Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Стоянов Кадър: Нова тв
Димитър Стоянов Кадър: Нова тв

Армията ни не е слаба, но е с остаряла техника, смята министърът на отбраната

Пряка заплаха нямало, имало рискове по отношение на националната ни сигурност

Не бих казал, че Владимир Путин губи войната, а че Украйна печели, по-скоро възвръща територии. Това каза военният министър Димитър Стоянов по Нова тв. По думите му това, което става "определено си е война". 

България няма да признае тези референдуми, обяви и Димитър Стоянов по повод на допитванията в четири украински области, които се провеждат от 23 до 27 септември.  Преки последствия, пряка заплаха за България няма, каза министърът.  

Според него ядрено оръжие няма да бъде използвано в тази ситуация, но "всеки един, който има ядрено оръжие, трябва да бъде приеман много сериозно". 

Стоянов смята, че НАТО няма да бъде въвлечен. Той на няколко пъти повтори и успокои хората, че няма да се стигне до използване на ядрено оръжие.

"Думите са едно, делата са друго, ядреното оръжие има възпиращ ефект", смята военният министър. 

Според него думите на Путин трябва да се вземат серизно, но руският президент нямал нужда от друг конфликт, особено с държава членка на НАТО.

"Не бих казал, че армията ни е слаба, но е с остаряла техника", обясни военният министър. Той съобщи, че за последната година и половина нула лева са били дадени за поддръжката на МиГ-29. Вина за това носел политическият елит, които 32 години  подценявал армията. 

Сега се водели интензивни разговори с Полша, за да може да се удължи живота на изтребителите. 

Най-малко вероятният сценарий е България да бъде въвлечена в конфликта, увери министърът.

Той обясни кога може да се случи мобилизация - "при необходимост", явно нападение над страната, след указ на президента, при участе във военен конфликт.

Пряка заплаха за националната сигурност няма, има рискове по отношение на националната ни сигурност, повтори Стоянов своята теза.  

Според него, ако няма редовно правителство, няма да бъде прокарана инвестиционната програма за армията и вторият договор за F-16.

"Не е добре България да остане без правителство, когато до нас има конфликт", категоричен е Димитър Стоянов.