Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавният администратор на окръг Кларк Робърт Телъс е задържан по обвинение за убийство.
Държавният администратор на окръг Кларк Робърт Телъс е задържан по обвинение за убийство.

Журналистът е работил по нова тема през седмицата, когато е бил намушкан седем пъти с нож

Джеф Джърман – репортер, отразяващ организираната престъпност и политическата корупция, е убит от висш служител - мишена на разследванията му

Джеф Джърман – ветеран репортер, отразяващ организираната престъпност и политическата корупция за Las Vegas Review-Journal – е намерен безжизнен пред дома си. Обект на разследванията му са мафиоти и убийци, мошеници и корумпирани държавни агенции. През последните месеци журналистът пише за твърдения за тормоз и враждебност в малко известен офис, ръководен от висш окръжен служител на избираема длъжност. Загива от раните си, след като е намушкан с нож седем пъти - зловещ край на кариера, посветена на разкриването на истината в района на Вегас, коментира Си Ен Ен. Служителят, чиято дейност е разследвал – държавният администратор на окръг Кларк Робърт Телъс, – сега е задържан по обвинение за убийството, съобщи Джоузеф Ломбардо, шериф на окръг Кларк.

Журналистът има огромен опит в изобличаването на корумпирани чиновници.
Журналистът има огромен опит в изобличаването на корумпирани чиновници.

“Това е ужасно и разтърсващо убийство,

което силно засегна Лас Вегас. Всяко убийство е трагично, но убийството на журналист е особено обезпокоително. Надяваме се, че арестът на Телъс и последвалото съдебно преследване в крайна сметка ще осигурят чувство за справедливост за нашата общност и семейството на г-н Джърман", каза Ломбардо.

Полицията бързо се насочва към две теории. Може би това е кражба с взлом? Има ли това нещо общо с кафявия SUV, забелязан от камерите за наблюдение, който спира многократно в квартала малко преди Джърман да бъде убит? Или някой е набелязал репортера за нещо, което той е публикувал или се готви да публикува.

Въз основа на последното предположение разследващите започват да ровят около Робърт Телъс. Той загубва предварителните избори през юни, седмици след като Джърман публикува статия, описваща времето, когато 45-годишният демократ встъпва в длъжност като публичен администратор на окръг Кларк в Невада през 2019 г. Преди избирането си Телъс е бил директор и основател на адвокатска кантора в Лас Вегас, която се фокусира предимно върху завещания и сделки с имоти.

Преди поредното си разкритие журналистът е прободен смъртоносно.
Преди поредното си разкритие журналистът е прободен смъртоносно.

Три дни след убийството репортери на Review-Journal, застанали близо до дома на Телъс, забелязват служителя на алея, застанал до SUV, регистриран на името на жена му. Колата отговаря на описанието

на тази, видяна на местопрестъплението. Мъжът на видеозаписа от камерите за наблюдение носи спортна чанта, преметната през рамо, и сламена шапка, прикриваща лицето му, докато се разхожда по тротоар в Лас Вегас. Миналия петък късно сутринта той се отправя към дома на журналиста. Следователите заявиха, че вещите, носени от заподозрения убиец - включително сламената шапка, която е била нарязана на малки парчета - са били открити в дома на Телъс. Там имало и чифт сиви обувки, съвпадащи с тези на заподозрения във видеото. Те също така информираха, че са

намерили ДНК на държавния служител

под ноктите на жертвата, което показва, е убитият се е съпротивлявал. Според капитан от полицията двамата са имали кавга, след което Телъс извадил нож и намушкал репортера. Служителят е арестуван по подозрение в убийство.

Предполага се, че в дните около убийството Джеф Джърман е готвел нова публикация за Робърт Телъс. На пресконференция капитанът от полицията на Лас Вегас Дори Корен разказа пред репортери, че Телъс е бил разстроен от статиите, публикувани от Джърман, както и от нова статия, която планирал да напише.

