Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВОЙНА: Лукич излиза от съда, където е обвинила мъжа си, че е насилвал дъщеря им Марта.
ВОЙНА: Лукич излиза от съда, където е обвинила мъжа си, че е насилвал дъщеря им Марта.

"Двамата със съпругата ми и адвокатите ни влязохме при съдията, за да се разберем за привременните мерки за правата на детето, докато трае делото за развод.
Съдията рутинно ни попита защо се разделяме. Жена ми си отвори устата и изрече: "Г-н съдия, много съм притеснена, че

мъжът ми много често държи детето в скута си

и съм убедена, че има интимни отношения с него."
Първо ме връхлетя шока от чутото, а след това и невероятното унижение", разказва пред "168 часа" системният администратор Пламен Тотоманов. Смразяващите обвинения са му отправени в началото на 2009 г. от Бужка Лукич, която по това време е зам.-министър в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Заместничката на министър Николай Василев изненадва дори съдията с твърденията си, че съпругът насилва четиригодишната им дъщеря.
"Съдията се стресна и не знаеше какво да направи. Накрая ни заяви, че отлага решението си за след шест месеца. Очевидно казусът му беше непознат и искаше време да се подготви. Законовият срок за решаване на режима, по който ще гледаме детето, е две седмици. Добре, че бях наел много опитна адвокатка. Тя вдигна луд скандал. В крайна сметка след две седмици съдът постанови ужасен за мен режим, по който можех да виждам дъщеря си", спомня си Пламен Тотоманов.
Три години по-късно съдът вече може да се похвали с доста по-добър ритъм на работа относно дела за сексуално насилие, упражнявано от родители над техните деца.
Магистратите са принудени да навлязат по-надълбоко в материята.
Случаите с подобни обвинения са скочили драстично.

Бумът на подобни дела
започва след 2010 г.,

когато е приет Законът за домашното насилие. В него има членове, които предвиждат защита на детето от сексуални посегателства от страна на неговите родители. От този закон се възползват съпруги, които, съветвани от отракани адвокати, преди началото на развода обвиняват мъжете си, че са упражнявали сексуален тормоз над децата.
"168 часа" не иска да взема страната на обвинителя или обвинения. Безпристрастният поглед над този проблем показва, че в крайна сметка най-потърпевши от подобни семейни войни винаги са децата.
От началото на новата година няколко мъже на високи постове в държавната администрация или в големи бизнес компании са обвинени от жените си, че са насилвали децата си. Общото при въпросните господа е, че те са решили да се развеждат. Малко преди старта на делата за развод съпругите на известните българи действат по един и същи начин. Отиват в районното полицейско управление и пишат сигнал, че техните мъже посягат над децата си. Всички жалби са със свободен текст, но в повечето случаи започват със:

"Съмнявам се, че моят мъж насилва детето ни..."

"Жалбата на съпругата ми е ловко написана и юридически изпипана. Започвайки със "Съмнявам се, че...", тя избягва възможността да я съдя за набедяване. Няма категорично съмнение. Просто едно нейно съмнение, което е длъжна да сподели с полицаите. Написала е кратко текстче, с което на практика съсипа живота ми", разказва баща, обвинен за сексуално насилие вкъщи.
Той категорично отказва да се появи с името си и своя снимка във вестника. Страхува се, че разказът му може да бъде използван в негова вреда седмици преди започването на делото.
Подобни притеснения имат и други мъже на ключови места в бизнеса, които обещават да говорят след края на съдебните саги. Съвсем наскоро в публичното пространство излезе скандалът с държавен служител, обвинен от жена си, че е насилвал детето им. Мъжът подаде оставка и в момента се готви за сериозна съдебна битка.
"Много ви моля, оставете ме на мира засега. И без това ми е достатъчно тежко. Имам много да разкажа, но сега

най-важното е да
изчистя името си

и да се преборя за детето си", обясни пред "168 часа" бившият кадър на държавната администрация.
Системният администратор Пламен Тотоманов не се притеснява да разкаже своята ужасяваща история. Съдът отхвърля обвиненията на съпругата му Бужка Лукич, че Пламен е посягал на 4-годишната им дъщеря. Въпреки това и той минава през същински ад.
"Много хора ме питат

