Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Желязков-Митьо Очите, заснет в специализирания съд. Снимка: Йордан Симеонов
Димитър Желязков-Митьо Очите, заснет в специализирания съд. Снимка: Йордан Симеонов

След Бургаския окръжен съди специализирания дойде ред ина Софийския градски съд да се занимава с Димитър Желязков

Съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) поема делото срещу несебърския бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е обвинен за лидер на престъпна група за рекет и палежи.

Тя се е паднала на принципа на случайното разпределение на делата. Така, след като в последните петнайсетина години с Димитър Желязков са се занимавали първо бургаските магистрати, а след това и специализираното правосъдие, дойде ред и на тези от Софийския градски съд. През 2008 година бургаският съд осъди след споразумение Желязков за разпространение на наркотици.

През юли тази година съдия Крънчева, която е председател на 4-и състав в СГС, осъди бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров - Вальо Топлото, на седем години затвор.

Гледала е и други знакови дела като това за убийството на студента Стоян Балтов в Студентски град

Съдия Петя Крънчева
Съдия Петя Крънчева

и делото, известно като “Батко и Братко” срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев.

Делото срещу Димитър Желязков е едно от десетките, които бяха в Специализирания съд, но след закриването му на 29 юли минаха в Софийския градски съд. Тъй като по него още не се е провело разпоредително заседание, то е било разпределено на съдия Крънчева. Тези, по които вече е минало първото заседание, продължават да се гледат от магистратите, които до края на юли се водеха на работа в специализирания съд.

Заседанията по тях ще продължат да се провеждат в страдата на ул. “Черковна” 90, а не в Съдебната палата на бул. “Витоша” . Едно такова е срещу бившия министър на околната среда Нено Димов, който ще се изправи пред Темида в петък. Делото срещу него продължава с разпит на свидетели.

Не е съвсем сигурно обаче, че процесът срещу Митьо Очите ще се гледа в София. На разпоредителното заседание, което съдия Крънчева предстои да насрочи, тя може да реши, че то е подсъдно на Бургаския окръжен съд, и да го изпрати там. Причината - престъпленията, за които са обвинени Митьо Очите и още 12 души, са извършени предимно в Несебър и Слънчев бряг.

През август Димитър Желязков, който от юли миналата година е под домашен арест с електронна гривна, е поискал да бъде пуснат за рехабилитация.

Делото се е гледало от съдия Лилия Георгиева на 19 август. Тя обаче отказала да го пусне. Припомнила, че щом е под домашен арест, подсъдимият се смята за обществено опасен.

Затова и трябвало да докаже, че излизането му за рехабилитация е свързано със сериозна заплаха за здравето и живота му.

Съдия Георгиева отказала пускането на Митьо Очите и защото той представил само бележка, която не била издадена по надлежния ред. В нея дори не било упоменато къде се намира медицинският център, където иска да се лекува.

Тя обаче преценила, че делото е подсъдно на Софийския градски съд, защото разследването се е водело от ГДБОП, чиято централа пък е в столицата на бул. “Цариградско шосе”.

Желязков е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване,

принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Обвинението е от 2018 г.

Според прокуратурата бандата действала от януари 2013-а до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг, гласи обвинението на прокуратурата.

Очите беше арестуван в луксозен хотел в Истанбул на 4 август 2018 г., след като прокуратурата го обяви за издирване чрез Интерпол.

Заедно с него беше арестуван и известният зърнен бос от Бургас Бенчо Бенчев, по-късно оправдан за укривателство на Желязков.

Няколко месеца след това Митьо Очите беше екстрадиран у нас. Оттогава прекара повече от 2 години в Софийския затвор. За последно беше видян на боксов мач зад решетките през лятото на 2021 г. Малко по-късно се прибра вкъщи под домашен арест.

Делото срещу него обаче не може да тръгне по същество от 2019 година, защото имаше спор по кои от 10-те обвинения може да бъде съден заради процедурата по екстрадиране от Турция. Според закона екстрадиран трябва да бъде съден само за това, за което ни е върнат.

Дори съдът веднъж върна делото на прокуратурата, но тя бързо поправи грешките в обвинителния акт.

Причината бяха разминавания в сумите, които изнудваните давали на хората му.

Един от изнудваните бизнесмени например дал 16 000 лв. на групата на Митьо Очите след психологически тормоз, който му оказвали, а щетата за фирмата му била записана като 21 460 лв. Според съда не било ясно и как насочване на пистолет в главата, удар и закана към собственичка на погребална агенция през март 2014 г. довели до още 5 престъпни прояви до февруари 2017 г. Както стана ясно и на първата инстанция, Турция е екстрадирала Митьо Очите да бъде съден по 5 обвинения, но после към тях бяха добавени още 4.

Две години преди това - през 2016-а Митьо Очите преживя един от най-трудните моменти в наситената си биография. Той

за малко не умря, след като беше прострелян в заведение в

Слънчев бряг Причината - между неговите хора и друга банда избухнал скандал.

Оттогава здравето му е влошено и той често влиза в болница.

Преди да бъде пуснат под домашен арест, Желязков прави няколко опита да смени килията с домашна обстановка, но спецсъдът все му отказваше. Докато беше зад решетките, той стана и дядо - дъщеря му Станислава роди първото си дете.