Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Денис Мустафа Камел ал Газзи е обвинен за убийството на Илиян Илиев.
Денис Мустафа Камел ал Газзи е обвинен за убийството на Илиян Илиев.

Наркодилърът Денис Мустафа Камел ал Газзи, който преди месеци наръга смъртоносно Илиян Илиев в София, е бил дрогиран по време на убийството. Това става ясно от показанията на негов приятел по делото, което съвсем скоро влиза в съда.

Поводът за свирепата агресия на мъжа била заря, с която Илиян и приятелите му отбелязват щастливо събитие.

Само няколко часа по-рано те получават новина, която ги стопля в студения иначе 9 януари.

“На моя голям брат в живота му се роди син! Обичам те, Mitko Mitev”, пише Илиян в един от последните си постове в профила си във фейсбук. Затова бившият боксьор и компанията му излизат да празнуват пред блок в кв. “Люлин 3”.

Групичката се забавлява, пуска фойерверки в чест на раждането на момчето. Илиян получава и втори повод за радост - любимият му отбор “Ювентус” обръща резултата с “Рома” и от 1:3 побеждава с 4:3, а вратарят на торинския колос Войсчех Сченсни показва, че този път Вечният град няма да се надигне от пепелта (алюзия със споделения от Илиев коментар на Питър Дрюри за обрат на “Рома” срещу “Барселона - б.а.), и спасява дузпа, макар тимът му да е с човек по-малко.

“Хвана я”, придружена с емотикони на фойерверки, е и последната изобщо публикация на Илиев във фейбсук, написана в една от фен групите на клуба.

В този момент - около 23 часа, фойерверките в “Люлин” вече са заглъхнали. Сигнал срещу тях нямало. Дори от бабата, която в дните около Нова година се оплакала 7 пъти в полицията, че пиротехника стресира пекинеза ѝ.

Вместо това от съседния блок излязъл 23-годишният наркоман и осъждан дилър Денис Мустафа Камел ал Газзи. Бил с приятелката си. Тя започнала да пръска по лицата хората със спрей.

“Решихме, че момчето ще я успокои”, казва един от участниците в празненството. Той още не знаел, че няколко секунди по-рано Ал Газзи вече посегнал на друг.

Мъжът го чул да вика: “Ще ви убия, ще ви изколя!”, и затова му казал, че момчетата празнували раждането на дете, но купонът вече свършил.

Тогава намиращият се в изпитателен срок заради условната си присъда за разпространение на дрога мъж извадил нож. Свидетелят Станев обаче успял да се отдръпне и избягал. 

Илиев бе наръган заради заря.
Илиев бе наръган заради заря.

Ал Газзи се насочил към Илиян и без предупреждение го атакувал. Намушкал го във врата и избягал. “Егаси, тоя ме наръга”, промълвил Илиев на своя приятел, който веднага започнал да притиска раната, а друг от компанията се обадил на тел. 112.

Настанала суматоха. Съседи излезли да видят какво става.

“Децата ме събудиха и казаха, че се случва нещо пред блока. Слязох и видях, че на тротоара, който е срещу блока, лежи момчето и около него има много хора”, разказва очевидец пред “24 часа”.

“Видях, че един мъж стиска около врата му, попитах какво е станало. Той само дръпна ръка и ми показа, че има прободна рана”, обясни мъжът.

По това време Ал Газзи вече бягал. Камера го засякла как се отдалечава от местопрестъплението. Друга записала самия удар. По оперативни данни на разследващите след убийството мъжът отишъл и си взел наркотици.

Това опровергава версията, лансирана от различни сайтове, че Илиев е дилър и е отказал да даде стока в аванс на Ал Газзи. След като се сдобил със скъпоценната за него дрога, Денис зарязал гаджето си и се укрил, а МВР го издирва два дни, преди да се предаде.