как сме стигнали
до такава омраза,

че да бъда изкаран най-черният човек на планетата. Историята е сравнително кратка. С бившата ми жена живяхме заедно общо шест години. Правихме опити да си имаме свое дете, но се оказа, че е невъзможно. Сключихме брак, за да ни позволят да си осиновим. После нещата се развиха мълниеносно. В началото на 2008 г. се оженихме.
В средата осиновихме Марта, а в края тя ме принуди да напусна къщата, която бях купил с мои пари, и дори ми открадна ключовете от входната врата", споделя Пламен Тотоманов. Същинската причина за раздялата е жесток скандал, в разгара на който зам.-министърката удря мъжа си. Той отива при родителите си за два дни, но след това се оказва, че няма достъп до жилището. Вика полиция, но униформените вдигат безпомощно ръце. Истинският удар за Пламен е, че в продължение на година не успява да се срещне с дъщеря си.
"Ходех пред къщата, но беше заключено и никой не се появяваше. Чукам, звъня, а после полицаите идват да ми кажат, че притеснявам стопанката на собствения ми дом.

Подадох сигнал
до полицията, че
ми е възпрепятстван
достъпът до дъщеря ми

Веднага й бяха съобщили за оплакването ми. Все пак тя беше жена с положение. Обади ми се и ме заплаши. Пазя записа. Заяви ми: "Пет години живеем заедно. Знаеш на какво съм способна. Ако трябва, ще лежиш в ливадите на Костинброд", разказва Пламен Тотоманов. Той признава, че е бил нащрек за още удари под кръста, но все пак остава като гръмнат, когато го обвиняват в сексуално насилие.
"Бях убеден, че бившата ми ще дойде с поне десет жени в съда, които да се представят за мои любовници. Чудех се какво ли друго ще направи, но не бях подготвен за обвинение в сексуален тормоз над Марта", споделя системният администратор. В крайна сметка Софийският районен съд оправдава Пламен Тотоманов по обвиненията за сексуален тормоз над детето. По-горните инстанции, които разглеждат делото за развод, въобще повече не се занимават с този случай. Всички опити на "168 часа" да се свърже с г-жа Лукич останаха напразни. Бившата зам.-министърка е изключила всичките си телефони. Редакцията е готова да даде възможност на Бужка Лукич да изложи и своята версия по случая.
Бившият й съпруг е убеден, че мъжете, които имат като неговите проблеми, трябва задължително да се придържат към закона.
"Не съм знаел, че обвиненията като това срещу мен са станали нещо като мода. От собствен опит знам, че в подобна ситуация не трябва да губиш присъствие на духа. Моят шанс беше, че спазвах закона до последната буква. Отивам да взема дъщеря ми в определения ми от съда ден, но бях подранил с 15 минути. Изчаках в колата и звъннах на вратата в точно определената минута. Срещите с дъщеря ми Марта ставаха винаги в присъствието на свидетел и задължително на обществено място, където има много хора. Така знаех, че имам много свидетели, ако последват нови обвинения. Подготвих много старателно и защитата си", споделя своя опит Пламен Тотоманов. По време на първото дело в районния съд негов свидетел е и чичото на Бужка Лукич, който на практика я е отгледал, след като тя остава без баща. Той и всички останали свидетели на Тотоманов отхвърлят съмненията, че е посягал на дъщеря си. В защита на тогавашната зам.-министърка се явява нейната майка.
"Според показанията й дъщеря й трябвало да се раздели с мен,

