Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск СНИМКА Ройтерс
Папа Франциск СНИМКА Ройтерс

По време на днешното си посещение в Асизи, родното място на Свети Франциск Асизки - покровител на Италия и покровител на животните, папа Франциск призова младите хора да проявят "смелост" в отказа от изкопаеми горива. Той изрази съжаление, че по-възрастните поколения не са знаели как да опазят планетата и да осигурят мир, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Светият отец каза на младежите, че възлага надеждите си на усилията им за спасяване на планетата и на това да направят така, че световната икономика да се грижи в по-голяма степен за бедните.

При кратката си визита в намиращия се на хълм в Централна Италия град Франциск произнесе слово на среща с около 1000 млади хора. Сред тях имаше икономисти и професионалисти от стартиращи компании с фокус върху опазването на околната среда.

Присъстващите на събитието бяха от цял свят. Сред тях беше и жена, която разказа на папата, че след миналогодишното завземане на властта от талибаните тя и съпругът ѝ били подпомогнати да избягат от Афганистан от организация, вдъхновена от живота на Свети Франциск и вниманието, което той отделял на хората в нужда.

Папата заяви, че световната икономика се нуждае от "нова визия за околната среда и за Земята".

"Има много хора, компании и институции, които осъществяват екологичен преход. Трябва да продължим по този път и да полагаме по-големи усилия в тази посока", каза Франциск.

Той заяви, че има спешна необходимост да бъдат обсъдени нови модели за развитие.

"Сега е времето да покажем по-голяма смелост при отказа от изкопаеми горива, за да ускорим разработването на енергоизточници с нулево или положително въздействие върху околната среда", каза Франциск.

Той добави пред младите хора: "Нашето поколение ви остави богато наследство, но ние не знаехме как да опазим планетата и не осигуряваме мир".

Римският папа изрази съжаление заради липсата на "творчество, оптимизъм и ентусиазъм". "Благодарни сме на Бог, че ви има. Вие не само ще сте тук утре, но вас ви има и сега", похвали той младите хора.