Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на БСП и водач на листата на "БСП за България" в 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова откри кампанията на левицата в областния град.
Лидерът на БСП и водач на листата на "БСП за България" в 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова откри кампанията на левицата в областния град.

Лидерът на БСП и водач на листата на "БСП за България" в 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова откри кампанията на левицата в областния град. На събитието тя връчи 15 електронни карти на нови членове на партията.

Водачът Нинова бе придружена от втория в листата и водач в 9 МИР Кърджали проф. Георги Михайлов и водачите на листи на БСП в 24 МИР София Георги Свиленски, в 14 МИР Перник Александър Симов и в 10 МИР Кюстендил Бойко Клечков.

Цялата реч на Корнелия Нинова в Благоевград:

Тези избори са различни. Никога не сме правили избори в толкова много кризи – ковид криза, енергийна, икономическа, войната в Украйна с всички последици от нея.Никога не сме били изправени пред толкова предизвикателства. А за нас българските социалисти тези избори са различни, защото ги правим след наше участие в управление. Заставам пред вас с открито лице, че сме си свършили работата. Каквото обещахме за краткото време, в което управлявахме – го изпълнихме.

Ако не беше БСП в това правителство, нямаше да има такава силна социална политика. За нас най-важни са икономика и социална политика. Нищо не може да стане без развита икономика. От там идват парите за социална политика – икономиката осигурява работните места и високите заплати, за които се борим. Но икономиката ни дава и средставата да увеличаваме пенсиите, да се грижим за младите, за децата. БСП управлявахме икономическия сектор. И получихме признание от Европейската трибуна. Кой каквото иска да говори сега , който и каквито компромати да вади всеки ден от джоба си, фактите са едни. Европейската статистическа агенция отчете, че в края на нашето управление за пръв път откакто сме член на ЕС – България е на първо място по промишлено производство и по индустрия. На четвърто място по ръст на БВП. Това не става случайно. Това беше така, защото ние българските социалисти върнахме ролята на държавата в икономиката. Ние застанахме до малкия и средния бизнес. Ние подкрепихме фирмите в кризата с тока, с компенсация за 250 лв. на мегаватчас. Ние спряхме рекета върху фирмите, който властваше 12 години при Бойко Борисов. И резултатите са на лице.

Най-вече 1 детайл- ние върнахме държавните предприятия и държавната собственост там, където им е мястото. Спряхме неолибералния модел, който казваше, че държавата не може да управлява добре. Спряхме неолибералния модел, който раздаваше всичко на концесия и се отказваше от държавна роля. Икономиката ни даде възможност 22 млрд. лева да стигнат до всяко българско семейство.

Всяко българско семейство е почувствало дори и малко, управлението на БСП – в своя дом, в своя джоб. Защото по наше настояване замразихме цените на тока през зимата. Помните ли колко хули отнесохме тогава, помните ли колко се изля по нас. Това щяло да съсипе държавата, това щяло да срине икономиката. Точно обратното. Икономиката се разви и семействата бяха спасени от студена зима.

Част от тези 22 млрд. лв отидоха при младите – наша първа грижа. Защото вече могат да заведат децата си на безплатни детски градини. Майчинството за втората година стана от 380 на 710 лева. Детските надбавки се увеличиха и младите семейства вече плащат по малко данъци, за да остават в тях повече пари да си гледат децата.

В тези трудни времена не забравихме работниците. Увеличихме минималната работна заплата. Увеличихме ваучерите за храна от 80 на 200 лева. Но с тези ваучери вече може да отидете и на почивка, да си купите книга, да отидете на кино, на концерт, в читалище – за да подпомогнем културните дейци - стожерите на българската култура и духовност, които са забравени в тези трудни времена.

Направихме всичко, което можахме за тези 6 месеца да увеличим пенсиите. Това, което Борисов остави за 12 години е средно увеличение със 162 лева. Ние за 6 месеца успяхме средно да увеличим пенсиите със 167 и да гарантираме, че през октомври ще получите преизчисляване на пенсиите, а вдовишките добавки ще се увеличат.

Това, и не само то, ни дава сили, дава ни сърце, дава ни лице да застанем пред народа си и да кажем, че това сме ние българските социалисти. Това ви обещавахме докато бяхме в опозиция, това направихме докато управлявахме. Но само 7 месеца. Защо? Защото тръгнахме да правим най-важното, срещу което се борихме 6 години- Разграждането на модела на управление на ГЕРБ. Разграждането на онзи модел, който крадеше 10 милиарда лева годишно. Разграждането на модела с обръчите от фирми . Да, тръгнахме смело да го правим. Събраха се, обединиха се, видяха заплаха за интереса си и ни свалиха.

Но това няма да ни спре. Направихме първите стъпки. Сега ще направим следващите и по-големите. Знаем какви са тревогите на народа. Не съм застанала пред вас да се хваля, да се бия в гърдите. Споделих само свършеното, но ние знаем какви са тревогите на народа. Ние знаем какво е състоянието на България. Ние знаем колко е страшна инфлацията, колко са високи цените. И как това, което направихме вече е изядено от инфлацията. Трябва да се направи още. Трябват следващите стъпки, даваме си сметка за това. И сме готови да ви предложим решения и да направим тези стъпки, ако получим подкрепа и влезем в следващото управление. Защото без социална партия в следващото правителство, народът ни трудно ще мине през кризата.

