Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мухамед Халаф СНИМКА: Архив
Мухамед Халаф СНИМКА: Архив

Шефът на турското разузнаване Хакан Фидан посети Дамаск

Четири източника потвърдиха , че шефът на турското разузнаване Хакан Фидан е провел няколко срещи със сирийския си колега в Дамаск през последните няколко седмици, в знак за напредъка на руските усилия за размразяване на леда между двете страни, които са от двете страни на сирийската война. .

Информиран източник, верен на сирийския режим, каза пред Ройтерс, че ръководителят на турската национална разузнавателна служба и ръководителят на сирийското разузнаване Али Мамлук са се срещнали преди няколко дни в Дамаск.

Турски официални лица съобщиха, че тези контакти отразяват промяна в руската политика в момент, когато Москва се подготвя за дългогодишен конфликт в Украйна.Москова се стреми да намалява военното си присъствие в Сирия, където нейните сили подкрепят президента Башар ал- Асад от 2015 г.

Турската подкрепа е ключов фактор за сирийската опозиция да запази последната си голяма опора на северозапад, след като режимът на Асад си възвърна големи територии с помощта на Русия и Иран.

Сближаването между Анкара и Дамаск се сблъсква с много усложнения, включително съдбата на бойците на опозицията и милиони цивилни, много от които избягаха на северозапад, за да се спасяват от режима на Асад.

Според високопоставен турски служител от службите за сигурност Мамлук и Фидан са обсъдили по време на неотдавнашни срещи възможността за среща между външните министри на двете страни .

"Русия иска Сирия и Турция да преодолеят различията си и да постигнат конкретни споразумения..., които са в интерес на всички, включително Турция и Сирия", каза турският служител.

Той добавя, че последните срещи, включително двудневното посещение на Фидан в Дамаск, са били в края на август, и са имали за цел да проправят пътя за срещи на по-високо ниво.

Дипломат, базиран в региона, каза, че Русия е изтеглила ограничен брой войските си от Южна Сирия по-рано това лято, особено районите по границата с Израел, които по-късно бяха окупирани от милиции, финансирани от Иран.

От фейсбук