Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кънчо Стойчев
Кънчо Стойчев

От Мила Гешакова

Ако след 2 октомври изобщо се състави кабинет, ще е обединен около цели и задачи и с лимитиран срок – в добрия случай година до местните избори

Радев е длъжен да води балансирана политика, но това не го прави проруски, той е висш натовски офицер в пълния смисъл на думата

Възможно е изборите в неделя да ни изненадат с невъзможна класация по места и подредба на партиите

- Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и заяви, че нищо няма да го спре да употреби ядрено оръжие, а войната е на 400 км от България. Застрашени ли сме като натовска държава, г-н Стойчев?

- Въпросът е риторичен. Ние самостоятелно и в съвременния смисъл армия нямаме. Нашата отбрана е в ръцете на НАТО и най-вече на САЩ. Нашата територия от гледна точка на, недай боже, разширяване на конфликта, е ключова. Тоест заплахата за нас е значителна и, за съжаление, напълно реална.

- Не закъсня ли президентът Радев с реакцията си на Путиновата мобилизация и какво означават думите му “партиите да си поемат отговорността”?

- Напоследък наблюдаваме доста нескопосани словесни упражнения върху името на Радев. Изричат ги главно индивиди със свръхпретенции за елитарност, но на практика неспасяеми провинциалисти в духовен и политически мащаб.

Професионално в последните 30 години имах възможността да работя близко с висши военни по целия свят и особено от САЩ. Едва ли ще ви изненадам, като кажа, че като цяло военният елит е против войната, тъй като много по-добре разбира за какво става дума. Американските висши военни в огромната си част са наистина цветът на нацията и превъзхождат в пъти политическия елит. Нашият президент през целия си живот е бил военен, той изцяло се е самонаправил и е стигнал до върха в кариерата си - факт, отчетливо оценяван от нашите американски военни партньори. Сега може би по-добре разбирате употребената от мен по-горе дума “провинциализъм”.

Радев е длъжен да води умерена и балансирана политика, което по никакъв начин не го прави проруски. Президентът ни е висш натовски офицер в пълния смисъл на думата. Но в момента той е преди всичко представител на българския народ и основното му задължение е да няма война.

В този смисъл той призова всички значими партии у нас да поемат отговорността си.

- Анализатори прогнозират, че обявената от Путин мобилизация е предвестникът на по-радикални мерки спрямо самия него. Очаквате ли вътрешен преврат?

- Разказите за вътрешен преврат в Русия са по-скоро wishful thinking - тоест пожелателни разсъждения, които от десетилетия се тиражират от спонсорирани автори. Като цяло руското общество е консолидирано. Но за съотношението на силите на самия му връх ние много малко знаем, за да правим изводи.

- Дали по-нататъшни санкции на Запада могат да отслабят и спрат руската военна експанзия в Украйна?

- Не, за съжаление. Няма случай санкции да са сменили политиката на голяма и силна държава. САЩ обаче печелят от тези санкции, докато за Европейския съюз те са самопрострелване в коляното…

- Кога да очакваме край на тази война?

- Иска ми се още утре сутрин тя да свърши. Но, за съжаление, май още не е започнала.

- Ще повлияе ли руската военна експанзия в Украйна върху изхода от предстоящите парламентарни избори у нас?

- На избора на хората за кого ще гласуват няма да повлияе значимо. Но решително ще повлияе след изборите - каква конфигурация да бъде съставена.

- Социолози твърдят, че до урните ще отидат под 2,5 млн. българи, т.е. по-малко от ноемврийския вот миналата година. И твърдят, че българинът е силно концентриран върху цените, доходите и бита, а не във войната. Съгласен ли сте?

- Активността ще е като на миналия вот, вероятно малко по-ниска поради разочарованието от “Продължаваме промяната”. Икономическата криза действително доминира масовото съзнание, но все още много малка част от избирателите гласуват според икономическите си интереси.

- Състоянието “оцеляваме някак” от десетилетията на прехода помага ли в тази ситуация?

- На кого да помага? Или питате за България? Да, калени сме в кризи и сме много по-устойчиви от западните ни братя. Но все пак да не забравяме, че е нормално да няма криза, а не да има. И че е по-добре да сме шампиони по развитие, а не по оцеляване.

- Охладняването на отношенията между президента Радев и “Продължаваме промяната” ще повлияе ли на резултата им?

- Несъмнено. Та те се извозиха именно на авторитета на Радев, но май в Харвард са пропуснали урока за авторитетите.

- На предишни избори “Промяната” дърпаше гласове от “Демократична България”. Сега какви ще са най-вероятните преливания на гласове?

- “Демократична България” е важна, но бутикова партия. Тоест тя не подлежи на кой знае колко значими дърпания или вливания.

- Тези дни социологически агенции регистрират между 5 и 10% дистанция между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”. Ако тази дистанция продължи да расте в полза на ГЕРБ, има ли вариант партията на Бойко Борисов самостоятелно да състави правителство?

- Никой няма да може да управлява самостоятелно. Но който стане първа политическа сила, печели значима легитимация и тежест, дори да остане в опозиция. Както впрочем видяхме наскоро…

- Българите в чужбина ще бъдат ли толкова активни на тези избори, колкото на предишните три? И за кого ще гласуват в тази ситуация?

- За съжаление, не мога да дам аргументиран отговор на нито един от двата въпроса - просто нямам достатъчно и надеждна информация. А съчинения по съображения избягвам да правя.

- Между 6, 8 и даже 9 партии в 48-ото НС допускат прогнози. Какви са вашите варианти за коалиции и съставяне на редовно правителство?

- Не очаквам съставяне на каквато и да било коалиция в собствения политически смисъл на тази дума. Ако изобщо се състави управление, то по-скоро ще е обединение около цели/задачи и с лимитиран срок - в добрия случай година до местните избори.

- Невъзможно ли е, както смятат повечето анализатори, съставянето на редовно правителство след 2 октомври?

- Всяко съставено след избори правителство е редовно.

- Мнозина говорят за проруски настроен 48-и парламент. Това какъв знак носи за страната?

- Кои са тези мнозина? Ако го изясните, ще се изясни и защо говорят така. За тях всичко, което не е антируско, е проруско. Това е примитивизъм, черно-бяло мислене, Том и Джери.

- Анализатори не харесват института “служебно правителство” и го смятат за излишен. А вие?

- Не е важно кой какво харесва в случая, а дали е полезно за политическата ни система и политическия ни живот. Според мен този институт, както го нарекохте, е мъдро основан от създателите на новата ни конституция.

- Споделяте ли прогнозата за поредна спирала от избори и през 2023 г.?

- През 2023 г. по-скоро очаквам едни избори - местните.

- Каква според вас би била най-голямата изненада на предстоящия вот?

- Подредбата на партиите, класацията по места: възможно е да видим доскоро невъзможна класация.

CV

l Роден през 1960 г.

l Завършил е социология в СУ

l През 1991 г. основава агенцията за социологически изследвания ББСС “Галъп Интернешънъл”

l През 1998 г. ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб

l Главен изпълнителен директор на TNS за Балканите

l Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

l През 2021 г. бе преизбран единодушно за втори мандат като президент на световната Асоциация “Галъп Интернешънъл”

l Женен, има син и две дъщери