Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Николов и комисар Антон Мирков обясняват подробности около акцията.
Ивайло Николов и комисар Антон Мирков обясняват подробности около акцията.

38 мигранти от Сирия и Афганистан са били спасени в бурното море край Шабла на път за Румъния. Бежанците плавали с паянтова лодка с дължина 6 метра, когато били засечени от граничните ни служби в рамките на многоцелева морска операция, която се провежда съвместно с Румъния в акваторията на Черно море за охрана на външните граници на Европейския  съюз под наблюдението на ФРОНТЕКС.

На борда на плавателния съд имало 22 мъже, 8 жени, 8 деца, между които и бебе.

Лодката била засечена в 6,25, но не отговоряла на сигналите на интегрираната система за видеонаблюдение от брега. Мигрантите се движели на север в посока Румъния, когато граничен катер ги застигнал в района на нос Шабла. Първоначалната идея била чужденците да бъдат прехвърлени на граничния кораб, но заради лошото време се наложило проверяващите да се качат на тяхната лодка и да доплават с мигрантите до българския бряг. По време на операцията вълнението на морето е било 3-4 бала. Междувременно горивото на лодката свършило и трябвало да бъде заредена от граничния кораб. Така в 15,10 ч. 38-те сирийци и афганистанци с помощта на граничните стигнали благополучно до Каварна, разказа Ивайло Николов, началник сектор в Черноморски граничен координационен център. Там първо са били прегледани в местната болница и е била задвижена процедурата по приемането им на българска територия .

Това е първият случай в България на залавяне на мигранти по море от 2014 г. насам.

Засега не е ясно точно откъде са тръгнали сирийците и афганистанците. Предполага се, че началният им пункт е бил населеното място Шире източно от Босфора, обясни шефът на Регионалната дирекция на Гранична полиция комисар Антон Мирков.

Освен тях в лодката нямало друг. През цялото време по мваршрпута за Румвъния тя плавала много далеч - на 50-60 мили разстояние от българските блрегове преди да бъде засечена край Шабла. Лодката нямала никакви обозначителни знаци. Пътуването е било рисковано както заради бурното море, така й заради пренаселеността на плавателния съд, който е можел да се обърне във водата, коментира комисар Мирков.