Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите за срутването на хотел „Вероника” в комплекс “Слънчев ден” край Варна, при което загинаха четирима работници, съобщават от институцията. С това решение от 13 септември делото се връща за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд за трети път, сега само в тази му част.

Остава в сила решението по отношение на подсъдимите Георги Г. и Пламен Н. и в наказателната и гражданска част за подсъдимите Валентин Т. и Мехнур М. Решението не подлежи на обжалване.

Отменените оправдателни присъди са на управителя на „Инекс консулт” Валентин Пенчев и на експерта от същата фирма Виолета Данова.

Върховните магистрати потвърдиха ефективната присъда от 3 години затвор на собственика на фирмата „Дигинг” Георги Георгиев, както и 3-годишното условно наказание на техническия ръководител на „Бултранспорт груп“ Пламен Николов. На 150 000 лева обаче е увеличено обезщетението, които те солидарно трябва да изплатят на всеки от гражданските ищци.

Потвърждават се оправдателните присъди на инспектора по здраве и безопасност в „Планекс” Валентин Тонев и на техническия ръководител на обекта Мехнур Манав.

Припомняме, че 11-етажният хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден” се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите.