Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сириец показва пътя, по който минава.
Сириец показва пътя, по който минава.

Спряха финансирането за опозиционни на Асад организации

Заплашват да ги депортират, ако се озоват във вилает, в който не са регистрирани

Младежи разказват във видео как са преминали през България

Управляващите в Турция обявиха, че имат план за връщането на един милион сирийски бежанци в т.нар. Зона за сигурност в северната част на арабската страна.

В същото време Анкара затегна условията за пребиваването им в Турция. Предвидени са наказания, ако бежанците бъдат хванати да пътуват нелегално в друга провинция

извън тази, за

която имат регистрация

и разрешение.

Тоест може да ги депортират в Северна Сирия, ако вместо в южната част на Турция ги открият в Истанбул.

В средата на февруари турското Министерство на вътрешните работи оповести, че ще преразпределя мигрантите, за да не се концентрират в едни и същи вилаети. Според доклад, цитиран от проправителствения вестник "Хюриет", МВР предвижда местата за пребиваване на бежанци да се затварят за новопристигнали, ако броят им надвишава 25% от населението на съответния град.

А през май гражданският регистър премахна привилегиите на хиляди сирийци, които са под закрила. Някои от молбите на тези хора са подадени преди 4 години, посочва в. "Ал Естиклал". Според наблюдателите това е свързано с изборите през 2023 г. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че

броят на сирийските бежанци под временна закрила

е около 3 762 000

души. Отделно има 120 000 души, които все още не са одобрени.

Млад мъж акцентира, че е минал през България, показвайки българското знаме.
Млад мъж акцентира, че е минал през България, показвайки българското знаме.

Едните се опасяват, че може да не получат статут, а другите не знаят дали всеки момент няма да им го отнемат. Несигурността ги кара да търсят начин да стигнат до уредени страни в Европа. И тръгват по добре познатите маршрути. Единият от тях е през България.

Кадри от пътя на мигрантите
Кадри от пътя на мигрантите
Сириец показва билета си за български влак.
Сириец показва билета си за български влак.

В ютюб е пълно с видеа на сирийци, които разказват как са стигнали през страната ни до желаната дестинация в Западна Европа. Като например двама братя, които вече са в Германия, след като три пъти са се опитали да проникнат у нас. Първия път граничарите насъскали кучета срещу тях, разказа Мохамед Халаф.

Наложило се да се върнат обратно в Турция. Втория път също не успели, но на третия вече преминали браздата. В своя клип братята разказват за трудностите си, но споделят, че са доволни, че са вече там, където са искали да отидат. Мъжете обаче не са дали информация на сънародниците си, които искат да ги последват, кои са каналджиите, които са ги превели по пътя.

Подобни видеа в ютюб има много, обяснява Халаф. Също и за пътя през Гърция. Като младия Тарек Юнес, сириец, който пристига в Холандия в началото на септември. Той разказва пред сайта "Ал Естиклал" (от групата на "Ал Арабия"), че му е

отнело цял месец,

за да пропътува разстоянието от Измир през Атина

до Нидерландия. Първо по море. От Гърция до Германия взел самолет, а накрая стигнал с влак. "Платих около $10 000, но не съжалявам, защото си осигурих бъдеще в страна, която гарантира моите права и сигурност", разказва младежът.

Толкова - между 10 и 15 000 евро - струва на бежанец да се озове от югоизточната ни съседка до Западна Европа. Причините, които изтъква Юнес, за да се отправи на опасното пътешествие, са лошата икономическа ситуация в Турция и промяната в политиката към сирийците. Вероятно много негови сънародници ще го последват.