Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лате арт - или изкуството да рисуваш с мляко

“Напитката със страхотен вкус, която се приготвя бързо и има красива, апетитна визия, е знак за професионален бариста, който цени работата си, съставките и клиентите.”

От историята на изкуството на латето до социалните медии

Само преди няколко десетилетия кафето за първи път се превръща във визуално изкуство в Италия, родината на популярните млечни напитки с еспресо. Заслугата обаче за превръщането на лате арт в масова практика принадлежи на американските кафенета. Украсените с шарки чаши за кафе стават популярни в САЩ в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век и скоро започват да се разпространяват по целия свят.

През 2000-те години лате арт достига и до Австралия и скандинавските страни. Днес най-големият бум на тази практика се наблюдава в Азия, като азиатските баристи се представят особено добре на световните първенства по лате арт.

Популярността на лате арт расте успоредно с цялостното повишаване на информираността на потребителите за кафето. Днешните потребители са се научили да настояват за качество на кафето.

Възходът на социалните медии също със сигурност е изиграл роля за превръщането на лате изкуството в световен феномен. Сега се обръща много по-голямо внимание на визуалното представяне на напитките, тъй като клиентите обичат да споделят снимки на красиви чаши кафе в онлайн профилите си.

В Instagram има почти три милиона публикации с хаштаг #latteart, а в YouTube най-популярните видеоклипове за лате арт са гледани почти пет милиона пъти. Победителите в бариста шампионата печелят популярност в социалните медии и вдъхновяват други баристи по света.

Как да си направим професионално лате арт

Отличителните белези на професионалния лате арт са изразена и симетрична шарка, добър контраст и гланцов блясък без видими мехурчета. За да създадете дизайн, трябва да овладеете основните умения на бариста - еспресото трябва да е добро, а млякото - превърнато в копринено гладка микропяна.

Най-класическите дизайни на лате арт са сърцето и листовидната розета. По-опитните баристи могат да изработят и лебеди и лалета, които са разновидности на двата основни дизайна.

Всеки, който веднъж овладее основните техники, може да създава безкрайно много нови дизайни, като променя традиционните модели.

Всички дизайни на лате арт могат да се направят основно чрез гравиране или свободно изливане.

Свободното изливане е техника, при която дизайнът се създава чрез изливане на мляко върху кафето от определена височина и преместване на каната, за да се комбинират млечната пяна и кафето. При офорта (гравиране) млякото и кафето остават по-ясно отделени едно от друго и рисунката се завършва с помощта на офортна писалка.

Къде да научим как да правим лате арт?

Можете да се забавлявате безкрайно с изкуството на латето.

Развийте вашата креативност записвайки се за бариста обучение в някоя известна кафе академия.

След като опознаете света на кафето и станете майстори на кафе изкуството ще можете да впечатлявате всеки с капучиното, което приготвяте.