Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. СНИМКА: Фейсбук
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. СНИМКА: Фейсбук

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба, коментирайки желанието на френския президент Еманюел Макрон да запази отворени каналите за комуникация с Владимир Путин, каза, че най-добрият начин за преговори с него е на бойното поле. Кулеба е казал това в интервю за Le Journal du dimanche .

"Президентът Макрон има право да решава с кого да говори. Опитът обаче ни показа, че най-доброто място за дискусии с Путин е бойното поле", подчерта ръководителят на украинското външно министерство.

"Винаги можете да се обадите на Путин по телефона, това няма да доведе до резултати. Няма смисъл, защото той е лъжец и мисля, че Еманюел Макрон знае това. Спомням си изключителните усилия, които положи преди войната, за да предотврати конфликта. Нищо не показва, че Путин оттогава е променил решението си или е готов да преговаря", добави той.

В същото време Дмитро Кулеба е съгласен с изявлението на френския президент, че "в подходящия момент" Украйна може да сключи мир с Русия чрез преговори.

"Всяка война завършва с дипломация. Остава да видим при какви условия ще подходим към този момент. В лицето на победителя? Или на губещия? Това е важното. Искаме да седнем на масата за преговори в позицията на победителя и това се решава на бойното поле", каза той.

Еманюел Макрон, дори след началото на руската инвазия в Украйна, намери за необходимо да продължи разговорите с Путин.