Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мигранти на лодка. СНИМКА: АРХИВ
Мигранти на лодка. СНИМКА: АРХИВ

Районната прокуратура в Добрич привлече към отговорност 31-годишен турски гражданин, превел незаконно през границата група мигранти, сред които има и лица ненавършили 16 години. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Той ще бъде изправен пред съда, за да му бъде определена мярка за неотклонение.

Група от тридесет и седем чужди граждани, сред които осем жени и единадесет деца, представящи се за сирийци и афганистанци, беше заловена на 22 септември 2022 г.  край бреговете на Шабла. Опитите на органите на „Гранична полиция” да се свържат с плавателния съд били безуспешни и натам незабавно бил насочен гранично-полицейски кораб. Проверяващата група установила чужденците. Поради лошите метеорологични условия (силно вълнение) групата била съпроводена до пристанище Каварна. 31-годишният мъж, който превозвал чуждите граждани, бил задържан.

Работата по доказване и документиране на деянието продължава под ръководството и надзора на Териториално отделение-Каварна, при Районната прокуратура в Добрич. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Чужденците ще бъдат транспортирани и настанени в център за бежанци.