Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВА: Йордан Харасимов бе взривен в автомобила си както в смутните мутренски времена.
ЖЕРТВА: Йордан Харасимов бе взривен в автомобила си както в смутните мутренски времена.

На 24 февруари рано сутринта бизнесменът Йордан Харасимов излиза от блока си във варненския квартал "Чайка". Сяда зад волана на аудито и потегля. Минути след 8 ч. на кръстовището край Икономическия университет автомобилът му избухва. Бомбата нанася смъртоносни поражения по тялото на Харасимов. Умира в болницата. Като по чудо няма други жертви от местопрестъплението. Кръстовището е в идеалния център на Варна, а по това време студентите отиват на лекции, минавайки точно покрай мястото на взрива. Бизнесът на жертвата е свързан с риболов. 52-годишният Йордан Харасимов е собственик на фирма за улов на рапани, има кораби и стабилен бизнес. Никога не е парадирал с имущество, въпреки че годишните му печалби се измерват в седемцифрени числа. Името му никога не се е свързвало с престъпления. Става широко известен след смъртта си, а дотогава е познат само на хората в бранша.

Битка за терен от 34 дка под Аспаруховия мост е най-вероятната причина за убийството на бизнесмена Йордан Харасимов от Варна. Негов приятел и източници от Община Варна потвърдиха за конфликта, заради който се водят десетки спорове в съда.
Единственото тъмно петно в биографията на Йордан Харасимов е отпреди 30 години, когато лежи в затвора за кражба, научи още "168 часа".
Конкуренцията му с други фирми на пазара и сигналите им, с които се топят пред институциите, води единствено до повече приходи в държавната хазна от данъци и осигуровки на работниците, показва проверка в масивите на Националната агенция по приходите.
"Единствената конфликтна точка в бизнеса на Харасимов е за 34 дка на брега до морето в Южната промишлена зона.
Теренът е много апетитен и дава възможности за печелене на милиони
Той го владееше по давност, в съседство е базата на фирмата му. Собствеността обаче била на общината по документи. През последните години искаха да го лапнат други бизнесмени чрез търг, но Йордан не го освободи и водеше дела. Седмица преди да го убият, ходи до София по този въпрос" - казва запознат с бизнеса на Йордан Харасимов пред "168 часа". Години наред са приятели. Бизнесменът твърди, че е абсурд Харасимов да е ликвидиран заради улов на рапани, защото за този бизнес има място за всеки, който разполага с техника и ресурс. Неговата версия, която проверяват и разследващите, е, че Харасимов е взривен точно заради апетитния терен. Споровете за него още продължават в съда и
единственият начин
 да бъде отстранен от терена е да бъде убит
Йордан Харасимов изгражда базата на фирмата си "Север експорт" в началото на 90-те. Мястото е на брега на канала под Аспаруховия мост. Там акостират корабите му, които влизат в морето за улов, има складове и постройки. на мястото е засадил овощни дървета.
Оградил е терена с мрежа, редовно го почиства. Харасимов често кани и гости в базата си, където работят 200 души.
Изненадващо в края на 2008 година имотът, който се владее от Йордан Харасимов, е обявен от общината за продан на търг с явно наддаване. Когато научава за това, вече набралият инерция в бизнеса Харасимов отива да търси правата си в кметството. Там му обясняват, че имотът не е негов, защото е частна общинска собственост. След тази случка започват спорове за собствеността на апетитния терен. Харасимов още не знае кой му е хвърлил око. Нещата утихват за година, но
през 2010 година Община Варна завежда дело срещу Йордан Харасимов. Искат от него да им предаде владението на 34-те декара, както и 1,6 милиона лева
Мотивите са, че теренът, който Харасимов владее, попада в границите на по-голям - от над 500 декара, за който има акт за общинска собственост. В отговор на исковата молба до съда Харасимов заявява самостоятелни права на собственост и твърди, че няма спорове със собствениците на съседните имоти. В книжата на общината имотът под Аспаруховия мост е записан на името на Йордан Харасимов, но е отбелязано, че той няма документ за собственост. Затова през октомври 2008 г. е съставен акт за общинска собственост, а месец по-късно е обявен за продажба.
Огромните интереси по делото личат и в решенията на съда. Окръжният съд във Варна оставя имота на Харасимов, но през лятото на миналата година Апелативният приема, че собственик на имота е общината и може да го продава. По делото няма данни кои са били участниците в търга. Така делото стига до Върховния касационен съд, където е последната надежда на Харасимов да запази владението на апетитния терен. Заседанието е проведено на 14 февруари тази година,
десет дни преди взривът под аудито
 на бизнесмена да го разкъса на парчета
Решение по делото все още няма.
За разлика от гражданското дело за имота под Аспаруховия мост бившият шампион по борба Йордан Харасимов се е явявал и като обвиняем по наказателно дело, установи проверка на "168 часа".
Той лежи 9 месеца в затвор през 1981 година за кражба, извършена през 1978-а. Оттогава има и криминална регистрация в МВР.
Негови приятели си спомнят, че не е бил съгласен с това да бъде третиран като бандит за младежка постъпка отпреди 33 години. Няколко пъти е искал да му снемат регистрацията, но ръководството на Криминална полиция му е отказвала. Всеки път, когато срещу него е имало сигнал в полицията, е излизала точно тази му регистрация като крадец. Същия проблем имат още хиляди българи, за които в масивите на МВР има регистрации. Точно с криминалната регистрация близките му си обясняват и желанието да смени името си преди 10 години от Йордан Йорданов на Йордан Харасимов, което не е оказало нужния ефект. За присъдата си по делото за кражба Харасимов е реабилитиран много отдавна и се води неосъждан.
От размяната на сигнали между него и конкурентите му в бранша, за които спомена и вътрешният министър, не е излязло криминално деяние, но в НАП има резултат. И той е, че през миналата година Харасимов
изведнъж започва
 да осигурява над 200 работници, като само месец преди това при него на работа са се водили под 100
Същото се случва и с фирма, която му е пряк конкурент и работи със същия размах на пазара.
Данъчното досие на Харасимов също е чисто. През 2005 година му е съставен ревизионен акт за 170 хиляди лева. При проверка данъчните откриват над 300 бона в каса на фирмата му, но той с документи доказва, че парите са заети от друга фирма, за да финансира дейността на риболовното си дружество. Този ревизионен акт пада в съда.
Отношенията на взривения бизнесмен с доставчици и клиенти с абили перфектни, според хора, които го познават.
Нямал е търкания
 с никого, освен
 с общината
заради 34-те декара под Аспаруховия мост, които са били набелязани за продажба, но търгът досега не се е състоял заради чакащото се всеки момент решение от Върховния касационен съд.

 

ИНТЕРЕСИ: Корабите на бизнесмена са акостирали пред спорния апетитен имот.
ИНТЕРЕСИ: Корабите на бизнесмена са акостирали пред спорния апетитен имот.
МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕ: Останки от аудито на Харасимов след взрива.
МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕ: Останки от аудито на Харасимов след взрива.
БИЗНЕС: Базата на "Север експорт" под Аспаруховия мост във Варна е обект на различни спорове.
БИЗНЕС: Базата на "Север експорт" под Аспаруховия мост във Варна е обект на различни спорове.