Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕСТОКОСТ: Котка, въргаляна в катран, е загубила муцуната си.
ЖЕСТОКОСТ: Котка, въргаляна в катран, е загубила муцуната си.

Куче, прегазено от кола, е било замеряно с камъни от полицай, докато се опитвало да стане.
Това е един от най-тежките случаи, с който се е сблъсквала организация "Let's adopt! България" за защита на малтретирани животни. Инцидентът станал по време на рали в Благоевград. Бременното тогава куче Мишел е немска овчарка. Нелепа случайност е, че я блъска състезателна кола по време на ралито. За случилото се те разбират от клип, качен в интернет. Автомобилът удря Мишел и продължава по пътя си. Хора от публиката се провикват през смях: "Мани го отзад т'ва бе!", а друг казва: "Няма природозащитници да го лекуват." На клипа ясно се вижда как полицай предпазва ръката си с найлоново пликче и издърпва кучето от пътя, за да го остави зад контейнер за боклуци.
"Когато видях как колата удря животното, си помислих, че това куче не може да е останало живо. В един момент видях на заден план как немската овчарка се надига и се опитва да се изправи. Тогава

полицаят започна
да го цели с камъни",

казва възмутено Диана.
Никой от публиката не се опитал да помогне на пострадалата Мишел. Сътрудник на организацията отишъл на мястото и намерил кучето в дере близо до пътя. Не е известно дали някой го е хвърлил там, или само е отишло. Мишел била в критично състояние.
Тя пометнала, малките били мъртви Немската овчарка била докарана в София, за да може да получи грижите, от които се е нуждаела. След прегледа на докторите е установено, че има счупвания на задните крака и наранявания по таза и гръбнака. Според ветеринарите от Централна ветеринарна клиника най-доброто решение е да приспят кучето. Главните координатори на организацията Мария Кутрева и Диана Живкова били на друго мнение. По време на операцията се установило, че и предното ляво краче на кучето е счупено. Също така ставата, която свързва таза и бедрената кост, била разкъсана, а кръстната й кост счупена. Тя е свързана с гръбнака и в резултат на счупването нервите са били възпалени и увредени. Усложненията били много, а възстановяването продължило дълго. Днес Мишел отново може да ходи и тича. Немската овчарка е осиновена от хора в Белгия, където живее в момента с още две кучета.
Друг тежък случай, с който са се сблъскали от организацията, е на коте, потопено в катран. Котаракът Муцун е намерен в Благоевград в много тежко състояние.
"Той изглеждаше ужасно. Предната част на муцунката му я нямаше. Цялата му долна част беше в катран", спомня си Мария, която се е грижила за него половин година. Тя разказва, че муцунката му не е зараствала и била подута дълго време. Освен това на мястото на шевовете имало инфекция. Това се е дължало на имунна недостатъчност. Мария казва, че на Муцун му било много трудно да се храни.
"Давах му храната и виждах как той не може да си я вземе с уста", казва тя. Дълго време не могли да стабилизират котето. Изпратили го на осиновителката му в Испания с надеждата, че там ще могат да му помогнат. За жалост малко след пристигането си котето умира.
Според Мария и Диана хората са жестоки към животните, защото са жестоки и към хората. Тук идва историята на котето Цезар.
За него двете разбрали, след като им е подаден сигнал. Котаракът бил изоставен на тераса, където ял месеци наред огризки и сух хляб. Имало следи, че котето е бито, а всичките му зъби са били избити, констатирали са ветеринарите. Когато го завели при тях, Цезар се нуждаел от спешно кръвопреливане. Според Диана, при която котаракът останал известно време, той бил тотално обезводнен, тъй като тя забелязала, че пие често вода.
"Когато видях котето за първи път, цялото беше в кръв. Картинката беше ужасяваща и това категорично е дело на човек", казва Мария. Споделя, че спасяването му било много трудно. Човекът, подал сигнала, го е прибрал в дома си, а тя го изнесла със сак в 6 часа сутринта. Според нея това е един от най-драстичните случаи на системно насилие над животно, на който се натъкнала организацията.
Мария и Диана са приютявали много животни в домовете си. Минимумът животни, за който се грижат, е три. Максимумът - осем.
"Не става въпрос за осем здрави котки, а за осем животни, които изискват специални грижи. Или трябва да им се дават лекарства, или трябва да тичаш с тях до клиниката всеки ден за нещо", допълва Мария. За да могат да се грижат за тях, те крадат от свободното си време и от личния живот. Спасяването на животни за тях е станало като втора професия.
Каси е коте, намерено във вилна зона, където

хора са упражнявали уменията си за
точна стрелба

Когато е била открита, тя лежала неподвижно на земята. Причината за това е сачма, заседнала в основата на главата, която й пречи да се движи. В тялото на котето открили още една сачма, която впоследствие е отстранена оперативно. Лекарите установяват, че тази в основата на врата е калцирана. По този начин тя не пречи на котето и то вече се движи без проблем.