Ние, БСП, сме гарант, че в следващото управление политиката с грижа за народа ще продължи. И ще ви кажа какво ще направим от първия ден. Знаем колко е голяма световната криза в резултата на войната, в резултат на поскъпването на енергоносителите, в резултат на инфлацията. Има решение. За нас лекарството за преодоляване на кризата са първо, замразяване на цените, второ компенсация на фирмите и на икономиката. И трето- увеличаване на доходите на хората.

Знам, че сега някой от опонентите ни ще скочат и ще кажат, че е невъзможно и ще съсипем държавата. Не ги слушайте. Ние всичко това го направихме през зимата. Замразихме цената на тока за домакинставата през февруари. Ние компенсирахме фирмите и направихме мощна социална програма за увеличаване на доходите. Просто трябва да продължим тази политика

Редица европейски държави го направиха, защото се грижат за народите си, защото се грижат да преведат държавите си през кризата. Бързите мерки, които трябва да предприеме парламентът веднага след като се сформира е приемането на бюджета за следващата година. И в него да се включат безплатни лекарства за деца до 14 години – това ще го направим, давам ви гаранция, като продължение на нашата политика за борба с демографската катастрофа в България. Безплатни учебници за деца до 12 клас – някой ще каже, че това са много пари и от къде ще ги извадим? Едното е 50 милиона, а другото 130. 180 милиона, но грижа за децата. Грижа за младите и грижа за демографското бъдеще на България.

Ще помогнем на България да мине през кризата. Тя няма да приключи, докато не се реши главния проблем. Причината за кризата е войната в Украйна. Тази война трябва да спре, ние сме за мир. Искаме дипломатически преговори, искаме намиране на мирно решение. Санкциите срещу Русия убиват Европа. Вчера, не кой да е, а Guardian казват, че в резултат на санкциите „Газпром“ има рекордната печалба от 41 млрд. долара, от които 10 млрд. превежда на правителството в Кремъл, които са акционери в компанията.

Какво става с държавите, които ги санкционират? Какво става с европейските държави? Инфлация, оскъпяване, ниски доходи, бедност, заплаха за студена и за тъмна зима. Чехия онзи ден е първата сигнална лампа. Между 70 и 100 хиляди души излязоха на улицата в Чехия. Европейските лидери трябва да прогледнат за истината. И не с идеологеми, а единствено заради интереса на българския народ трябва да възстановим отношенията с Русия.

Стига сме се делили. На какво ли не сме се делили през вековете. Сега русофили или русофоби, евроатлантици или евразийци. А къде е България? Къде е българският национален интерес- сигурността, стабилността на българското семейство. Решението е това. Нека има разговори, нека има доставки на газ от всички възможни източници, но да възстановим и тези с „Газпром“. И там, където е най-евтино и най-сигурно, това да бъде решението за България. Затова ще се борим в следващия парламент.

Напоследък чувам в срещите и особено в наши партийни среди ме питат: „Когато Кирил Петков изгони руските дипломати – защо не напуснахте правителството?“ Ами, защото нямаше правителство, защото нямаше какво да се напусне. Правителството беше паднало, то беше свалено с вот на недоверие. Но ние категорично заявихме от парламента, че Кирил Петков не може повече да е кандидат за премиер, че тази нота трябва да се отмени. И трябва да се възстанови нормалния диалог с Русия, както правят редица европейски лидери. Нито президента Макрон е спрял да говори, нито други лидери. Просто трябва нормалност, диалог, отношение, възстановяване на спокойствието и сигурността в света, в Европа и в България.

За това се борим ние българските социалисти. За стабилност, сигурност и спокойствие на всички български граждани. Внушават ви сега, плашат ни, че няма да има правителство след тези избори, за да не излезете да гласуват. Затова се случва, да е ниска избирателната активност. Излезте и гласувайте, Правителство ще има. Какво ще бъде то зависи от всички нас, зависи от българските граждани какво ще изберат като свободни хора. Дали да продължим това, което започнахме – да разградим онова старото и да положим новите основи на правова, на социална, на стабилна и справедлива държава или да се върнат те. Изборът е на българския народ.

Ние, Българската социалистическа партия, ще бъдем гарант, както бяхме в последните 3 парламента – за диалогичност, за стабилност, за последователност и за принципност. За търсене на решения за онези най-важни национални интереси и най-вече за социална и сигурна държава с номер 28. Благодаря ви. Вярвам във вас, минали сме заедно през много изпитания и сме се справяли. Били сме единни и силни. Знам, че и сега ще бъде така. Благодаря ви от сърце. Пожелавам на всички ни една хубава, жива, ползотворна кампания. Да отидем до всеки човек и да му дадем увереност, да му дадем сила. Скъпи български граждани, не губете вяра и сила. Ние можем да се справим с кризите и ще го направим заедно.