Журналистът е публикувал поредица от истории за публичния администратор. На 16 май 2022 г. излиза разследването: "Окръжна служба в смут след тайно видео и твърдения за тормоз и враждебност": "Офисът на публичния администратор на окръг Кларк беше

затънал в смут и вътрешни разногласия

през последните две години, в обвинения за емоционален стрес, тормоз и фаворизиране, довели до тайни видеозаписи на шефа и негов колега извън офиса. Пет настоящи и бивши служители, интервюирани от Review-Journal, твърдят, че враждебната работна среда е подхранвана от избрания администратор на офиса Робърт Телъс и че той поддържа "неподходящи отношения" със служител, което е навредило на способността на офиса да се справя с обществените си функции върху надзора на имотите на починали. Заедно със статията вестникът публикува видеозапис, заснет от други служители, които тайно са записали Телъс и подчинения –

и двамата

женени –

на задната седалка на кола.

Те също така включиха видеозапис на записано интервю в заседателна зала между Джърман и Телъс. Журналистът, който е извън камерата, пита служителя какво мисли, когато чува хора да го критикуват за неподходящи отношения с негов подчинен. Устните на Телъс се свиват и той примижава. "Очевидно не е вярно", казва той. "Не искам нищо друго освен справедливост, честност и просто да бъда добър човек, и това ме отвращава." Той спира за момент, въздъхва и повдига вежди.

“Не знам - казва той. - Нереално е.”

След като първата история е публикувана, Телъс пуска публикация в блога си на уебсайта на кампанията си, в която твърди, че Las Vegas Review-Journal е "десен вестник", и заявява, че "статията е невярна".

На 26 май 2022 г. журналистът продължава публикациите.

"С рядък ход висшите ръководители на окръг Кларк наеха бивш следовател, за да се справи с търканията в кабинета на публичния администратор след многобройни твърдения за тормоз и фаворизиране. Майкъл Мърфи беше привлечен, за да помогне за преодоляване на сътресенията след история на Review-Journal, разкриваща враждебни отношения и оплаквания на работното място. Колеги обвиниха Телъс, че е поддържал "неподходящи отношения" със служител.”

През юни журналистът отново пише: "Преизбирането на закъсалия публичен администратор на окръг Кларк Робърт Телъс е застрашено след слабо представяне в първичната му битка с двама претенденти от Демократическата партия, включително неговия главен помощник”.

Четири дни по-късно Джеф Джърман коментира: "На фона на продължаващите размирици в офиса изпадналият в затруднение публичен администратор на окръг Кларк Робърт Телъс признава близката победа на своя главен заместник в първичната надпревара за поста в Демократическата партия.

"В този момент наистина вярвам, че ще загубя тази надпревара и очаквам с нетърпение да се върна към практиката на наследственото право, област, в която мога

да продължа да помагам на семействата”,

пише Телъс в изявление на уебсайта за своята кампания… Заместник публичният администратор Рита Рийд каза, че все още има напрежение в офиса, което прави служителите уязвими."

Джърман съобщава в Twitter, че Телъс "губи и се нахвърля". В средата на юни Джърман отново се връща към темата.

“Роб, събирам

друга история

за вашия офис”

- информира го той и моли за коментар.

На своя предизборен сайт Телъс обвинява Джърман и друг държавен служител, че "се опитват да ме влачат през калта". На 18 юни Телъс публикува серия от туитове. В един от тях пише: "Съпругата чува шумолене в боклука. Тя: "Скъпи, има ли диво животно в боклука?" Аз: "Не, скъпа. Изглежда, че @JGermanRJ минава през кошчето ни за 4-тата си история за мен. "О, Джеф…" "Типичен побойник", туитва Телъс няколко дни по-късно. "Човек би си помислил, че той има по-добри неща за вършене." В края на туита той добавя емотикон с намигащо лице и изплезен език.

Часове преди да бъде арестуван, репортери, чакащи пред дома на Телъс, го забелязват да стои пред гаража си, облечен в бял защитен костюм и джапанки.

“Ти ли направи това?”

– пита един репортер. Той пренебрегва въпроса и затваря гаража. Същата вечер, когато специален екип влиза в дома му, за да го арестува, те забелязват, че има самонаранявания и се нуждае от медицинска помощ. Изкарват го на носилка.