За жалост друго коте, пострадало от стрелци, няма този късмет

Женското коте Бети е парализирано. Причината за това са две сачми, които са попаднали в гръбнака на малкото животно. Това води до обездвижване на задната част на тялото и прекъсване на важни нер-ви, отговарящи за отделителните функции.
Друг тежък случай, с които се сблъскват хората от организацията, е на

коте, попаднало
в двигател
на автобус

Не се знае дали любопитното животно само е влязло под капака на автобуса, или някой човек му е помогнал за това. Рижко е намерен в Пловдив. Хората, които го открили, се свързали с Мария и Диана и го докарали в София. Състоянието на малкото коте било много тежко. След като ремъкът на автобуса завлякъл котето, един от прешлените на гръбнака му бил се изместил над друг, а нервите, отговарящи за отделителните функции, били увредени. На животинката е приложена шокова терапия и е оперирана по спешност.
"Ако не се бяхме намесили, Рижко щеше да умре. Така преценяваме кои случаи да поемем. Не защото не искаме да помогнем на всички, а просто защото не можем", казва Мария.
"Той беше един от най-тежките случаи, с които сме се сблъсквали" допълва Диана.
Котаракът е осиновен в Англия. Живее пълноценно и единственото, което се налага, е да носи памперс. Заради увредените нерви, отговарящи за отделителните функции.
"Със случаи като тези на Мишел, Рижко и Бети ние искаме да докажем, че не е нужно да се ефтаназират животни. И трите бяха много тежки и

лекарите ни препоръчаха да
ги приспим

Не се отказахме от тях и сега те живеят пълноценно", казват координаторките на "Let's adopt! България".
На малките си пациенти те се натъкват по интернет. Намесват се в случаи, когато има опасност малтретираното животно да умре. Не защото не искат да помогнат на всички, а защото нямат възможността да се отзоват на всяка молба.
Преди година в организацията са били само те двете. Сега освен тях има още около 30 души, които им помагат със задачите, свързани със спасяването на животните. През миналата година те са спасили около 70 животни.
Целта им е наистина да помогнат на всяко, което попадне при тях. На месец успяват да задомят 2-3 животни, а времето и усилията, които полагат за тях, са големи.
От организацията си поставят за цел да научат хората да се грижат за животните по-добре и да имат по-хуманно отношение към тях.
"Това, което правим ежедневно, вдъхновява други хора. Виждаме го всеки ден в нашата страница в интернет. Ние правим нещо много трудно, но не и невъзможно. Точно това мобилизира хората. Те си дават сметка, че не е невъзможно, просто е много трудно. По този начин мнозина променят отношението си към животните", допълва Мария.

 

Специални изисквания към осиновителите

Ако искате да осиновите животно от организацията "Let's adopt!България", тогава трябва да отговаряте на изискванията им. Едно от тях е, че животното ще отиде в дом, където вече има друго животно в момента. Причината за това е, че организацията иска да види домашния любимец и как той живее. Това моментално им дава информация в каква среда би живяла животинката. Втората причина е, че животните живеят по-добре в компания.
Друго условие е, че животното ще живее в дом, а не навън.
"Ако някой си търси дворно куче или коте, ние не сме неговата организация" казва Диана. Достъпът до градина е нещо желано, ако е възможно, но дворът трябва да бъде обезопасен, така че животното да не може да избяга и да попадне в плен на опасностите на улицата. От организацията имат изисквания и към хранителния режим на животното.
Друго условие е в дома, в който е приютено, да не се пуши.
 "Тези условия ни помагат да поставим един висок стандарт към осиновителите. Има много хора, които променят хранителния режим на собствените си животни, за да могат да осиновят животно от нас и да могат да спазват условието. Има и хора, които спират да пушат в домовете си, за да могат да отговорят на изисквания. Правят го, за да могат да осиновят определено животно. Ако някой не е склонен да направи това, вероятно дадено животно не е неговото. В край на сметка в това да не пушиш в дома си или да храниш животните здравословно, няма нищо кой знае колко лошо", допълва Диана.
Кандидатите за осиновяване на животно преминават и през кратко интервю, което може и да е по телефона. След това се провеждат няколко срещи.
"Фокусът ни не е да осиновяваме масово животни, а по-скоро всяко едно, попаднало при нас, да отиде на правилното място, защото те винаги са много пострадали. Няма смисъл да влагаме толкова време, усилия и чужди пари, за да спасим животните, ако ги дадем на някой, който да ги изпусне от терасата например", допълва Мария. За 2011 година са успели да задомят около 70 животни. Някои от тях са осиновени в чужбина, а други в България. Най-тежко ранените животни са намерили собственици у нас, в Белгия, Испания и Англия.
От организацията казват, че е много по-трудно и по-скъпо да осиновиш животно в чужбина, отколкото в България.

  

Заради Мима промениха Закона срещу насилието

Преди две години България бе потресена. Причината за това беше случаят с кучето Мима, на което и четирите му крайници бяха отрязани от неизвестен извършител. Това доведе до промяна на Закона за насилието спрямо животни.
Днес всеки, който прояви особена жестокост към животно, като умишлено му причини тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до две години или пробация. Също така има и глоба от хиляда до шест хиляди лева. Ако животното бъде убито по особено жесток и мъчителен начин, законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация. Глобата, предвидена за това, е от 2 до 10 хиляди лева.

ПАРАЛИЗА: Сътрудници на организацията сменят памперса на стреляна със сачми котка.
ПАРАЛИЗА: Сътрудници на организацията сменят памперса на стреляна със сачми котка.
ЧУДО: Каси оцелява и живее пълноценно въпреки сачмата в основата на врата.
ЧУДО: Каси оцелява и живее пълноценно въпреки сачмата в основата на врата.
АБОРТ: Прегазената Мишел е загубила неродените си малки.
АБОРТ: Прегазената Мишел е загубила неродените си малки.
ТРАВМА: Котарак, осакатен от двигателя на автобус, оцелява по чудо.
ТРАВМА: Котарак, осакатен от двигателя на автобус, оцелява по чудо.