Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАТИРЕНА: Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и нейният клуб бяха лишени неправомерно от право на глас в стрелковата федерация.
НАТИРЕНА: Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и нейният клуб бяха лишени неправомерно от право на глас в стрелковата федерация.

105 000 лв. нецелесъобразно изразходвани средства от наеми трябва да възстанови на Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) Българската федерация по спортна стрелба.
Това показва проверка на Инспектората на министерството. Този одит е втори по ред за стрелковата федерация в рамките на две години. За разлика от първата проверка, в която препоръките на министър Свилен Нейков са в 19, проверката от 16 януари 2012 г. включва 26 точки. Сумата, посочена в одита, включва и законовата й лихва, а отделно към нея БФСС трябва да представи оригинални фактури и липсващи документи за други 206 672,83 лв. Те са били преведени на федерацията по банков път през изминалата година. И двете суми трябва да бъдат изчистени до 12 март.
Ден преди това обаче президентът на стрелковото обединение Камен Шишманов е насрочил общо
отчетно събрание на всички 30 клуба от страната
Целта му е управителното тяло на федерацията да бъде освободено от отговорността за направените разходи.
Всички тези подробности се оказаха скритият пейзаж, на фона на който преди дни се разигра "казусът Мария Гроздева" и изхвърлянето на клуба й "Левски-Софарма" от федерацията. Медийната престрелка между двукратната олимпийска шампионка и Шишманов отмина с информационния поток, но проучване на в. "168 часа" показа, че решението гласът на клуба на Гроздева да бъде отнет, е най-малкото административен прецедент. За подобно решение управителният съвет на БФСС използва като мотив, че Гроздева не е участвала в държавното първенство, независимо че по същото време е на рубежа на Световната купа в Германия. От там двукратната олимпийска шампионка печели и правото на участие в шестата си поредна Олимпиада. Справка, направена от вестника показва, че състезатели на други три клуба в страната също
не са стреляли в
този шампионат
Това са ямболският "Десет", "Аполон" (Добрич) и пловдивският "Никола Парушев". По неясни причини и трите сдружения, за разлика от това на Гроздева, на 11 март ще могат да гласуват.
Хора, близки до федерацията са категорични, че тези и други подобни по-малки клубове са помазаните от управата, след като в предишните 24 месеца те са получавали по около 5000 лв. годишно за наеми. Схемата е стара и е добре позната. Тя действа на принципа "по малко на много" и навремето успешно бе използвана от Батето-Иван Славков, при малките футболни клубове. Те осигуряваха мнозинството гласове.
През тази година обаче Камен Шишманов измени пропорциите, работейки с пет от клубовете, единият от които - "Тракия" (Пловдив), тясно свързан със самия него. Срещу договори за високи наеми за тяхната база (виж материала на 43-та стр.) те получават приблизително същите годишни суми, връщайки под формата на дарение повече от 3/4 от парите. Така претакайки държавни средства за наемите на базата, над които МФВС има право на пълен контрол, БФСС превръща 73 000 лв. в извънбюджетни средства на федерацията. Спортното министерство няма право на никакъв контрол над тези суми.
Пъзелът, който попълва общия фон показва още нескрития сблъсък на интереси на Камен Шишманов и още трима от управата на БФСС с "Тракия". Освен Шишманов, това е Нонка Матова, генералният секретар Георги Матеев и Александър Александров. Всички те са тясно свързани с пловдивския армейски стрелкови клуб. Подобна ситуация е квалифицирана от закона като "конфликт на интереси". Дори това тепърва да трябва да бъде доказано, то пловдивският клан от УС би следвало да разбере, че и без лични интереси
съществуват морални
рамки, които не трябва
да се доближават
Вероятно това е първата голяма административно-спортна криза, която се стоварва на главата на председателя Камен Шишманов. След 1038 дни от неговото управление федерацията е длъжник на държавата, а в бързината той забърка зверски конфликт с две от емблематичните имена в този спорт - Мария Гроздева и Таню Киряков. Каквато и да е ситуацията, надали ще бъде допуснато федерацията да фалира във финансов смисъл със задължения от 311 672,83 лв. Какви и колко обаче ще са моралните "лихви" от скандалите за Шишманов и колко ще трябва да плати заради неразбирането на "незаконосъобразност" и "нецелесъобразност"?

 

Григоров: Медиите твърдо бяха зад нас

"Трябва да благодаря на българските медии, които твърдо застанаха зад нас при този конфликт. Буквално", категорично обяви Валери Григоров, треньорът и съпруг на Мария Гроздева.
Въпреки че за момента клубът на Мария Гроздева да е изваден от федерацията, Григоров е напълно наясно, че по никакъв начин това не може да спре от участие двукратната ни олимпийска шампионка в стрелбата с пистолет.
"Шишманов очевидно е очаквал, че с изваждането на клуба от федерацията това по някакъв начин ще спре субсидиите ни, което е нереално."
Като треньор на Гроздева и член на клуба й, Григоров не коментира това, че Мария би могла да пусне за участие в националното първенство двама състезатели, резултатите на които биха били единствено заради регистрацията.
Очевидно е, че и двамата държат на морала, след като състезателката е ангажирана на международен рубеж, двамата с треньора не гледат на националното първенство формално. Още повече че правилниците не са прецизни кое точно се смята за участие в държавната надпревара - простата регистрацията на стрелци или резултатите, които те постигат.

 

 

Възможност за оспорване при избора

Съществува възможност изборът на председател на Българската федерация по спортна стрелба от 20 април 2009 г. да бъде оспорен. В него сегашният шеф на стрелковото обединение Камен Шишманов печели срещу Банко Банков с авантаж от един-единствен глас.
Както обаче показва проучване на в. "168 часа", генерал-майор Нонка Матова, която е един от седмината в управителното тяло на БФСС, по това време не е била представител на спортен клуб, а на Спортната асоциация на МВР. Тя няма статут на спортен клуб.
Ситуацията е интересна най-малкото заради факта, че спорното членство на олимпийската и световна шампионка в стрелбата с пушка е установено при проверка на Министерството на физическото възпитание и спорта година и половина след избора на сегашния президент и управителното тяло, с което той работи.
Според хора, близки до родната стрелба, в момента Нонка Матова спешно работи за изграждането и легитимирането на спортен клуб, който ще й дава правото на представителство в управата на федерацията.

РАЗПРЕДЕЛЕНО: Писмото на заместник-министъра доц. Лазар Каменов, с което се посочват авансовите средства за подготовката на Гроздева и Киряков. От посочената сума Гроздева е получила пари единствено за амунициите, а Киряков - нищо.
РАЗПРЕДЕЛЕНО: Писмото на заместник-министъра доц. Лазар Каменов, с което се посочват авансовите средства за подготовката на Гроздева и Киряков. От посочената сума Гроздева е получила пари единствено за амунициите, а Киряков - нищо.
ПО ПЕРА: Факсимиле от справката за материално-техническото осигуряване на двамата ни олимпийски шампиони.
ПО ПЕРА: Факсимиле от справката за материално-техническото осигуряване на двамата ни олимпийски шампиони.
ДОВОЛЕН: Валери Григоров е благодарен, че в скандала около клуба на най-добрата българска състезателка по спортна стрелба, медиите застанаха зад Мария Гроздева.
ДОВОЛЕН: Валери Григоров е благодарен, че в скандала около клуба на най-добрата българска състезателка по спортна стрелба, медиите застанаха зад Мария Гроздева.