Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фифти - фифти. След детството май има повече смисъл в осигуряване на баланс в храните за деня

Може и да нямате представа коя е Адел Дейвис, но стотици пъти сте чували създадената от американската диетоложка мантра за най-важното хранене за деня.

Дейвис е авторът на израза “Закусвайте като крал, обядвайте като принц и вечеряйте като бедняк”. От средата на миналия век диетолози, майки и баби повтарят цитата толкова често, че вече го възприемаме като твърдение, което не се нуждае от доказателства. Въпреки някои доста съмнителни от днешна гледна точка твърдения диетоложката има голям принос в признаването на храненето за съществен фактор за здравето.

Важна във века на световните войни,

мантрата за

задължителната

закуска е

прекалено

догматична

според модерната наука и не отчита всички фактори, които влияят върху моделите на хранене в зависимост от работата и социалния живот.

Науката предоставя доказателства и в полза на твърдението, че това е най-важното хранене за деня, но и за обратното.

Особено с откриването на

феномена

на фастинга -

хранене само в

тесните рамки

на определени

часове

от денонощието. Целта е организмът да задейства процеси на бързо горене на енергия (отслабване) и поощряване на автофагията - унищожаването на болните и дефектни клетки в организма.

Експертите са по-единодушни за важността на закуската в детството. Сутрешното пълноценно хранене има роля не само за пълноценното физическо развитие, а и за добрата умствена форма. Най-цитирано е проучване от последните години, според което учениците, които не закусват, се представят по-зле на когнитивни тестове.

В млада и активна възраст, както и в късните десетилетия на живота, изглежда, по-важно от задължителната закуска е балансираното хранене.

Да, закуската ни дава възможност да заредим тялото си с хранителни вещества на старта на деловата част от живота, и да, това е важно хранене.  Но според последните проучвания може да не е най-важното зареждане с енергия за деня.

Изяждането на закуската и вслушването в сигналите за глад е много важно, ако се събудите гладни сутрин.  Въпреки това, ако сте заети и

пропуснете

закуската един

ден, няма

причина да

чувствате вина

Не сте немарливи към здравето си и дори ако обикновено пропускате ранното ядене, ако оптимизирате приема на хранителни вещества при другите хранения.

Може би е мит и широко споделяното мнение, че който закусва, поддържа по-лесно теглото си в норма.

Нещо повече. Обобщение на резултатите от 13 проучвания по всички правила на науката, публикуван в “Бритиш медикъл джърнъл”, целенасоченото добавяне на закуска може да не е добра стратегия за отслабване. И дори

може да ни

подбутне към

преяждане и

напълняване

Но има и много публикации с противоположни твърдения.

Към момента няма убедителни доказателства, които свързват навика да закусваме с наддаването на тегло.

Почти по същото време, в което е направено цитираното проучване, и американски екип от учени излиза с твърдението, че пропускането на закуската

намалява

средно с 250

приетите през

деня калории

Ако тово бъде съчетано с подбор на разнообразни здравословни ястия и нормални порции, направо се превръща в предимство.

Тези открития предполагат, че навиците и начинът на живот могат да допринесат за цялостното здравословно състояние повече от фанатичното следване на правилото да не се пропуска закуската.