Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Националът на Еквадор Байрон Кастийо се оказа колумбиец, купил си нова самоличност в името на по-добър живот

Bсичко в живота на Байрон Кастийо е една голяма измама. Сигурно и собствената му майка би погледнала през прозореца, ако синът й каже, че слънцето е залязло. Но по света има много такива мъже и жени, които превръщат лъжата в начин на съществуване и сипят наляво и надясно измислици с цел собственото си благоденствие. Някои демонстрират талант в тази насока и управляват престъпни организации или цели държави. Други се оказват калпави измамници и бързо-бързо се озовават зад решетките.

Байрон поне до онзи ден живее със самочувствието, че е от първата порода шмекери, тъй като успява да се докопа до един сравнително охолен живот, обръщайки гръб на истината. Само че от април насам животът му се преобръща с главата надолу и зорко пазените тайни започват да излизат една по една от килера, за да докажат неговата вина.

В началото на годината, ако бяхте написали името му в Google, щяха да ви излязат стотици статии за опитния десен бек, който има немалък принос за класирането на Еквадор на световното първенство по футбол. Днес при повторението на същата интернет операция ще разберете, че Байрон Кастийо е изпечен измамник, заради когото може да избухне огромен скандал на мондиала в Катар. Оказва се, че във вените на футболиста не тече и капка еквадорска кръв. Той е роден в Колумбия, родителите му са колумбийци, техните родители - също, и така до най-древни времена. Байрон обаче се урежда с изцяло нова самоличност и лъже куп хора по пътя си само и само да се уреди с по-добър живот.

По филмите казват, че най-трудно е първото убийство. След това с всяко следващо става по-лесно. Сигурно и с лъжите е така. В богатата колекция на Кастийо първата голяма измама е, когато се явява в новия си отбор, представяйки се за съвсем друг човек.

"Роден съм в колумбийския град Тумако и там започнах да играя футбол. Но не вървеше и се пробвах да пробия в отборите от Сан Лоренсо (град в съседен Еквадор - бел. ред.).

Там не ме харесаха, но въпреки това си намерих отбор, след като се явих на мястото на мой приятел, който беше впечатлил треньора, но после размисли за трансфера" – това горе-долу разказва играчът пред разследваща комисия, която впоследствие ще прикрие и тази, и другите му измами. Но за това след малко.

Вече на еквадорска земя на Кастийо му потръгва и той се урежда с договор в по-големия и платежоспособен "Норте Америка". В новия си клуб колумбиецът също се представя на ниво и започва да мечтае за място в националния отбор. Десният бек обаче или е осъзнал, че в родната Колумбия едва ли ще се докопа до държавния тим, или е преценил, че ще е по-изгодно за него да защитава националните интереси на Еквадор. Пред втората опция поне на пръв поглед се е изправило високо като Хималаите препятствие – той няма нищо общо с държавата, на която иска да пристане. Само че в наши дни е по-добре никога да не казваш "никога".

Байрон не губи време във вайкане и намира хората, които могат да му помогнат. Срещу известна сума пари и с подкрепата на футболен президент той се сдобива с еквадорски паспорт. Във фалшивия документ едно от презимената му е променено и за разкош е подмладен с три години – пише, че е роден 1998 г., въпреки че се е пръкнал на този свят през 1995-а.

Вече сдобил се с така мечтаната тапия, колумбиецът дава всичко от себе си да бъде забелязан на терена и наистина получава повиквателна за еквадорския национален отбор. Участва в общо осем мача от последните световни квалификации и заедно със съотборниците си успяват да се преборят за четвъртото място в Южна Америка, с което печелят виза за Катар. Само дето радостта на Байрон Кастийо е краткотрайна. Измамата му някак е надушена от врага и случаят е поет от ФИФА. След направеното разследване от Световната футболна централа отсичат, че няма нищо нередно.

Само няколко седмици преди началото на мондиала обаче на бял свят излизат нови доказателства. Оказва се, че Кастийо е бил разпитван от шефовете на еквадорския футбол и пред тях чистосърдечно си е признал какви ги е надробил през годините.

“Направих го, за да помогна на семейството си. Тръгнах от вкъщи с 20 000 колумбийски песос, които баща ми взе назаем от роднини. Започнах да играя, феновете ме харесаха, не мислех, че правя нещо чак толкова лошо", казва футболистът, като дори посочва президента на предишен негов клуб като човека, който му е помогнал да си набави фалшивите документи. От еквадорската футболна централа пращат запитване до държавния регистър и оттам отговарят, че не разполагат с акт на раждане на дете с имената, с които се подвизава заподозреният в измама футболист. И въпреки че доказателствата са непоклатими, на Байрон му се разминава.

Босовете на еквадорския футбол или са били размекнати от тъжната семейна история на виновника, или, което е по-вероятната опция, са се усетили какви неприятности ги чакат, ако раздухат случая пред колегите от ФИФА. Всички засегнати решават, че е най-добре да си затраят и да изчакат бурята да отмине. Сега обаче задухаха ураганни ветрове, които заплашват да издухат съзаклятниците в десета глуха. От футболните федерации на Чили и Перу настояват Еквадор да бъде наказан и те на свой ред да бъдат пратени на световното. Чилийците се позовават на предишно решение на ФИФА във връзка с нередовен футболист, заради когото Боливия е наказана със служебни загуби през 2016 г. Повторение на този сценарий ще означава, че националите на Еквадор ще си останат у дома, а от световната футболна централа ще трябва да решат кой да ги замести в Катар.

Главните действащи лица в скандала предпочетоха да запазят мълчание и до редакционното приключване на броя не стана ясно какво ще е решението на ФИФА. То със сигурност ще е много трудно, тъй като по програма Еквадор трябва да открие мондиала в мач с домакина Катар. Изхвърлянето на южноамериканския тим ще е още един голям пирон в ковчега на световната футболна централа, която и без това понесе много удари заради скандалното си решение да организира световното през зимата в страна, която е с почти нулеви футболни традиции.