Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев, водач на листите на "Демократична България" в Бургас и Разград.
Ивайло Мирчев, водач на листите на "Демократична България" в Бургас и Разград.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде отговори на въпросите, които “Демократична България” отдавна задава за построяването на т.нар. Балкански поток: защо той е построен само за 11 месеца и с 3 млрд. лв. за сметка на българския данъкоплатец, а газовата връзка с Гърция, която е три пъти по-къса, се строеше 12 години и дори бе прокарана под язовир, само и само да се забави в полза на Балкански поток. Това заяви заяви в интервю за ТВ+ Ивайло Мирчев, водач на листите на “Демократична България” във 2-и МИР Бургас и в 18-и МИР Разград

На въпрос на водещия кой трябва да разследва случая, Мирчев отговори, че това е работа на ДАНС и прокуратурата - стига да имат желание. Но уточни, че ако има корупция, такива пари обикновено се дават през офшорни компании и преминават през няколко собственика на територията на различни страни.

“Борисов трябва да отговори, защото може да се окаже в един момент, че някой от Русия ще проговори, особено в тежката ситуация, в която тя сега се намира”, предупреди Ивайло Мирчев.

Според политика от “Демократична България” българската история с “Газпром” е приключила и не може да има следващи стъпки, въпреки че служебният кабинет направи сериозен завой към Русия.

“Силно се надявам българският президент, излъчил правителството, да не прави подобни завои, защото това може да е пагубно за страната ни”, предупреди Мирчев.

Той вижда, макар и закъсняла, еволюция в позициите на президентските съветници. “Демократична България” от самото начало обясняваме, че кризата с цените ще приключи, когато Путин приключи войната. Говорихме за замяна на нашето оръжие през Полша за Украйна със западно, а военните съветници на президента говореха обратното. Сега военният министър, който беше началник на кабинета на президента, вече е на нашето мнение”, каза Мирчев. И подчерта, че “българският президент трябва да отстоява българския национален интерес”.

Мирчев коментира и годишния доклад на ДАНС за 2021 г., според който България е обект на системен разузнавателен интерес от Русия. “Ако четем внимателно доклада на ДАНС, а и от моя и на мои колеги опит от закрити парламентарни заседания и от четене на документи в секретно деловодство на Народното събрание можем да си направим заключения, че е инвестирано доста и че това е цена, която ще плащаме още дълго”, каза Мирчев.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила поне 300 млн. долара за оказване на влияние върху политици от 24 държави, Мирчев коментира: “300 млн. долара са само върхът на айсберга, това вероятно е сумата, която е отишла в две балкански държави". 

Според политика е нужна тежка реформа в службите, включително “лустрация”. Водачът на листите на “Демократична България” във 2-и МИР Бургас и в 18-и МИР Разград  уточни, че не става дума за лустрация за зависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от чужди разузнавания след 1990 г.

“Резки промени обаче не трябва да се правят и в следващото Народно събрание трябва да изготвим конкретен законопроект и методи как да се извърши такава проверка за зависимост”, каза Мирчев. Той напомни, че на закрито заседание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби абсурдни неща на фона на това, което се случи в действителност.

По думите му, нашите евроатлантически партньори са готови да ни помогнат, но когато една служба е пробита, тя получава ограничена информация от партньорските служби.