тъй като съм имал
много лошо акне и
не съм го лекувал

Не се шегувам, това бяха нейните думи в съда и ги има описани в документите", усмихва се Пламен Тотоманов. Той признава, че е бил късметлия и много бързо успява да докаже, че не е сексуален насилник и не е докосвал дъщеря си.
"Късметът ми беше, че бившата ми жена си правеше сметката бързо да приключи делото. Искаше за себе си детето и къщата. В това бързане не си беше изпипала нещата и сама се оплете в лъжи. Това ми даде шанс лесно да докажа, че обвиненията й са измислица", твърди Тотоманов. На второто дело в Софийски градски съд той печели правата върху детето и правото да ползва собствената си къща. Върховният касационен съд стопира тези две решения и обявява, че ще гледа делото на открито заседание. Делото е насрочено за май.
"Все още се будя през нощта и мисля как така стигнах дотук. Родителите трябва да знаят, че от подобни битки най-много страдат децата. Марта веднъж ми каза: "Татко, от прозореца те виждах как идваш всеки ден да ме търсиш. Не ме беше изоставил." Можете ли да си представите как се чувства един родител в подобна ситуация", споделя Пламен Тотоманов. Със сигурност в момента десетки деца изживяват тежки мигове,

докато родителите им взаимно се обвиняват в какви ли не прегрешения

"Съдът в България почти винаги присъжда родителските дела на майката, когато детето е под десетгодишна възраст. С обвинението за сексуално насилие шансовете ми да взема правата са равни на кръгла нула. Няма значение дали обвинението е истинско или не. Съдът действа превантивно. Всеки ще каже, че това е хубаво. Нали детето трябва да се защити, ако наистина някой от родителите му посяга. В моя случай най-обичаното от мен същество на света се използва, за да ме изнудват", споделя мъж, работещ на висок пост в много известна фирма. Той си е направил труда да се свърже и с други, които в момента хем се развеждат с жените си, хем водят дела, за да докажат, че не са насилвали децата си.
"Направих си собствено проучване. В 60 процента от случаите става дума за чист рекет. Съпругите искат повече пари. Аз отказах и ме повикаха в полицията да ме питат дали наистина съм опипвал дъщеря си. Останалите искат правата на детето само за себе си. В 90 процента от случаите става дума за деца от 2 до 5-годишна възраст. Те са най-лесни за манипулиране и лесно могат да бъдат научени какво да разказват пред разследващите.

Някои от примерите
са покъртителни

Баща завел детето в Зоологическата градина и седмица по-късно то подробно разказва как е било опипвано, докато разглеждало животните. Не отричам, че в България, както навсякъде по света, има случаи, в които мъже и жени издевателстват сексуално над своите деца. Но тук говорим за обвинения, които винаги идват точно преди началото на развода. Това не ви ли говори достатъчно", ядосва се мъжът, който тепърва ще трябва да доказва, че не е посягал на собствената си плът и кръв. Той разказва, че подобни изнудвания имат още по-тежки последици в по-малките населени места. Съвсем наскоро съпруг в Перник решава да се раздели с жена си. Тя му иска известна сума и след като й е отказана, го обвинява в сексуално насилие над дъщеря им. Само за дни животът на набедения става непоносим. Всички в градчето разбират в какво е обвинен. Мъжът не издържа на напрежението и решава да замине за чужбина.

 

 

Димитрина Проданова, детски психолог:

Манипулациите се познават
по заучените фрази на децата

от ЦВЕТИНА СТАМЕНОВА

"Децата много лесно се разпознават, когато говорят с наизустени фрази. На човек му е ясно какво трябва да споделя едно петгодишно дете и какво не. Наизустените реплики се хващат веднага, те стоят като кръпка", разказа за "168 часа" детската психоложка Димитрина Проданова. Според нея майките в България са много манипулативни и прибягват до изключително крайни мерки.
"Постоянно се сблъсквам с проблеми при разводи и все по-често бащите са в потърпевшата позиция. Радвам се, че българските съдии започват да забелязват, че майките са много изобретателни. Появява се едно ново поколение татковци, които са готови на всичко за детето си. Не може да се гледа както в миналото, където всички мислеха, че детето трябва да остане задължително при майката", категорична е психоложката. Тя признава, че лично се е сблъскала с новата мода, в която майките обвиняват бащите в сексуален тормоз, за да получат правата над детето, и за нея поведението им е недопустимо.
"Този вид обвинение е ужасно грозно нещо. Имах случай, в който майката беше стигнала дотам да обвини бащата, че насилва дъщеричката им. Оказа се абсолютен блъф. Жената просто беше стигнала до крайност. За мен това е болен мозък", разказва Проданова. Според нея най-често родителите взаимно се обвиняват, че не полагат достатъчно грижи за детето. Само по-крайните включват във войната измислени истории за побоища и сексуален тормоз. "Много майки започват да твърдят, че няма смисъл детето да ходи при баща си, тъй като той не му обръщал внимание. Обвиняват ги в неглижиране, което се определя като психически тормоз", твърди психоложката. В крайна сметка се оказва, че детето е най-потърпевшо от цялата ситуация. Според експерта в един момент борбата става толкова жестока, че се стига до всякакви крайности и детето се губи.
"Всичко става уж в неговото име, а в един момент родителите толкова се ожесточават един към друг, че забравят какво причиняват на детето. Такъв е случаят с Иван и Вихра. Той заявява, че е виновна майката, тя казва, че е бащата. Уж се борят за детето, а така и двамата го мачкат", категорична е психоложката. Тя твърди, че така детето попада в т.нар. конфликтна реалност - състояние, в което то се чувства разкъсано. Когато подкрепя единия родител, подсъзнателно смята, че предава другия и така изпада в постоянно чувство на вина.

