Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов
Иван Костов

Обществото трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен, да има върховенство на закона и установени европейски ценности. Това коментира в предаването „Здравей, България” бившият премиер Иван Костов. 

Според Костов промените тръгват отдолу. „Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

„Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов, който представи книгата си „Политиката отвътре”.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още бившият премиер.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитава. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, коментира Костов.

Той не вижда след изборите широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Този компромис е недопустим за ДБ”, каза още той.

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”. „Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че немогат да вземат достатъчно от „Газпром”, коментира Костов. Според него темата за върховенството на закона е забравена.

„Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи”, каза Костов.

Той коментира още, че политиката на Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно”.

Според Костов те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване”, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.