Телъс, който остава на поста до декември, се яви в съда за кратко, облечен в кафява затворническа риза, ръцете му вързани с белезници отпред и превързани. Прокурор от окръг Кларк поиска убиецът да бъде задържан без гаранция. Съдията се съгласи, като отбеляза, че Джърман се е борил за живота си и е получил няколко рани при самоотбрана.

Колегите и близките на журналисти за шокирани. Преди да се присъедини към Review-Journal през 2010 г., Джърман пише за Las Vegas Sun, където отразява съдилища, политика, труд, правителство и организирана престъпност. Той също така издава книга през 2001 г. за организираната престъпност. "Убийство в Града на греха: Смъртта на шеф на казино в Лас Вегас" и е сценарист и водещ на втория сезон на подкаст на Review-Journal, посветен на възхода на мафията, битката за Лас Вегас и справедливостта.

Изпълнителният редактор на Las Vegas Review-Journal Глен Кук казва, че Джърман е разработвал големи истории и много от

неговите разследвания водят

до значителни реформи

"Журналистите не могат да вършат важната работа, която обществото изисква от тях, ако се страхуват, че представянето на факти може да доведе до насилствено отмъщение", казва Кук в изявление за своя вестник, съобщава Си Ен Ен. Според телевизията репортерът разобличава мафиоти и корупция. Като дългогодишен репортер в Лас Вегас, Джеф Джърман често пише за това кой кой е в града на греха Син Сити.

"Джеф е най-добрият репортер във Вегас. Той е тук от 30 години, отразявал е всичко - от мафията до пожара в MGM Grand..., отразявахме заедно стрелбата на 1 октомври (на музикален фестивал през 2017 г.)", казва Артър Кейн, репортер в Review-Journal. "Работата му често е свързана с разкриване на предполагаеми нарушения и корупция в администрацията. Например той и други репортери откриха доказателства за разточително харчене в Органа за конгреси и посетители в Лас Вегас. Поредицата от разследвания доведе до проверка на правителствената агенция и обвинения срещу няколко нейни ръководители.

Той също така съобщи за опустошителната масова стрелба на Route 91 Harvest Festival в Лас Вегас на 1 октомври 2017 г. Според неговите репортажи нападателят е стрелял по два гигантски резервоара за реактивно гориво на летище близо до фестивала и е улучил единия от тях. Въпреки че резервоарът за гориво не е избухнал, съобщението е довело до преглед на безопасността на горивната система”, съобщава Review-Journal.

Други акценти в работата му са

тесните връзки между мафията

и казината във Вегас

през десетилетията, включително убийството през 1998 г. на магната Тед Биниън във Вегас. През 2001 г. Джърман пише книгата "Убийство в Града на греха: Смъртта на шеф на казино в Лас Вегас", обявена за "зашеметяващ разказ за човешката деградация и поквара”.

Милър, анализатор на Cи Ен Ен, казва, че е работил с убития по историята на Биниън, и похвали работата му. "Той беше част от малък клуб от американски репортери, разследващ репортер, който се зае с мафията, който се зае с казината, корупцията, всички неща, които можете да намерите в дъното на място като Лас Вегас, и той го направи безстрашно и с точност."

В изявление семейството на убития благодари на "всички за чувствата на любов, подкрепа и признание за Джеф и делото на живота му", съобщи Review-Journal.

"Джеф беше любящ и лоялен брат, чичо и приятел, който посвети живота си на работата си, разкривайки неправомерните действия в Лас Вегас и извън него. Ние сме шокирани, натъжени и ядосани от смъртта му. Джеф беше отдаден на търсенето на справедливост за другите и би оценил упоритата работа на местната полиция и журналисти в преследването на убиеца му. Очакваме с нетърпение да видим справедливост по този случай."

Лидерите на журналистическите организации заявиха, че убийството подчертава опасностите, пред които са изправени репортерите. "Когато казваме, че журналистиката е опасен бизнес, най-често говорим за международна криза и чуждестранни кореспонденти, но точно тук, в голям град в САЩ, виждаме дълбочината, до която тъмните сили могат да стигнат, за да спрат публикуването на истината", казаха Джен Джъдсън, президент на Националния пресклуб, и Гил Клайн, президент на Журналистическия институт на Националния пресклуб, цитирани от Си Ен Ен.