Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Снимка: Ройтерс
Володимир Зеленски Снимка: Ройтерс

Почти 200 дни след началото на войната на Русия в Украйна, водещи световни дипломати, политици, икономисти и политолози се събраха в Киев на тайно и строго охранявано събитие.

В конферентната зала в мазето на хотел, намиращ се в центъра на Киев, украинското ръководство и високопоставени представители от САЩ, Великобритания, Латвия, Полша и Германия в продължение на два дни обсъждаха какво предстои на Украйна, Русия и целия европейски континент на фона на нестихващата руска агресия срещу Украйна, пише kyivindependent.

По време на 17-ата ежегодна конференция "Европейска стратегия в Ялта", която се проведе на 9 и 10 септември, украинското ръководство категорично заяви, че Украйна няма да се съгласи на никакви териториални отстъпки и постигането на мир може да бъде възможно само чрез победа на Киев на бойното поле. 

Бързата контраофанзива на Украйна в Харковска област, която се проведе по същото време като конференцията, придаде още по-голяма сила на посланието. 

Тази дискретна конференция, организирана от олигарха Виктор Пинчук, е най-престижната политическа среща в Украйна от 2004 г. насам. Първоначално тя се провеждаше в Ялта на п-в Крим, но през 2014 г. полуостровът бе окупиран от Русия. 

Поради евентуални руски атаки срещу столицата, срещата бе запазена в тайна, а в нея се включиха редица високопоставени лектори - от бившия главен изпълнителен директор на Google - Ерик Шмид до историка Тимоти Снайдър, също бившия полски президент Александер Квашневски и бившия върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа - Уесли Кларк. 

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд се включиха в конференцията онлайн.

"Преговорите сега са само за пълното подновяване на териториалната цялост в рамките на международно признатите граници на Украйна през 1991 г.", заяви министърът на отбраната Олексий Резников. В ранните етапи на пълномащабната война Резников, като част от украинската делегация, пътува три пъти до Беларус и веднъж до Турция, за да преговаря с Русия. Оттогава посланието на Украйна към Русия се е променило.

"Тогава казахме на руснаците, че за да продължим преговорите, трябва да се оттеглят до демаркационната линия отпреди 24 февруари. Тогава това все още беше възможно", каза Резников.

 "Сега те са преминали точката, от която няма връщане назад", добави той, очевидно намеквайки за жестокия характер на цялостното нахлуване на Русия в Украйна, при което загинаха хиляди цивилни и бяха нанасяни удари по гражданската инфраструктура в цялата страна.

Победа във войната

Президентът Володимир Зеленски пръв излезе на сцената на 9 септември. Придружен от полския министър-председател Матеуш Моравецки и латвийския президент Егилс Левитс. Зеленски заяви, че има "три основни предпоставки за постигане на мир - оръжия, боеприпаси и финанси", като добави, че "подкрепата за Украйна във войната трябва да бъде съхранена".

Моравецки подкрепи изявлението на Зеленски, като заяви, че е в интерес на Европа да подкрепи Украйна и да помогне на Киев да спечели войната.

"Украйна се сражава за вашата и нашата свобода", изтъкна Моравецки. "Това трябва да бъде осъзнато и от нашите италиански приятели, и от германските партньори, и от французите, и от всички останали. Те са на малко по-различно мнение от нас".

Моравецки посочи, че не бива да има закъснения при доставките на оръжие за украинските войски. "Триумфът на Владимир Путин ще бъде причина за нова война в недалечно бъдеще", допълни той. 

На по-късен панел украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че най-съществена роля в момента играе логистиката, като посочи, че Украйна успешно провежда контраофанзива в Харковска област благодарение на навременните доставки на оръжие. 

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, която се качи на сцената заедно с Кулеба, подчерта, че Европа трябва да бъде единна в подкрепата си за Украйна.  "Ние можем да спечелим тази война", каза тя. А по-късно министърът обеща на Украйна още системи за противовъздушна отбрана и оборудване за разминиране.

Подобно схващане сподели и съветникът по националната сигурност на САЩ - Джейк Съливан, който се включи в конференцията онлайн.

"Основният интерес на САЩ в тази война е да помогне за възстановяването на териториалната цялост на Украйна, било то чрез преговори или на бойното поле", каза Съливан.

Европейска сигурност

Гостуващите официални представители се съгласиха, че макар Европа да демонстрира единство, Русия ще продължи да се опитва да насажда недоволство в целия континент, за да намали подкрепата за Украйна.

Според присъстващите един от начините, по които Русия ще направи това, е да използва газа като оръжие - нещо, което вече направи с внезапното спиране на газопровода "Северен поток 1" в началото на този месец. Всички признаха, че Европа не може да позволи това да се случи.

"Определено сме били на грешен път, иначе нямаше да плащаме толкова висока цена за зависимостта си от газ", каза Бербок. "Никога не е имало евтин газ, цената за този "евтин газ" беше ситуацията в Украйна."

Бербок допълни, че в дългосрочен план Германия трябва да стане "зелена". А в краткосрочен план Берлин планира да замени руския газ, който през 2021 г. съставляваше почти 50% от доставките на синьо гориво за страната - като използва въглища и инвестира в проекти в Магреб  (район в Северозападна Африка). 

Според латвийския президент Левитс енергийният въпрос е част от сигурността на Европа и трябва да бъде разгледан по съответния начин. Той заяви, че докато Европейската комисия трябва да помогне на тези, които страдат най-много от високите цени на енергията, европейците трябва да са готови да поемат удара, за да запазят демокрацията в Украйна и в Европа като цяло.