Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карабинерите решиха случая за по-малко от 20 дни

22 години затвор не са достатъчни за отнетия живот на Анелия, но ако беше в България Джузепе щеше да получи по-малко от това. Не можем да кажем, че сме доволни, но все пак е глъдка справедливост."

Това коментира роднина на убитата през август 2020 г. в Италия Анелия Димова. Трупът на жената беше открит в дома й в Белведере Маритима, с

лице, покрито

с кърпа и

с разбит череп

Бруталността, с която бе извършено нападението, шокира всички в Ботуша. Българската общност очакваше разплитане на престъплението бързо, тъй като кончината на Димове се случи в месеците, когато в Гърция изчезнаха наши сънароднички.

Разследващи установиха, че 55-годишната жертва не е познавала нападателя си и според тях убийството се е случило с цел грабеж на предмети с неособено висока стойност. Благодарение на видеокамери в близост до жилището на Анелия карабинерите успяха да идентифицират мъж на име Джузепе Андреа Ренда, който се насочва към дома й във фаталната вечер. Това се случва около 2,00 през нощта, когато според резултатите от аутопсията е настъпила и смъртта й. Италианската полиция установи, че той е

влязъл в къщата й

в 2,07 часа

и си е тръгнал в 2,40 В това време й нанесъл смъртоносни удари по главата с бутилка уиски.

Пред "168 часа" роднина на Анелия коментира, че тя наистина не е познавала Ренда. Близките й обаче се питат как той е набелязал точно нея и дома й, за да нахлуе и да извърши грабеж.

От италианската полиция научили, че мъжът нямал криминално досие и досега никога не е бил арестуван за кражби.

"Сигурни сме, че

двамата не са се срещали преди лично

- коментира познатият на Димова. - Странно и необяснимо остава за нас защо е избрал Анелия. Тя никога не е парадирала с пари. Не е била и с най-доходоносната работа, за да й личи от далече, че разполага с много финанси.

Какво ще вземе освен бижута?

Не знаем дали се е съпротивлявала, но искаме да разберем какво се е случвало в тези 33 минути, в които е бил в дома й. Тогава е настъпила смъртта й. Но какво е правил през цялото това време. Тършувал ли е? Чистил ли е следи? Не знаем."

Близките на Димова благодарят на италианските власти за бързото арестуване на виновника за ужасяващото престъпление. Те се надяват той да остане зад решетките за всичките 22 години, на които беше осъден. Смятат, че нападението е извършено по брутален начин и само социопат без никакви човешки чувства може да направи подобно нещо. Точно за това са на мнение, че италианецът не трябва да бъде освобождаван предсрочно.

До момента те

не са говорили с

близки на мъжа

Никой от роднините му не се е свързал с тях, за да се извини за трагедията.

Какво още закова убиеца?

Записите от градските видеокамери свидетелстваха, че след грабежа Джузепе посетил местен магазин в Белведере. Там той опитал да продаде брачната халка на Анелия. В него били още няколко нейни синджирчета, мобилния й телефон и дамската й чанта. При сделката не дал никакви обяснения на продавача откъде и на кого е пръстенът. По-късно, след преглед на камерите, униформените на място обяснили на собственика, че ще запорират предмета, тъй като се води разследване и може да се окаже на убитата Анелия.

Тест установил, че той е нейна собственост.

Купувачът на халката не е подведен под съдебна отговорност, тъй като не е знаел чия е. Той е викан само като свидетел.

Предоставил и записите

от обекта си

На тях се виждало как Ренда влиза в помещението и дава пръстена.

Всичко това помогна за бързото му установяване като извършител. Първоначално той отказа на говори пред властите и запази пълно мълчание, но по-късно призна вината си. Карабинерите успяха да решат случая за по-малко от 20 дни.