 

Адвокат Марин Марковски:

Мой клиент, набеден от жена си,
беше брутално пребит в затвора

от ХОРТЕНЗИЯ МАРКОВА

"Много опасна е очерталата се практика в последно време майката да обвинява съпруга си в сексуално посегателство над детето. По-често са атакувани татковци на малки момченца", разяснява пред "168 часа" адвокат Марин Марковски.
Според него в опитите си да спечелят делото някои жени тръгват на война срещу съпруга си и използват опасни удари под кръста.
"Обвиненията обикновено са за блудство, където липсва полово сношение и няма обективни находки, така че съдебно-медицинската експертиза не може да докаже показанията на детето. Остава съдбата на един приличен български гражданин да виси на косъм и ако защитата не е квалифицирана, косъмът се къса и човек попада в затвора", категоричен е Марковски.
Според него единствените начини да се спаси един невинен баща от подобно обвинение е да ангажира квалифициран специалист по наказателни дела или да помоли съпругата си да каже истината, за да се спаси от трагедията на затвора. Вторият вариант просто не се случва.
"Имал съм такива случаи, и то не малко. Единствената надежда на подсъдимия по делото е ефективната защита. Адвокатът трябва да направи усилия при разпита на детето да открие противоречие в неговите показания", разказва правистът. В същото време разпоредбите в Наказателния кодекс не допускат адвокатът да участва в разпитите на малолетно лице по време на досъдебното производство. Това се случва по изключение само с разрешението на разследващия полицай. Тези разпоредби затрудняват защитата.
"Освен това разпитът протича в присъствието на майката, педагог и разследващия полицай, които в повечето случай са жени. Така детето се предразплолага да говори срещу баща си и да съобщи за блудствени действия, които той не е извършил.", обяснява Марковски. Той разказва за свой клиент, който е набеден от жена си в сексуално посегателство над детето и попада зад решетките.
"В нашите затвори има една ужасяваща традиция, която се спазва като неписан закон. Осъдените за блудство са жертва на тормоз, изнасилвания, побои и други гаври. Мой клиент беше пребит 15 пъти зад решетките по време на досъдебното производство. Докараха го в залата на носилка. Дори съдията се притесни, че този човек, ако не излезе навън, ще го довършат. Много са тежки премеждията на мъже, които на нашия жаргон са решили "да ги сготвят". Те са жертви на прокуратурата, следствието и непочтени жени", убеден е опитният адвокат.

НЕВИНЕН: Пламен Тотоманов успява да докаже в съда, че не е тормозил дъщеря си.
НЕВИНЕН: Пламен Тотоманов успява да докаже в съда, че не е тормозил дъщеря си.
ПОБЕДА: Пламен Тотоманов току-що е успял да убеди районния съд, че е невинен по всички обвинения.
ПОБЕДА: Пламен Тотоманов току-що е успял да убеди районния съд, че е невинен по всички обвинения.
Димитрина Проданова, детски психолог
Димитрина Проданова, детски психолог
Адвокат Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски