Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Ако има нещо, което научих още в детството си за 9 септември и епохата, която прокарва тази дата в България, то е, че това е датата на разделението. Нищо, че три дни по-рано е датата на Съединението.

9 септември ни разделя на внезапно спечелили и внезапно изгубили. На примирени и поразени. На съучастващи и съпротивляващи се. На желаещи да запомнят и желаещи да забравят. На оцелели и унищожени.

Това разделение проряза моето семейство и семействата на мнозинството мои приятели и съученици. И остана да зее, неумолимо и приседнало в обществения ни гръклян като остра костица съвест.

Това разделение не просто не зараства, то се разраства.

То заплашва да ни погълне окончателно, като отново ни изправи едни срещу други в налудна схватка за отмъщението на измислени оскърбления.

Отново и със стряскащо лекомислие възродихме речника на комунистическия терор - чуждопоклонници, империалисти, упадъчен Запад, врагове на народа, Народен съд... И отново забравихме, че повечето от 30 000-те жертви на този терор до последно са вярвали, че всички тези закани, цялата тази лакома, зверска ярост и жестокост, изливала се от усти, страници и радиостанции, е просто временно умопомрачение, от което всеки миг ще се събудим. Че никой не може сериозно да планира мащабни убийства и грабежи в собствената си Родина, сред собствените си съграждани.

Но един ден тяхното невъзможно утре е съмнало като тяхното последно днес.

А оцелелите, като дядо ми, са обречени на травматично мълчание и душевно затворничество. На вечно изкупление, че са се родили в дом с повече от един кон и цели два бивола.

Впрочем, ТКЗС-тата виждат сметката на българската порода биволи.
Още преди да механизират и окрупнят стопанството и да подгонят петилетката за три години, комунистите осъждат местните биволи като непродуктивни, защото не са млекодайна порода, и ги заменят с породата индийска мурра.

Може и да не ви се вярва, но рискът пред българите днес е същият като пред биволите тогава. Нека гласуваме така, че да не да връчим властта на тези, които искат да видят сметката на всеки български гражданин, който не се поддава на доене.

*От фейсбук!