Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният премиер Гълъб Донев се среща с македонския му колега Димитър Ковачевски, който пристигна у нас днес.  Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Служебният премиер Гълъб Донев се среща с македонския му колега Димитър Ковачевски, който пристигна у нас днес. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Ще складираме и газ за македонците в хранилището в "Чирен"

България да помогне на Северна Македония с допълнителни количества ток за зимата. Това са се разбрали днес служебният премиер Гълъб Донев и македонският му колега Димитър Ковачевски, обявиха двамата на брифинг в Министерския съвет.

За целта още в сряда ще започне работата на съвместна работна група между двете правителства. Тя трябва да уточни точните количества и цената, на които страната ни ще дава ток на Северна Македония, обясни Ковачевски. Той очаква групата да излезе с решение в следващите по-малко от 2 седмици.

Срещата между двамата продължи повече от предвиденото - 1 час и 30 минути, но както Ковачевски, така и Донев обясниха, че са имали нужда от повече време, за да обсъдят подробностите.

Споразумяхме се да продължи работа на секторните работни групи като една от темите ще са и преговорите в областта на енергетиката, каза Донев. И подчерта, че България бързо е откликнала на искането на Северна Македония за помощ с тока.

България традиционно е била и все още е енергиен лидер на Балканите. Обсъдени бяха възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, както за битови потребители, така и за нуждите на икономиката и индустрията. Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия за периода до 31 март 2023 г., допълни Донев. 

Разговаряхме и да задълбочим сътрудничеството си в областта на природния газ чрез пренос и съхранение. Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в "Черен" така, че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис в Гърция. Така доставките ще могат да бъдат балансирани и РСМ да черпи такива количества, които са й необходими на дневна база без да се създават допълнителни трудности пред страната затова, че не могат да бъдат усвоени изцяло количествата природен газ, обясни Донев.