Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преходът приключи, когато скъсахме договора с “Газпром”

В казармата при соца имаше предмет, наречен “Политическа подготовка”. Не помня много, тъй като заспивах 5 минути след началото на учебния час и се събуждах 5 минути преди края. Веднъж обаче ме стресна строгият глас на офицера:

- Редник Найденов, стани! Я повтори какво казах сега!

- Ъ?

- Повтори, кой е основният въпрос на философията!

- Амиии…

- Ами не можеш, защото го проспа. Сега повтаряй след мен: основният въпрос на философията е кое е първично - материята или съзнанието! Правилният отговор – материята! Ясно ли е?

- Тъй вярно! – казах аз и оттогава първичността на материята се закова в паметта ми чак до 10 ноември 1989 година.

След това започна преходът, материята премина в частни ръце, но никой не се сети да обърне отговора на основния философски въпрос в главите на предишните поколения. И затова преходът така се проточи.

И ето че 33 години след старта на демокрацията преходът най-сетне свърши.

Битието вече не определя съзнанието

Трябваше да дойдат новите харвардски поколения, които не познават игото на диалектическия материализъм, за да може България най-сетне да заглуши в себе си животинските потребности и да скъса договора с “Газпром”. Едва сега българинът отхвърли материалната съблазън и избра студената зима пред риска да изневери на евро-атлантическите ценности и да погуби своята вечна душа. Днес най-сетне можем да кажем – cogito ergo sum! Мисля, затова съществувам! А не обратното!

Останалите европейски държави не успяха да се извисят над материалното докрай, не скъсаха съвсем с “Газпром” и на онзи свят ще им се потърси сметка. Немецът ще мине през чистилището. Унгарецът няма да ври в казана, а ще се пържи в тигана. Само българинът ще се възнесе ускорено направо в Царството небесно и по цял ден ще пее химни с лира в ръце.

Българинът е

новият Йов,

който бил лишен от всичко, но не изгубил своята вяра в ценностите. Лишихме се например от грешните субсидии по плана за възстановяване, с които можеше да се санират всички панелки и стотици хиляди поданици да избегнат пневмонията. И тъй като германският канцлер каза, че съзнателният гражданин може да зимува и при 15 градуса, ние заложихме на още по-добродетелните 10 или дори 5, когато гръмнат електрическите мрежи.

Немският канцлер се сърди на “Газпром”, че не пускал газа? Неверници! Тук се сърдим, че може да го пуснат! Днес българската политика постигна пълен триумф на вярата над материята. Затова най-сетне може да кажем, че преходът свърши, и то с цели 7 години предсрочно – нали евреите се скитали пълни 40 години в пустинята, докато се отърват от навиците на египетския тоталитаризъм.

Десетилетия наред убивахме материалното в себе си. Убихме здравеопазването, убихме обществената собственост, убихме четирите малки реактора на АЕЦ “Козлодуй”, два пъти убихме АЕЦ “Белене”, убихме “Южен поток”, а сега убиваме и спестяванията, тъй като при 17 процента инфлация банките дават нулева лихва и даже удържат такси върху депозитите.

Да, дюшекът вече

е по-изгоден

от банката

Но и дюшекът ще стане надуваем, тъй като правителствата полагат всички усилия да ни отърват най-сетне и от проклетия български лев - пет минути преди разпада на еврото.

Еврото е въжето на врата на Европа и това от години го обясняват най-големите икономисти - от покойния Милтън Фридмън до все още живия Джордж Сорос, от Стиглиц до Кругман и всички останали величия. Ако Маркс беше жив, и той щеше да го каже.

Сега Европа страда за греховете си от предишната криза, тъй като лихвата на Европейската централна банка е – (минус) 0,25%, докато лихвата на Федерелния резерв на САЩ е + (плюс) 1,58%. И затова всички европейски патриоти започнаха да обръщат общата валута в долари, а еврото рухна и продължи да изпуска разменна стойност като спукан балон.

Това е чудо, защото вече 12 години Европейската централна банка затяга колана, докато Федералният резерв 14 години бълва пари като водопада Ниагара. Още от 2010 г. държавите от ЕС приеха политиката на нулевите дефицити. Помните ли малката пица? Помните ли, че за едната бройка да заковем нулевия бюджетен дефицит в конституцията? Помните ли какво декламираха грантоедните икономисти по екраните?

Е, защо сега европейската инфлация е два пъти по-висока от американската, а българската – два пъти по-висока от европейската? Нали ние бяхме най-пестеливите?

Не, отговорът не е в икономическата наука, а във вярата

Понякога Господ подлага на изпитание най-праведните. Вече казах - българинът е новият Йов. Когато Господ се хванал на бас със Сатанаил и лишил Йов от всичко материално, той не изгубил вярата си, а си раздрал дрехите и възкликнал:

Гол се родих на земята, гол и ще се върна в нея. Господ даде, Господ и взе. Да бъде благословено името Му!

Тогава Сатанаил подложил Йова на нови изпитания – отнел му и здравето. После му се явил в образа на жена му и рекъл с нейните уста:

Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри!”

Но Йов издържал. И Господ го възнаградил, дал му двойно повече от това, което му отнел.

Тази зима българинът ще премине през последното изпитание на Йов - загубата на здравето, но ще запази евро-атлантическите ценности в сърцето си. Топлофикацията няма да има газ, народът ще включи електрическите нагреватели, мрежата ще гръмне,

ще се мине

на режим на тока

при минус 5-10 градуса, а панелните блокове ще подскачат като кокер-шпаньоли от всенародната кашлица.

Както намекнах по-горе, европейците вече се отричат от Бога. Чехите започнаха да излизат на небивали демонстрации. За унгарците също споменах, те предпочетоха “Газпрома” пред спасението на душите си. Полша взе да иска от Германия 1,3 милиарда репарации, с които да отоплява Украйна. А Германия хули Путин, че спрял газа по “Северен поток 1”, вместо да ликува, че я е предпазил от съблазън. И само в България жълтите павета клатят властта да не би “Газпром” да пусне газа.

Всички тези народи трябва да вземат пример от българската благочестивост. Споменах ли, че България е държавата на духа? Това едно време го каза съветският академик Лихачов – единственият, който признава, че Русия е приела от нас черковнославянското слово и писменост. За да ни накаже, Путин прехвърли тази заслуга на Македония. Формално това означава, че Киевската Рус е покръстена още преди Христа.

Днес ние сме

пред прага на нов духовен подвиг

Нека изпълним мислите си със смирение и упование, тъй като блажени са гладните и жадните, а също така и кротките, плачещите, бедните духом, похулените, изгонените и всички останали, които ще получат голяма пенсия и безплатно парно на небесата.

Cogito ergo sum e знаменитата мисъл на Декарт. Българският превод е “Мисля, затова съществувам”. Но по-правилен превод е “Мисля, затова съм”, съществуването нека оставим при греховете на миналото.