Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова надежда за болните от рак на мозъка
Злокачествения мозъчен тумор може да бъде победен. Неврохирургът д-р Емануил Найденов от университетската болница в София и негови колеги започват нов авангарден метод на лечение за страшното заболяване.
Индивидуалната противотуморна ваксина вече се използва вече от години в университетски центрове в Белгия, Германия, Япония и САЩ.
Скоро и у нас ще бъде изграден референтен болничен център, който да я прилага. Двама пациенти от България, оперирани от злокачествен тумор на мозъка, още тази година ще бъдат лекувани с индивидуалната противотуморна ваксина.
"Този метод е авангарден за нашата страна, но в света е добре известен. Прави се в избрани центрове, защото изисква оборудване, което не е достъпно в повечето болнични звена.
Имаме щастието, че
тук всичко е налице,
за да го прилагаме с помощта на колеги от Западна Европа. Всяка година в България от тумор на мозъка заболяват 250 - 300 души и един такъв център може спокойно да ги обхване. Когато проектът бъде завършен, страната ни ще придобие статут на референтна клинична база за прилагане на това специфично лечение. Идеята е, че пациенти от Европа могат да идват тук, за да се лекуват, т. е. България да се превърне в желана дестинация за медицински туризъм" - казва д-р Емануил Найденов, който движи реализацията на проекта съвместно с негови колеги от Европа.
Как работи индивидуалната противотуморна ваксина
От вече отстранения тумор на всеки пациент се изолира определен набор от белтъци, които са уникални и могат да бъдат оприличени на своеобразен ,"паспорт" на заболяването. Цялата процедура се осъществява в лабораторни условия, като получените ,,лични данни" на тумора не могат да бъдат използвани при изготвянето на аналогична ваксина за друг пациент. След това лимфоцити от периферната кръв на болния се ,,запознават" в лабораторни условия с ,,паспорта" на злокачествените клетки, като по този начин се ,,обучават" какво да търсят и неутрализират в организма на човека. Следва връщане на тези ,,полицаи" в тялото на пациента и селективно унищожаване на остатъчния тумор, без да се вреди на другите здрави тъкани.
Имунната система - ключ към борбата
с рака
"Може да се каже, че в тялото на всеки човек непрекъснато се образуват ракови клетки, като причината за това да не се развие заболяване е правилното функциониране на имунната му система. Именно тя е отговорна за поддържането на баланса в организма. За съжаление адекватната работа на имунната ни система може да бъде подтисната в резултат на много причина - стрес, рискови условия на работната среда, вредни навици, йонизиращи лъчения и пр. Вероятно именно това е и главният отключващ момент в развитието на повечето туморни заболявания - балансът е нарушен и злокачественият процес надделява. Възстановяването на равновесието в тези случаи е много трудно. Технологията на индивидуалната противотуморна ваксина прави точно това - помага на собствената имунна система да се справи с проблема, и то по специфичен начин, като я настройва избирателно срещу конкретните ракови клетки. Фармацевтичната индустрия, например, произвежда определено лекарство, като се надява то да въздейства еднакво добре на всички пациенти, но практиката досега е показвала, че всеки болен има своя индивидуална чувствителност.
Тук изпълнението
е бутиково
Може да се каже, че шием костюм за човек по негова мярка, само за него" - обяснява логиката на лечението д-р Найденов. Той разказва, че у нас има достатъчно подготвени специалисти, които да направян възможно осъществяването на тази революционна процедура. Това е установено в средата на миналата година при посещението на проф. Стефан ван Гол. Той е завеждащ Невроонкологично отделение и лаборатория по експериментална имунология в университетската болница в Льовен, Белгия. Проф. Ван Гол идва в университетската болница "Св. Иван Рилски" в София по покана на фондация "Остани", за да представи резултатите от дейността си и да проучи дали може в България
да се работи по метода на специфична имунотерапия
при злокачествени туморни заболявания. Едно от желанията му е да осигури на пациентите възможност за осъществяване на това лечение в клинични звена извън Белгия, които да се развиват технологично под негов контрол и така лечението да стане по-достъпно за повече болни.
"В лабораторни условия върху клетъчни култури постигнахме избирателно унищожаване на туморните клетки от специфично активирани Т - лимфоцити. На следващ етап осъществихме експеримент с опитни животни и успяхме да докажем, че наистина можем да стимулираме имунната система по такъв начин, че да излекуваме част от тях. По-нататък започнахме ранни клинични проучвания при болни, на които вече са приложени всички стандартни терапевтични подходи. Още в самото начало установихме, че при определени пациенти е възможно да блокираме развитието на болестта и да осигурим по-дълъг живот на болните. Това досега не беше описвано в случаите, когато туморът се появява отново. Смъртността в тези случаи бе 100%, и то за няколко месеца" - разказва пред "168 часа" проф. Стефан ван Гол за етапите на изследванията под негово ръководство в Белгия. Той е категоричен, че не се появяват значителни нежелани реакции от страна на организма. Центърът, който той ръководи, е уникален за Европа, но в САЩ вече работят 4 такива, както и един в Япония. По думите му всички те дават реални резултати и надежда, че туморът в мозъка може да бъде лекуван успешно.
"Работим по изграждането на референтен център по имунотерапия на мозъчните тумори в България. Всичко е налице - кадри, техника, предприети са необходимите стъпки за административно съгласуване, ще очакваме и необходимото разрешение от Министерството на здравеопазването" - уверява партньорът на белгийските медици Д-р Емануил Найденов. Той твърди, че този метод за лечение на рака може да бъде значително по-евтин от прилаганата химиотерапия. Д-р Найденов и колегите му от Белгия са категорични, че стандартните лечебни подходи не са достатъчни за постигане на дългосрочен контрол върху това заболяване. През октомври миналата година наши специалисти взеха участие в международна среща по въпросите на имунотерапията при злокачествени мозъчни тумори, където се взе решение за дългосрочно сътрудничество между отделните страни в тази област.