълни Чавушоглу.

„Турция от самото начало не призна незаконната анексия на Крим, което ясно заяви на Русия. Ние също така не признаваме резултатите от референдумите на територията на Украйна“, каза още той.

Според него човечеството живее в многополюсен свят, а противоречия има не само в Европа, но и в региона на Азия, нагледен пример за което е въпросът за Тайван. „За съжаление действащата международна система не е в състояние да отговори на предизвикателствата на съвременността. Вместо платформи за сътрудничество се разиграва активна конкуренция и борба“, каза турският министър на външните работи.