“В понеделник разбрах, че момчето е починало. На следващия ден видях, че нещата са сериозни, и се предадох”, обяснява Ал Газзи. Той твърди, че бил провокиран от компанията на Илиян. Не признава за намушкването, а адвокатът му Мирослав Христов изтъква, че имало свидетел, който твърдял, че не забелязал нищо. Други четирима обаче са видели Ал Газзи да намушква Илиев, сочат данните по разследването.

Прокурорката Виолета Желева е приключила разследването.
Прокурорката Виолета Желева е приключила разследването.

В прокуратурата то се води от Виолета Желева. Обвинителката първо бе подвела под отговорност Ал Газзи за убийство. То се наказва с от 10 до 20 години затвор. Според съдебномедицинската експертиза, цитирана от Желева, Илиев е издъхнал в мъки.

“От удара с ножа до изпадането в безсъзнание и смъртта е изпитвал значителни страдания, осъзнавал е, че умира”, обясни прокурорката в съда при едно от исканията на Ал Газзи да излезе от ареста. Тогава тя още не беше променила обвинието на дилъра. Адвокатът му опонира с думите: “Самото причиняване на смърт винаги е свързано с определено прекратяване на жизнени процеси”.

Той чу как съдът насрочва обжалването за определена дата и не възрази. При настъпването ѝ се оказа, че е в отпуск от месец. “Иска да минат 8-те месеца максимално задържане без вкарването на делото в съда”, ядосваха се приятелите на Илиян. Според тях Христов тупкал топката, за да не се предяви новото обвинение на клиента му, според което той може да бъде задържан без дело година и половина.

Юристът трябва да присъства на предявяването на нови обвинения. Самият Ал Газзи няколко пъти отказал това да стане в присъствието на служебен защитник. Желева обаче повдигнала обвинението, с което мъжът може да получи по-висока присъда - от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Според Софийския апелативен съд, макар да не е било предявявано, то е в сила. Така само 12 дни преди изтичането на 8-те месеца - 30 август, магистратите оставиха Ал Газзи в ареста и обясниха, че срокът за задържане вече е нов. Той има и още едно обвинение - за убийство по хулигански подбуди. Причината - Ал Газзи слязъл да се разправя за фойерверките, крещял и псувал, преди да прободе Илиев.

Оказва се, че има данни мъжът да е бил надрусан при самото нападение. Информацията е от негов приятел, с когото били заедно, преди Ал Газзи да излезе. Той обяснил също, че Денис е агресивен. Същото казала и приятелката му, като посочила, че поне към нея е сдържан. 23-годишният мъж има присъда за разпространение на дрога от година и шест месеца условно с 4-годишен изпитателен срок, който не е бил изтекъл по време на убийството.

Едва ден преди него Ал Газзи блъснал спрялата на червен светофар кола на Василиса Георгиева. “Когато слязох, за да видя какво се случва, веднага погледнах към водача на колата, която ме удари. Мога да го опиша като неадекватен човек. Според мен той беше дрогиран. Попитах го - какво прави, не ме ли вижда. Той ми отвърна: “Не, не те видях”. После допълни, че съжалява. Реших да не се занимавам, защото бях сама. Самият той ме помоли да не викам полиция. Аз бързах за работа и просто се съгласих. Единственото, което направихме, беше да напишем двустранен протокол. След това си тръгнах”, казва жената. После видяла, че дилърът не е попълнил номера на книжката си. Тя му се обадила, а Ал Газзи дошъл с чуждо свидетелство за правоуправление.

А малко след убийството се появиха и клипове как Ал Газзи заплашва възрастен човек, както и мъжът, който станал да го защити. “Що ме караш да си извадя ножа и да те наръгам, бе”, е репликата на Ал Газзи във видеото. Самият мъж обаче не приел заплахите на сериозно, затова дилърът няма обвинение за тях. По делото срещу него вече са разпитани всички свидетели, готови са и поисканите от Желева и Христов експертизи. Очаква се то скоро да влезе в съда с обвинителен акт.